Kadıköy'ün yeni değeri: Kent Müzesi

Kadıköy Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını tamamladığı Kadıköy Kent Müzesi, Alan Kadıköy ve Yeldeğirmeni Sanat Merkezi ile birlikte Noise_Media Art sanat fuarına ev sahipliği yapacak. Eski Mal Müdürlüğü binasının aslına uygun restore edildiğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kent Müzesi, Kadıköy’e ayrı bir değer kazandıracak. Çünkü Kadıköy’ün hafızası ve kent geçmişi burada sergilenecek. Hemen yanımızdaki Şehremaneti binamızla birlikte burası Kadıköy’ün yeni kültür alanlarından birisi olacak” dedi

21 Aralık 2023 - 14:12

Kadıköy’ün tarihi ve mekânsal özelliklerinin kaybolmaması ve geleceğe taşınması için çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, 1938 yılında inşa edilen ve uzun süre Kadıköy Mal Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapıyı restore ederek Kadıköy Kent Müzesi’ne dönüştürdü.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen ve uzun yıllar bu amaçla hizmet veren Kadıköy Mal Müdürlüğü binası artık Kadıköy Kent Müzesi olarak Kadıköylüleri ağırlayacak. Rıhtım’daki, Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’ne komşu olan bina, 1400 metrekare kapalı alana sahip. Çalışmaların tamamlandığı bu yapıda Kadıköy’ün tarihine ilişkin belgeler ve görsellerin sergilenmesi planlanıyor.

“AYRI BİR DEĞER KAZANDIRACAK”

Binayı yenilerken çok fazla güçlükle karşılaştıklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bina tuzlu sudan yıpranmıştı ancak binanın etrafına 6 adet su pompası yerleştirdik. Binayı etkileyebilecek yer altı ya da deniz suyunu bu pompalar sayesinde denize geri gönderiyoruz ve binanın temelini sağlam tutuyoruz.” diye konuştu.

Yenileme çalışmalarının aslına uygun yapıldığını aktaran Odabaşı şöyle devam etti: “Koruyabildiğimiz malzemeleri koruduk ancak koruyamadıklarımız için de özel imalatlar yaptırdık. Ocak ayında burada sanat fuarımız olacak ve sonrasında Kadıköy Kent Müzesi’nin çalışmalarına başlayacağız. Kent Müzesi, Kadıköy’e ayrı bir değer kazandıracak. Çünkü Kadıköy’ün hafızası ve kent geçmişi burada sergilenecek. Hemen yanımızdaki Şehramaneti binamızla birlikte burası Kadıköy’ün yeni kültür alanlarından birisi olacak.”

“GELECEĞİ HAYAL EDEBİLİRİZ”

Kadıköy, yeni yılın ilk ayında uluslararası dijital sanat fuarına ev sahipliği yapacak. Kadıköy Kent Müzesi de ilk defa bu etkinlik sayesinde İstanbullulara kapısını açacak. Sanatçılar Hande Şekerciler ve Arda Yalkın tarafından, uluslararası bir etkinliğe olan ihtiyaçtan dolayı hayata geçirilen Noise_Media Art, yalnızca davet edilen sanatçı ve galerilerin katılabildiği yapısıyla, ilk edisyonunda medya sanatı alanında tanınmış küratör Dominique Moulon’nun seçkisiyle bir araya getirecek.Noise_Media Art'ın ilk edisyonunda DAM, Kate Vass Gallery, Elektra, Julie Caredda gibi uluslararası galerilerin yanında Art On, Sanatorium, Pilot, Siyah Beyaz Galeri gibi Türkiye'nin önemli galerileri, sanat üretimlerinde geleneksel medyumların dışında üretim yapan ve eserlerinde teknolojiyi yoğun olarak kullanan sanatçıların eserleri sergilenecek. İlk edisyonuyla Kadıköy’ü merkez alan Noise_Media Art’ın ilk programı 12 Ocak 2024’te OI_Music Powered by German Legend müzik programıyla Alan Kadıköy’de başlayacak. Avangart elektronik müziğin önemli isimlerinin ağırlanacağı etkinlikte konserlerin yanı sıra, İTÜ MİAM ile birlikte geliştirilen atölye ve konuşma programları da düzenlenecek. 

Sanat fuarı hakkında konuşan Moulon "İlk kez bir medya sanatı fuarı, canlı görsel-işitsel bir festivalle birleştirilecek. Noise isimli bu etkinlik ilk defa, kendine özgü tarihine sahip ve gelecek vadeden sanatçılara atölyelerini açan bir bölge olan Kadıköy'de gerçekleştirilecek. Bu harika bir durum, çünkü bu dijital çağda hep birlikte geçmişi göz önünde bulundurarak geleceği hayal edebiliriz." dedi.

KENTİN YENİ MEKÂNI

Kadıköy Kent Müzesi de etkinliklerin gerçekleştirileceği mekanlardan biri. Kadıköy Kent Müzesi’nde fuar programına eşlik eden eğitim ve konuşma programları yer alacak. Tüm dünyadaki uluslararası sanat etkinliklerinin sorunu olan uzun mesafeli seyahatlerin yanı sıra, medya sanatının sergilenmesi ve üretilmesinin özelinde kullanılan ekran, bilgisayar, ışık kaynakları vb. donanımlardan kaynaklanan karbon ayak izi bir soru işareti. Noise, bu sorunu gündeme getirmek, sanatın sürdürülebilirliğini tartışmak amacıyla Bihter Ayyıldız danışmanlığında, 3pmetrics iş birliğiyle tüm etkinliğin karbon ayak izini ölçecek. Etkinlik boyunca Kadıköy Kent Müzesi’nde gerçekleştirilecek ölçümler, daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

OI_Emerge

Mey Diageo ve Alan Kadıköy co-partnerliğinde gerçekleşen ve yükselen genç sanatçıların, son dönem eserlerinden oluşan bir seçkiye yer verilecek OI_Emerge’ün ilk edisyonunda, Türkiye’den Doğa Ünyaylar, Beyza Dilem Topdal, Merve Mepa, Ceren Su Çelik, Nergis Yeşil, Büşra Tunç katılacak.  Kanada’dan Cinzia Campolese, Fransa’dan Ethel Lilienfeld,  İngiltere’den Carlotta Aoun, İspanya’dan ise Rocio Berenguer eserleriyle yer alacak.

OI_Talks

Paribu partnerliğinde gerçekleşen OI_Talks programında ise Ars Electronica baş küratörü Martin Honzik, s

anatçı Kevin Abosch, ZKM Media Museum’un baş küratörü Bernard Serexhe, sanat yazarı ve Mointclaire State University profesörlerinden Charlotte Kent, DAM direktörü Wolf Lieser, Neural Magazine genel yayın yönetmeni Alessandro Ludovico gibi dünyadan konuşmacıların yanı sıra Türkiye’den tanınmış sanatçı ve sanat profesyonellerinin yer aldığı oturumlar gerçekleşecek.

OI_Focus

İBB desteğiyle Fener Evleri/Haliç Sanat’ta gerçekleşecek OI_Focus, her yıl başka bir ülke, konu, kavram, sanatçı ya da akıma odaklanacak. Bu yılın konusu Kore medya sanatı. Serginin küratörlüğünü Jungmin Cho üstleniyor.

OI_Talks | OI_Education

Türkiye’den konuşmacı ve eğitmenlerin yanı sıra dünyadan da önemli isimlerin yer alacağı OI_Talks ve OI_Education programları ücretsiz olarak gerçekleştirecek. OI_Education programı kapsamında Notch, Noitom Motion Capture, Adobe programları gibi sanatçılar tarafında üretimlerinde sıklıkla kullanılan yazılımlar hakkında atölye çalışmalarına yer verilecek.

Detaylı programı incelemek için www.noise.ist ve @noiseofistanbul sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.


ARŞİV