Kadıköy'de 'Şiir Kitaplığı'

​Divan edebiyatından günümüze uzanan şiir mirasını sergileyen İstanbul'un ilk şiir kitaplığı, Kadıköy’de açıldı.

12 Nisan 2022 - 14:42

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), İstanbul'un ilk şiir kitaplığını Kadıköy’deki Kemal Tahir Halk Kütüphanesi TYS Edebiyat Müzesi'nde açtı.

Açılışta konuşan TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, köklü bir şiir birikimi olduğunu vurgulayarak, “Ama ne yazık ki bu şiir köprüsünün bir kütüphanede, bir kitaplıkta birleşmişliği yok İstanbul’da” ifadesini kullandı. Özyalçıner, bu şiir kitaplığının bir ilk olduğunu vurgulayarak, buranın geçmişten geleceğe bağlantıyı sağlayacak bir kitaplık olduğunu söyledi. 

 

“Şiir insanı sağaltan bir şey. Hem ölümde hem dirimde. Şiir bizim içimizde, yaşamamızda şiir bizim” diyen Özyalçıner, “O nedenle böyle bir şiir kitaplığının oluşması önemli. Özellikle geçmişi geleceğe bağlaması, gençlere bir köprü olması açısından çok önemli olacak. Gençler eskiden yapılana bakacak, belki biraz da eskiyi hırpalayarak, yeni bir şey yapacaklar.” diye konuştu.

“ŞİİR KÖPRÜSÜ KURUYORUZ”

Burada emeği bulunan, TYS’nin eski başkanlarından şair Mustafa Köz de,“Merhum şairlerimiz sevgili Enver Ercan ve Mustafa Öneş’in bize kalıtları olmasaydı belki bu fikir gelişmeyecekti. Burada 3 bin 500’e yakın şiir kitabı var. Tek tek bağışlar geliyor. Toplu olarak kütüphanesini vermek isteyen şair dostlarımız oldu.” dedi. 

Köz şunları söyledi: “Buraya şimdilik ‘kitaplık’ dedik. Şiir kitapları bu küçük, sıcak kitaplıkta dinleniyor ama kütüphane olması için çalışmalarımız sürüyor. Burada amacımız sadece şiir kitaplarını sergilemek değil. Dünya, giderek yazıdan, şiirden uzaklaşıyor. Okunan değil görülen, bakılan bir dünya var artık. O nedenle bu şiir kitaplığının amaçlarından biri de gençlerde estetik bir bilinç oluşturmak, yüzlerini şiire dönmelerini sağlamak… Bir şiir köprüsü kuruyoruz.”

Mustafa Köz, şiir kitaplığında ileriki zamanlarda şairlerin imza günleri, söyleşiler gibi etkinliklerin de düzenleneceğini sözlerine ekledi. 

(Fotoğraf: Evrensel Gazetesi)

 

Rasimpaşa Cad. Taşköprü Sok. No: 8/A, Söğütlüçeşme-Kadıköy  0216 348 23 93 


ARŞİV