Kadıköy bağımsız ve birlikte ses veriyor

Kadıköylü galeri sahipleri ve sanatçılar ‘Bağımsız ve Birlikte! Çünkü biz Kadıköylüyüz...

19 Ocak 2012 - 10:57

Kadıköylü galeri sahipleri ve sanatçılar ‘Bağımsız ve Birlikte! Çünkü biz Kadıköylüyüz... Çünkü Kadıköy’de üretiyoruz... Kadıköy’de paylaşıyoruz...’ dediler ve yola koyuldular. Amaçları, ‘İkametgâh Kadıköy’ diyerek Kadıköy’ün öncü sanat oluşumlarını ve Kadıköylü sanatçıları ortak bir platformda birleştirip Anadolu Yakası’nda süregiden bağımsız çağdaş sanat üretimini ve kolektifliği görünür kılmak.

Kadıköy’de yaşayan, burada üreten, bu semtte atölyeleri, galerileri bulunan sanatçılar bir araya geldiler ve “Sanat sadece Avrupa Yakası’nda yapılmıyor” diyerek Anadolu Yakası’ndaki bağımsız sanat üretimini görünür kılmak için“İkametgah Kadıköy” projesini hayata geçirdiler. KargART, Hush Galeri, Piha Kolektif Sanat, Asfalt Art Gallery ve İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’nin 6 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamladığı “İkametgâh Kadıköy”, 25 Ocak’ta başlıyor. 19 Şubat’a kadar sürecek olan etkinlikler içinde plastik ve çağdaş sanat eserlerinin olduğu sergiler, söyleşi ve paneller ile Kadıköylü müzik gruplarının konserleri var. İkametgâh Kadıköy’ü oluşturan 5 mekâna ek olarak Arka Oda ve Dunia, yan etkinliklere kapılarını açarak, bağımsız plak firması Müzik Hayvanı ise bir ses kataloğuyla etkinliklere destek oluyor.
KargART’tan Tayfun Polat, proje fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:
“Geçen yaz başında Hush Galeri’den İbrahim Gürman ve Piha Kolektif’ten Funda Karadağ, Kargart’a geldiler ve ‘birlikte bir şeyler yapalım, birbirimize destek olalım’ dediler. Biz de bu fikre olumlu yaklaştık ama ne yapacağımızı bilmiyorduk. Toplantılar yapmaya başladık ve o toplantılarda bu projeyi yapma fikri çıktı ortaya. “Kadıköylü sanatçıları bir araya getirelim” fikri çıktığı andan itibaren hepimiz bunun üzerine çalışmaya başladık. Başka bir şey düşünmedik. Çünkü Kadıköy’e dikkat çekmek istiyorduk ve bunun için en uygun çalışma bu olurdu. O aşamadan sonra Kadıköy’de yeni açılan Asfalt Art Gallery ve İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi de bize katıldı. Tabi buralardaki arkadaşlar tanıdığımız insanlardı. Kolektif bir iş yaparken aynı düşünceden insanlarla birarada olmayı tercih ediyoruz.”
 
AMAÇ KADIKÖY’E VURGU YAPMAK
Polat, aslında çok geniş kapsamlı bir proje amaçladıklarını ancak belirledikleri takvime uymak adına bu yıl ilkini gerçekleştirecekleri İkametgâh Kadıköy’ün etkinliklerini sınırlamak zorunda kaldıklarını söylüyor: “Aslında 6 ay gibi çok kısa bir sürede hazırlandık. Hatta bir ara ertelemeyi bile düşündük ama sonra belirlediğimiz takvime uymaya karar verdik. Çok daha geniş bir projeydi kafamızdaki, daha çok disipline yer vermek, daha çok alana yayılmak istiyorduk. İkametgâh Kadıköy’ün ilkinde, zaman kısıtlılığından dolayı sınırlı sayıda iş ve etkinlik olabildi. Duyulduktan sonra katılmak isteyen çok sanatçı oldu ama sınırlı tuttuk. Bu yıl plastik ve çağdaş sanatlar ağırlıklı sergiler olmak üzere, fotoğraf ve video kısımlarının da olduğu, konser ayağının da olduğu etkinlikler dizisi olacak.”
Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde 5. Yaşını kutlayan Karga Mecmua’nın Genel Yayın yönetmenliğini yapan ve “fanatik Kadıköylü” olduğunu söyleyen Tayfun Polat, İkametgâh Kadıköy’le amaçladıklarını ise şöyle sıralıyor:
“Amacımız Kadıköy’e vurgu yapmak. Herkesin benim gibi fanatik Kadıköylü olması gerekmiyor ama Kadıköy’de birlikte bir şeyler üretmenin, altını çizmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kolektif üretim Kadıköy’e has olmasa bile, sanat endüstrisinin ticarileştiği Avrupa Yakası’ndaki yerlere göre çok daha yoğun. ‘Kadıköy kafası’ diye bir şey var; paylaşımın büyük olduğu… Kadıköy’de çok fazla sanatçı var, atölyeleri burada, burada üretiyorlar ama işlerini götürüp karşıda sergiliyorlar. Buna gerek yok demek istiyoruz aslında çünkü Kadıköy’de ürünlerinizi sergileyeceğiniz çok fazla mekân var. Sadece sanatçılara değil bağımsız sanat inisiyatiflerine de dikkat çekmek istiyoruz.”
 
5 MEKÂNDA AÇILIŞ
İkametgâh Kadıköy’ün açılışı 25 Ocak’ta 5 mekânda birden olacak. Sergi açılışlarıyla başlayacak olan etkinlikler aynı gün akşam Hush Galeri ve Karga’daki iki partiyle devam edecek. İkametgâh Kadıköy’ün konserler dışındaki tüm etkinlikleri ücretsiz. Polat, “Avrupa Yakası’ndakilere göre bu yaka çok uzak, onların pek geleceğini sanmıyorum ama en azından bu yakada oturan herkesi etkinliklere katılmaya ve bu kolektif duyguyu paylaşmaya çağırıyorum” diyor.
 
-Piha Kolektif  Sanat'ın sahibi Funda Karadağ:
İkametgâh Kadıköy, güncel sanat anlamında bugüne kadar eksik kalan ve eksik hisseden Anadolu Yakası'nda bir enerji yaratılması anlamında önemli. Bu proje, Anadolu Yakası'nda ikamet eden sanatçıları ve sanatseverleri yine bu yakadaki mekanlarla buluşturacak, tanıştıracak ve bu yıldan başlayarak önümüzdeki yıllar boyunca Anadolu Yakası'nın yıllık sanatsal büyük bir etkinliği haline dönüşecek. Bu çerçevede hem sanata hem de buradaki yaşantıya olumlu etkilerde bulunacağını düşünüyorum. Titiz bir araştırma ve yoğun çalışmanın ardından, videodan yerleştirmeye, resimden illüstrasyona farklı disiplinlerden 18 sanatçının işlerini sanatseverlerle buluşturacağız. Sanat izleyicilerinin Anadolu Yakası'nda şimdiye kadar düzenlenen en büyük güncel sanat etkinliği olan bu proje kapsamındaki tüm sergi ve diğer etkinlikleri takip ederek iyi vakit geçirmelerini diliyorum.
 
-Hush Gallery sahibi İbrahim Gürman:
İkametgâh Kadıköy, farklı bakış açıları ve disiplinleri buluşturarak İstanbul'un sanat hayatında bir köprü işlevi üstleniyor. Bağımsız birkaç sanat alanının bir araya gelerek kolektif bir sergi yapma fikri alışılmışın dışında bir durum. Bu hareket sanat üzerindeki tahakkümün giderek artmasına, varolan galericilik anlayışına ve sınırlandırmalarına karşı cesur bir adım olacak. Farklı karakterdeki bu kadar mekânın bir araya gelerek özgür ve bağımsız bir sanat ortamı yaratma çabası bana heyecan veriyor. Kadıköylü sanatçılar ve sanat mekânları her ne kadar birbirini takip edip destek olsa da hem sanatçıların kendilerini ait hissettikleri Kadıköy’le ve birbirleriyle bütünleşebilecekleri hem de sanat mekânlarının bir arada çalışma yapabildiği bir birliktelik günümüze dek sağlanmadı. Bu duruma eleştiriden yola çıkarak mekânsal ve sosyal anlamda güçlü bir ruhun ve kolektif belleğin potansiyelini değerlendirerek sesimizi, “bağımsız ancak birlikte” duruşumuzun gücü ile duyuracağız. Risk almayı seven sanat alanları olarak çağdaş sanata kavramsal-boyutsal farklılık getirecek böyle yenilikçi oluşumlara ilgi ve desteklerini bekliyoruz.
 
-Asfalt Art Gallery sahibi Nazan Azeri:
Asfalt Art Gallery yeni bir oluşum. İlk sergimizi 8 Aralık'ta açtığımızda İkametgâh Kadıköy projesi zaten bizim dışımızdaki Hush, Kargart, Piha ve İstanbul Hatırası tarafından planlanmıştı ve hem bizim isteğimiz ve hem de aynı aksta yer almamız nedeniyle İkametgâh Kadıköy’e dâhil olmuş olduk. Bu çapta bir etkinlik Kadıköy için bir ilk. Her sanatçı ve her mekân, hem kendi özgünlüğü içinde, bireysel tavrı ve seçkisiyle yer alıyor ama bir taraftan da dayanışmacı kolektif bir ruhla birlikte hareket ediyoruz. Öncelikle Kadıköy’de ne kadar çok, her kuşaktan ve her alandan sanatçının yaşıyor olduğunu ve ciddi bir entelektüel/sanatsal birikime sahip olduğunu göreceğiz. Tabii ki bu ilk etkinlikte üzülerek hepsine yer verebilmiş değiliz. Ama İkametgâh Kadıköy'ü her yıl tekrarlamayı düşünüyoruz. Bir ay boyunca sergiler, paneller, konserler, performans ve workshoplar arasında dolaşan izleyici, bu birlikteliklerde hem sanatsal payşalım hem de sıcak karşılaşmalar, fikir alışverişleri ve tabii ki eğlenme imkânı bulabilecek. Yeni dostluklar, başka birliktelikler ve tazelenme fırsatları yaratacak. İki kıtalı şehir İstanbul’dan ve İstanbul dışından herkesi İkametgâh Kadıköy için 25 Ocak-19 Şubat arası özellikle Kadıköy’e bekliyoruz.
 
-İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi kurucularından Altan Bal:
Doğma büyüme Avrupa yakalı biri olarak, Kadıköy’e ilk geliş gidişlerim Güzel Sanatlar Fakültesine Hazırlık Resim Kursu için olmuştu. Daha sonra da Acıbadem’deki Güzel Sanatlar Fakültesi. Yani Kadıköy benim hayatıma sanat ile girdi. Avrupa yakasında fotoğraf kurslarında çalışırken sınıfta Anadolu yakalı bir öğrenci olduğu zaman sevinirdim, dersi daha dikkate alacaklar diye... Aradan yıllar geçti. İkametgâh için Kadıköy’ü seçen o kadar çok sanatçı oldu ki! Şimdi İkametgâh Kadıköy projesi ile eteğimizde ne varsa dökmek istiyoruz. Yalnızca Kadıköylülere değil diğer yakaya da “aslında neler dönüyor burada” diye göstermek istiyoruz. İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi olarak birlikte ama bağımsız bu etkinliğin içinde olmaktan da ayrı bir keyif alıyoruz.
 
Gökçe UYGUN-Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Murat Mehmet AYDIN

ARŞİV