Kadıköy'ün Şizofren Metal Grubu: Şizofren Band

Kadıköy çıkışlı Şizofren Band grubu, yeni çalışmaları Kurmaca Resitali’ni 8 Ağustos’ta dinleyicilerle buluşturdu. Grubun kurucu üyesi Uğur Sezgün ile Şizofren Band grubu ve grubun müzik yolculuğu hakkında konuştuk

15 Ağustos 2024 - 14:43

Vokal ve gitarda Uğur Sezgün’ün, gitarda Erdi Yerebasmaz’ın bulunduğu Şizofren Band grubu, 2013 yılından beri metal müzik dalında çalışmalarını sürdürüyor. 9 Ağustos akşamı Kadıköy The Wall konserinde grubun bas gitaristi Ender Eken’in aralarından ayrıldığını ve veda konseri gerçekleştirdiklerini söyleyen grup, “Grup olarak hedefimiz her zaman daha fazla üretmek, her zaman sahnede olmak, daha fazla insana ulaşmak ve ülkemizde bizim gibi yerli beste gruplarının daha fazla değer görmesini sağlamak. Şu an bir yenilenme sürecine giriyoruz. Grubun kadrosunda yapacağımız yenileme ile tekrardan sahnelere döneceğiz” diyor.

Grubun kurucu üyesi Uğur Sezgün, “Şizofren’i 2013 senesinde kurdum. Uzun süre grubun tarzı, nasıl müzik üreteceği, kaç kişi olacağı gibi konuları tarttıktan sonra 1 Mayıs 2013’de Şizofren resmen kurulmuş oldu. Grubun bir kuruluş kadrosu yok, zamanla grup üyeleri geldiler. İlk dönemlerde oldukça fazla eleman değişimi ve denemesi yaptığımızı hatırlıyorum. 2014 yılında önce Erdi aramıza katıldı gitarda, 2015’de Ender, 2016’da da Alperen katıldı. Tabii bu kadro 2016-2023 arasında aktif çalıştığı için orijinal kadro gibi dursa da öncesinde de gruba çok değerli katkılar sağlayan, hatta konserlerde beraber çaldığımız müzisyenler de olmuştu” dedi.

“TARZIMIZ ŞİZOFREN METAL”

Mevcut müzik tarzlarını ‘Şizofren Metal’ olarak tanımlayan Sezgün, “Kuruluşunda Türkçe sözlü metal müzik üreten, Thrash-Heavy metal arasında bir tat tutturmak isteyen, bunu yaparken teknik standartların yüksek olduğu, güçlü, agresif ve muhalif bir tutumla müzik yapmak istediğimizi söyleyebilirim. Ancak yıllar içinde albüm süreçleri ve beste yazımlarında tecrübe kazandıkça müzikal tutum ve tarzımızın biraz daha kendimize has bir hal aldığını düşünüyoruz. 2024 yılında tarzımıza ‘Şizofren Metal’ demeyi tercih ediyoruz. Yapısal olarak da yaptığımız müziği; bir teatrallik içinde anlatan, sözleri ve kurguyu bunun üstüne kuran, metal müziğin farklı alt türlerinin harmanı bir müzikaliteye sahip olan bir tarz olarak tanımlayabiliriz sanırım” ifadelerini kullandı.

Grubun bugüne kadarki müzik çalışmalarına değinen Sezgün, “Grubumuzun kurulduğu sene internet üzerinden yayınlanan bir karma albümde ilk teklimiz ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ yayınlanmıştı. Bu aynı zamanda Şizofren ismiyle stüdyo kaydına girdiğimiz ilk parçaydı. Daha sonra yeni parçaların yazım süreçleriyle beraber 2015 senesinde iki parçamızı demo olarak YouTube’da yayınladık. Başlangıçta albüm yapmak bize korkutucu geldiği için ve bunu sunacak, kaydedecek bütçemiz de olmadığı için bu şekilde tekliler halinde üretim yaptık. Bu süreç 2016 yılıyla beraber on şarkılık bir albüm yapmaya dönüştü. Tabii bu süreçte albüm yapabilecek desteği aldığımız çok değerli insanlar oldu. Başta Hidayet Can Özcan ve Tunç Korap’ın destekleri olmak üzere çevremizde bunun için bize sunulan imkanlardan sonra biz de albüm süreçlerine başladık ve ilk stüdyo albümümüz ‘Sistem Hatası’nı 2017 yılında tüm dijital platformlarda yayınladık. Aynı zamanda fiziksel olarak da çıkış yaptı o albüm. Hemen devamında albümden ‘Son Şeytan’ isimli parçaya da bir video klip çektik. Sistem Hatası albümünden sonra Ağustos 2018’de dört parçadan oluşan ve ‘Seri Katil’ temasını anlattığımız konsept albümümüz XYY piyasaya çıktı” şeklinde konuştu.

GRUBUN YENİ ÇALIŞMASI: KURMACA RESİTALİ

Covid-19 salgınıyla birlikte müzik çalışmalarında değişiklikler olduğunu belirten Sezgün, “Ciddi anlamda yoğun konser verdiğimiz ve beste üretiminde durmadığımız dönemlerden sonra yeni albüm ve tekliler için çalışmalara başladık. Ancak kayıtların tam ortasında Covid-19 salgını çıkınca ne yazık ki tüm planlarımız değişmek zorunda kaldı. En başta albüm olarak planladığımız Kurmaca Resitali’ni dört şarkılık bir EP olarak sunmaya karar verdik. Albümden ilk teklimiz ‘Giyotin’ Haziran 2022’de klibiyle beraber çıkış yaptı. Aynı senenin sonunda ikinci tekli ‘Ahmak Harikalar Diyarında’yı yayımladık. 2024 senesinin ilk günü albümün üçüncü teklisi ‘D’ yayımlandı ve hemen ardından D için guitar playthrough klibini de yayımlama şansımız oldu. Bu parçaların hepsinin birleştiği ‘Kurmaca Resitali’ albümümüz de 8 Ağustos 2024’de tüm dijital platformlardan çıkış yaptı” dedi ve şöyle devam etti: “Son çalışmamızı Şizofren’in son dönem teatral müziğini ve olgunlaşmış soundunu en iyi yansıtan parçalar olduğunu düşünüyoruz. Albümün dört parçası da kendi içinde farklı eleştirel ve mesajlar barındırıyor. Ve gün sonunda ne kadar kurmaca bir düzende olduğumuzu da hatırlatıyor.”

EN ÇOK ÇALDIĞIMIZ LOKASYON KADIKÖY

Kadıköy çıkışlı bir grup olduklarını belirten Sezgün, “Şizofren, kurulduğu günden bu yana İstanbul’da hemen hemen her mekanda çalma fırsatı buldu. Küçük bar sahnelerinden büyük konser alanlarına ve festivallere kadar birçok yerde sahne aldık. Kadıköy çıkışlı bir grup olarak en çok çaldığımız lokasyon da Kadıköy tabii ki. Kadıköy bizce her zaman çalması çok güzel bir yer, ancak son dönemlerde mekanların azaldığını, insanların başta ekonomik sebeplerle canlı konserlere yeterince katılmadığını görüyoruz. Grup olarak hedefimiz her zaman daha fazla üretmek, her zaman sahnede olmak, daha fazla insana ulaşmak ve ülkemizde bizim gibi yerli beste gruplarının daha fazla değer görmesini sağlamak.  Şu an bir yenilenme sürecine giriyoruz. Grubun kadrosunda yapacağımız yenileme ile tekrardan sahnelere döneceğiz. Sahnelerin dışında da şu an için elimizde taslak halinde epey bir beste mevcut” şeklinde konuştu.


ARŞİV