Kadıköy'de analog bir yolculuk

Kadıköy'de analog fotoğrafçılığın ruhunu yaşatan Ahan da Fotoğraf, bu yıl 12. kez düzenlediği Askıda Fotoğraf etkinliği ile fotoğraf severleri bir araya getirdi

17 Temmuz 2024 - 09:54

Analog fotoğrafçılıkla uğraşanların ihtiyaçlarını karşılamak ve sorularını cevaplayabilecekleri bir mecra oluşturmak amacıyla kurulan Ahan da Fotoğraf, bu yıl 12. kez Askıda Fotoğraf etkinliği düzenledi. Biz de bu vesile ile topluluğun kurucularından Ekin Kavak ile konuştuk. Kavak, topluluğun oluşum sürecini şöyle anlatıyor: "O zamanlar sadece analog fotoğrafçılıkla uğraşan bir grup yoktu. Herkesi bir araya toplayalım, herkesin bir şeyler sorabileceği, sabit bir grup olsun istedik.” 

ASKIDA FOTOĞRAF ETKİNLİĞİ

Askıda Fotoğraf etkinliği, Moda sahilinde düzenleniyor. Analog fotoğrafçıların fotoğraflarıyla katıldığı etkinlikte aynı zamanda hem deneyim paylaşımı yapılıyor hem de yeni fotoğraflar çekiyor.  Kavak etkinliği şöyle anlatıyor;"İnsanlar analog kameralarıyla çektikleri fotoğrafları getiriyor, biz de asıyoruz. Gruplarda gördükleri fotoğrafların sahipleriyle tanışıyorlar. Makinesi olmayanlar makineleri inceleme fırsatı buluyor. insanlar internete bağlı kalmasın, herkesin toplanabileceği bir alan olsun istiyoruz."

MODA: SAKİN VE DOST CANLISI 

Anadolu yakasının samimiyeti ve Moda'nın sakin, dost canlısı atmosferi, Ahan da Fotoğraf topluluğunun burayı tercih etmesinin nedenleri arasında. Kavak, "Moda daha sakin ve dost canlısı, insanıyla o sohbeti çevirebiliyoruz. Gelip katılabiliyorlar, bu da önemli" diyor. Moda'da birçok insanla tanıştıklarını, sergiyi görüp gelen ve sonradan fotoğraf ekleyen fotoğrafçılar, ressamlar ve yabancıların olduğunu belirtiyor. Çocuklu aileler de etkinliğe ilgi gösteriyor. "Çocuklar böyle şeylere ilgi gösterdiği için hatıra olsun diye çocuklara fotoğraf hediye ediyoruz. Çocuklar böyle şeyleri unutmazlar, bizim için de anılarında yer edinmek önemli" diye ekliyor.​

"ANALOG FOTOĞRAFÇILIĞIN SOSYAL YÖNÜ"

Kavak, analog fotoğrafçılığın başlangıçta daha ucuz ve kaliteli olduğunu , maliyetlerin zamanla arttığını söylüyor. "İlk başta analog daha ucuzdu. Daha ucuza daha kaliteli fotoğraf çekmek mümkündü. Ama aynasız makinelerin çıkışı ve yaygınlaşması analog kamera lenslerinin fiyatlarını çok yükseltti." diyor. "Analog sadece fotoğraf demek değil, saygınlığı var. Bununla uğraşan insanlar da buna kıymet verdikleri için birbirleriyle daha dost canlısı iletişim kurabiliyorlar. Sokakta analog çeken birine 'ya arkadaş nereden aldınız' diye sor, başlar anlatmaya, seviyoruz da konuşmayı" diyerek analog fotoğrafçılığın sosyal yönüne dikkat çekiyor.

ANALOG FOTOĞRAFÇILIĞIN YAŞATILMASI 

Ahan da Fotoğraf, gelecekte de analog fotoğrafçılığı yaşatmak için çeşitli projeler ve etkinlikler planlıyor. Kavak, "Coşkun Aral’ın kurduğu fotoğraf organizasyonları derneği (FOTON) ile birlikte çalışıyoruz. Dernek PhotoMaraton etkinliği düzenliyor ve sadece analog kategorisi İstanbul'da var. Her sene bizden bir kişi orada tema belirleyicisi olarak görev alıyor. Ayrıca okulları ziyaret ederek, organizasyonlara katılarak analoğu yaşatmaya çalışıyoruz.” diyor. 

"MAKİNE ALIP BAŞLAMAK EN İYİSİ"

Analog fotoğrafçılığa hevesi olan ve merak edenler için en iyi öğrenme yönteminin makine olduğunun altını çizen Kavak, "En önemli şey bir makine alıp başlamak. Bir film bitirdikten sonra her şey rayına oturuyor, sonrasında devam ediyorsun. Makinenin çalışıp çalışmadığını da kontrol etmek için bir film bitirmek şart" diye tavsiyelerde bulunuyor. Kavak, Ahan da Fotoğraf sosyal medya hesaplarını takip ederek kameralar ve fotoğraf çekimleri hakkında da öneriler alınabileceğini belirtiyor.


ARŞİV