Kadıköy sahnelerinde 3 oyun

Cumhuriyet’in kuruluşunu anlatan oyun “Veda”, bir savaş trajedisi eseri “Gellert Tepesi'nde Düş ve Gerçek” ile Türkiye’de ilk kez sahnelenen “Sivrisinekler” adlı oyunlar, ilçedeki çeşitli sahnelerde olacak

14 Kasım 2023 - 16:08

Tiyatrokare’nin yeni oyunu “Veda” sahneye çıktı. Ayşe Kulin’in gerçek hayat öyküsünden yola çıkan ve Cumhuriyet’in kuruluşunu anlatan oyun, Nedim Saban tarafından uyarlanarak sahneye kondu. Eylül ayından bu yana Türkiye’nin pek çok farklı kentinde kapalı gişe oynayan oyunda; Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Sarvan, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Zeynep Sevi Yılmaz, Alişan Özkan, Gizemnur Topaloğlu ve Gizem Çayhanoğlu rol alıyor.Sezon boyunca Türkiye’nin dört bir yanında izleyiciyle buluşacak olan Veda, Kadıköy’e de uğrayacak . Oyunu 21 Kasım Salı akşamı saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde izlemek mümkün. 

BOMBARDIMAN ALTINDA YAŞAM MÜCADELESİ

Savaşın dehşeti sahnede yankılandı: “Gellert Tepesi'nde Düş ve Gerçek” promiyeri gerçekleşti. Ferenc Karinthy’nin yazdığı ve Özge Kayakutlu’nun Türkçeye çevirdiği oyun, Trump Sahne’de ilk kez izleyicilerle buluştu. Bomba ve siren sesleri altında savaşın anlamsızlığını anlatan oyun, seyirciler tarafından dakikalarca alkışlandı. Yapımcılığını Serdar Akkaya önderliğinde, Vigor Kültür Sanat’ın üstlendiği oyun, korkunç bir kuşatma sırasında her şeyini kaybetmiş iki yabancının yaşadıklarını gözler önüne sererken, kahramanları geçmişle yüzleştiriyor. Savaşın dehşeti ile baş etmek için kimi zaman hayallere, kimi zaman oyunlara sığınan insanların hayata tutunmak isterken çıktıkları yolculukta, oyuncular Deniz Hamzaoğlu ve Deniz Barut izleyenleri, aynı zamanda kendi yolculuklarına da çıkmaya davet ediyor. 24 Kasım’da Kozyatağı Kültür Merkezi KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

“SİVRİSİNEKLER” TÜRKİYE’DE İLK KEZ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Lucy Kirkwood’un yazdığı,  Ekin Tunçay Turan’ın çevirdiği, Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği Sivrisinekler’i seyirciyle buluşturuyor. İki kız kardeşin çarpıcı hikâyesini konu alan oyun, 8 Kasım 2023 Çarşamba günü 20.30’da Müze Gazhane Meydan Sahnesi’nde ilk gösterimini yaptı.Oyun tanıtımında “Alice, Cenevre’de Higgs Bozonu’nun varlığını kanıtlamak için yapılan “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” projesinde çalışan bir bilim insanıdır. Kendisi gibi bilim insanı olan kocası, çocukları Luke küçükken ortadan kaybolmuştur ve bu onların hayatındaki kara deliktir.” deniliyor. 

Oyunun yönetmeni Ali Gökmen Altuğ, Sivrisinekler’i neden yönetmek istediğini şöyle anlatıyor: “Lucy Kirkwood’un 2017 yılında yazdığı, Ekin Tuncay Turan tarafından dilimize çevrilen “Sivrisinekler” oyunu; hem sahip olduğu güçlü, çok boyutlu ve zengin yapısı, hem de öznel tercihlerle, okuduğum ilk andan itibaren hayran olduğum ve kalbimin hızlı çarpmasına sebep olan bir metin… Öznel tercih penceresinden baktığımızda; oyunun konusunun ve karakterlerinin doğrudan fizikle ilgili olması, -mühendislik geçmişi olan fizik öğretmeni bir babanın, fen-matematik bölümü mezunu bir oğlu olarak-, metne ilk görüşte aşık olmama yetti diyebilirim.”

ATAV SAHNEYE DÖNDÜ

İBB Şehir Tiyatroları’nda ilk kez sahnelenen oyunda yer alan usta oyuncu Ayşin Atav, kurumda oynadığı onlarca oyunun ardından emekli olmuştu. Sanatçı, 11 yıl sonra Sivrisinekler oyunuyla yeniden sahneye çıktı.

Dramaturgisini Özge Ökten Yılmaz’ın, dekor ve ışık tasarımını Cem Yılmazer’in, kostüm tasarımını Gamze Kuş’un, efekt tasarımını Metin Küçükyılmaz’ın, video- görsel tasarımını Enes Altuğ Avşar’ın yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyunda; Ayşin Atav, Yeliz Gerçek, Senan Kara, Özgür Dereli, Ahhan Şener, Pınar Demiral, Volkan Öztürk, Ümran İnceoğlu, Pınar Pamuk rol alıyor. Oyun, 18 Kasım’da Müze Gazhane Meydan Sahne’de olacak.

 

 

                                                          

 


ARŞİV