Kadıköy Gönüllüleri Sevgi Ve Dayanışma Evleri

Kadıköy tarihi geçmişiyle İstanbul’un farklı bir ilçesidir. Uygarlıkların birikimi bu ilçenin insanlarında yaşamaktadır.

05 Temmuz 2012 - 16:04
Kadıköy tarihi geçmişiyle  İstanbul’un farklı bir ilçesidir. Uygarlıkların birikimi bu ilçenin insanlarında yaşamaktadır. Genellikle eğitimli, kültürlü, hoşgörü ve sevgi imgelerini edinmişlerin bulunduğu bir ilçe… Önceleri, Kadıköy’ün deneyimli ilçe Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün öncülüğünde kurulan KASDAV vardı. Her yaşta insanımızın değerlendirildiği, farklı sosyal deneyimler yaşadığı, bizi biz yapan örnek bir sosyal içerikli sivil toplum kuruluşuydu. Bu başarılı örnek çalışma ne yazık ki kapatıldı.
Hizmeti, bir olmayı, birlik olmayı, kültürel ve sosyal olmayı öncelikli gören Kadıköylüler yine Belediye başkanları Selami Öztürk’ün ve İnal Aydınoğlu’nun yol göstericiliğinde “Gönüllü Evlerini” kurdular. Ben, kurulan bu sıcak, içten, artsız oluşuma “Sevgi Evleri” diyorum. Sevgi gönüllüsü olarak, koşulsuz katılımcı olmak, değişken kültür, gelenek, görenek, güven gibi temel unsurlarda buluşmak demektir. Her yaşta bireylerin kendini tanımlaması, üretkenliğe dönüşümü, yetenek ve becerilerini geliştirmesine fırsat tanınmasıdır. Gönüllü Evleri, bireyin “emekli oldum, tükendim, pilim bitti” düşüncesi yerine yararlı olmanın, öğrenmenin, dayanışmanın sonsuza kadar olması gereken bilincinin edinildiği yerdir. Katılımcılar,  1990’dan bugüne, çıkar gözetmeden, yardımlaşmayı, paylaşmayı, imece kültürünü edinmeyi, üretmeyi başararak yaşama sevinci edinirler. Güvenirken güvenilmek, kendini geliştirmek, her yaşta ve düzeyde insanlarla bütünleşmek ve sevgi kültürünün birikim merkezleridir.
Gönüllü Evleri’nin amaçlarını şöyle özetleyebiliriz:
“Kadıköy sevgisini ulus sevgisiyle, insan sevgisiyle örgülemek. Kentte yaşama bilincini, Yunus’un İnsan sevgisini, Mevlana’nın hoşgörü ve anlayışını, Tolstoy’un olgunluğunu eğitim, kültür ve sosyal verilerdeki etkinliklerden edinmek. Bireylerin ulusal bilincini, sosyal yaşamını, gelenek, göreneklerini ve folklorik değişimlerini benimseyerek kavramak. Sanatın evrensel diliyle bütünleşmek. Yeteneklerinin ve becerilerinin uyumuna uygun tiyatro, folklor, edebiyat, şiir, resim, müzik ve spor etkinliklerine katılımcı olmak. Doğa, çevre ve hayvan sevgisini geliştirmek, pekiştirmek, korumak, kollamak. Onların ‘duyan kulağı, gören gözü olmak’. Tüm başarı ve becerilerde ‘ben’  yerine ‘biz’  kavramını edinmek. Bencil birey yerine, toplumcu, uzlaşıcı, çözümleyici olmak.” 
Gönüllü Evleri, eski Halk Evleri ve Halk Odaları  kültürünü çağrıştırıyor. Siyasi, etnik, dinsel, mezhepsel ve dilsel ayırım gözetmeksizin karşılıksız katılım, dayanışma, birlik olma evleridir. Gönüllü evleri; sevgi ve sevinci çoğaltmak, acıyı paylaşmak, azı çoğa, noksanı tamama ulaştıran sıcak, güvenilir birer sivil dayanışma ocağıdırlar. Gönüllü Evleri, yediden yetmişe yüzünde gülümseme, yüreğinde güvenme ve inanma evleridir.
Sevgi, “emek”tir. Kadıköy Gönüllü Evleri de bu emeği yeterince veren birer sevgi, hoşgörü, anlayış ve dayanışma kuruluşlarıdır. Ülkemizde her şeyin kirlendiği, toplumsal sevginin tükendiği, korku, şiddet, baskı imgelerinin yaşamımızdaki kaygıyı körüklediği bu süreçte Gönüllü Evleri  birer kardelen çiçeği gibi yüreğimizde açıyorlar.
Kalkınmış, gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütlerinin devlet, yerel ve özel sektörler üzerinde önemli derecede etkileri ve yaptırım güçleri vardır. Kadıköy’ün Mahalle Evleri, aydınlatıcı, yol gösterici, tamamlayıcı birer sivil toplum kuruluşudur. Girişimci kimlikleriyle karanlıkları aydınlığa dönüştürmek, Cumhuriyet ve Ülke değerlerini anmak, yaşatmak, tanıtmak işlevini gerçekleştiriyorlar. Yerel Yönetimlerin bu tür sosyal, kültürel ve sanatsal işlevli kuruluşlara yer vermesi, çalışmalara destek olması kaçınılmazdır. Koşuyolu Gönüllü Evinin çalışma yeri ile ilgili irdeleme ve karalamalar üzücü ve yakışıksızdır. Belediyemizin bu tür güzel yerleri çoğaltması, toplumsal ve yaşamsal değerleri kazandırması temel isteğimizdir. Aydın ve Çağdaş bir toplum olacaksak, yüreğimizde aydınlık düşünceler, dilimizde sevgi dolu imgelerle yaşama sevincimizi çoğaltarak paylaşmalıyız. Kadıköylü olmak ayrıcalığı, aydınlanmanın ayrıcalığıdır. Çalışma, emek ve dayanışma tadını yaşama sevinciyle buluşturan Kadıköy Mahalle Gönüllülerine iyi ki varsınız diyorum.
 
 

İ.Gürşen KAFKAS (Eğitimci-yazar)

 
 

ARŞİV