Kadıköy-Almanya müzik hattı

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nde eğitim gören 7 genç müzisyen, Almanya’ya giderek yaşıtları ile ortak bir konser verdi

25 Şubat 2016 - 16:02
Bircan BİROL
Kurulduğu 2008 yılından beri binlerce çocuğa parasız olarak sanatı sevdiren Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi (ÇSM), projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. ÇSM’de eğitim gören 7 genç yetenek Almanya’da bulunan Friedrichshain-Kreuzberg müzik okulunun davetiyle ‘Zelle 12’ adlı uluslararası bir müzik buluşmasına katıldı. Üçüncü kez tekrarlanan buluşmada,  klasik telli müzik enstrümanlar, pop korosu ve müzik grubu gibi çeşitli formasyonların birlikteliğinden oluşan bir konser düzenlendi. ÇSM Koordinatörü Yeşim Altınay, “Hep beraber 31 Ocak’ta Kreuzberg’e gittik. Bu sene ilk defa Türkiye’den gidince Berlin Başkonsolosluğu sponsor olmuş. Bütün masraflarımızı konsolosluk karşıladı. Çok güzel ağırlandık. Çocuklar ilk kez bu kadar büyük ve farklı bir çalışmanın içinde oldular. En sonunda Doğu Berlin’deki müzik okulunda bir konser yapıldı. Amaç ortak bir müzik dili yaratmaktı ve bu da çok güzel bir şekilde yapıldı” dedi.ÇSM’de yetişen Kadıköylü genç müzisyenler, Almanya deneyimlerini anlatıyor; 

Ayça Dicle Ertek

-    18 yaşındayım. 6 yıldır ÇSM’deyim. Önce resimle başlayacaktım ama kemanı daha çok istiyordum. O yüzden bir yıl bekleyip sonra da keman eğitimimi tamamladım. Daha önceden de keman çalıyordum.-        Almanya’ya konser vermek için gittik. Bu ortak bir çalışmaydı Almanya, Polonya ve Almanya’nın Berlin kentindeki İngelheim ilçesi arasında olan... Orada günde 9 saate yakın keman çalıştık. Konserimiz mükemmel geçti, bir haftada kendimi gayet iyi geliştirdiğimizi düşünüyorum.-        Çocuk Sanat Merkezi benim için perşembe günleri keman çalıştığım, rahatladığım, insanlarla tanışıp hocalarımla tanıştığım, kendimi keman konusunda geliştirdiğim bir yer. Ayrıca şu an ÇSM hayatımda olmasaydı Süreyya Operası, CKM gibi yerlerde konser verme şansım olmazdı. 

Kayra Simur
-        17 yaşındayım. 8 yıldır ÇSM’deyim. Keman çalıyorum.
-        Almanya’daki bir müzik okuluyla beraber bir hafta çalışıp konser verdik. Müziğe olan bağlılıkları dikkatimi çekti. Döndüğümde çalışmamı etkiledi. Onların disiplinini gördükten sonda “Daha çok çalışmalıyım” diye düşündüm.
 
Duygu Gülal
-  17 yaşındayım. 8 senedir ÇSM’ne geliyorum. Gitarla başladım sonra yıl sonu konserinde kemanları izledikten sonra “Ben keman çalmak istiyorum” dedim. Bir sene kaybıma rağmen kendime inandım ve bir yıl içerisinde açığımı kapayıp orkestraya girdim.
-  Almanya ilk yurtdışı deneyimim oldu. Oradaki müzik okulunda, buradaki okullardan daha iyi ve kişiye özel çalışıyorlar. Müziği yaşam tarzı olarak görüyorlar. Oraya ortak bir amaç için gittik, herkes farklı dilde olmasına rağmen tek bir anadilde yani müzikle konuşarak iyi bir iş çıkardık.
-  Ben zaten müzik yapmayı istiyordum ama hobi olarak. Çünkü beni rahatlatan bir şey. Çocuk Sanat Merkezi’ne gelmem sanata olan bakış açımı değiştirdi. “Benim kemanım” dedim. Toplum içinde duruşumu dikleştirdi.

Elvin Yıldırım
-  15 yaşındayım. 8 yıldır Çocuk Sanat Merkezi’ne geliyorum. Kemanla başladım.
-   Almanya’da bir müzik okulu ile birlikte konser verdik. Birkaç ülkeden daha gelmişlerdi, oranın sessizliği ve güzelliği en çok dikkatimi çekti.
-   Çocuk Sanat Merkezi olmasa, öncelikle ben kemana başlamayacaktım. Hayatımda keman olmayacaktı. Böyle güzel konserlere çıkamayacaktım, Almanya’ya gidemeyecektim. Yapılan her şey için herkese çok teşekkür ediyorum.
 

Ceylin İncekara

- 17 yaşındayım. 6 yıldır Çocuk Sanat Merkezi’ne gidiyorum. Kemanla başladım.

- Bundan önce Zeytin Çekirdekleri projesi kapsamında Ayvalık’a gitmiştik. Orada küçük çocuklarla bir işbirliği yapmıştık. Almanya da çok güzeldi. Çok farklı bir kültürle tanıştık ve müziğe yeni bir bakış açısı kazandık. Çok disiplinlilerdi. Bizden daha çok çalışıyorlardı.
- Orayı gördükten sonra kemana daha çok önem vermeyi, bu işi daha ileri götürmeyi düşünmeye başladım.

Melisa Akbulut
-   18 yaşındayım. 8 yıl önce keman eğitimime başladım ve öyle sürdürdüm.
-   Kemana biz hobi olarak bakıyoruz ama Almanya’da gördüğüm müzisyen arkadaşlar hayatlarına tamamen müziğe adamışlar. Yetersiz kalmışız gibi hissettik ama orada günde 6-7 saat prova yaparak eksiklikleri giderdik ve konserde eşit çaldık. Harikaydı.


Zeynep Hümeyra Kuru
-    17 yaşındayım. Buraya 8 yıldan beri geliyorum. Gitar eğitimi ile başladım ardından koroya devam ettim. Sonra gitar orkestrasına girdim, koroyu bıraktım. 1 yıl sonra kurulan “Pop Orkestrası”na alındım.
-     Almanya’daki koroya dahil oldum. Koro çok güzeldi. Çok sesli koroydu, ben de soprano olarak yer aldım. Oradaki insanlar müziği yaşıyorlardı.
-     Sahnede artık bir heyecanım kalmadı ama oradaki olay bambaşkaydı. Çok güzel bir orkestrayla çalıştık ve şefimiz çok iyiydi.



ARŞİV