Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları, bir süredir üzerinde çalıştığı “Kadıköy Heykelleri” adındaki çalışmasını tamamladı ve geçtiğimiz hafta yayımladı
Kadıköy Heykelleri kitabında, ilçede yer alan heykellerin fotoğrafları, kısa hikâyeleri ve teknik özellikleri yer alıyor. 90’a yakın heykel, büst ve rölyefin derlendiği çalışmada, Kadıköy’ün simgesi haline gelmiş Dövüşen Boğa’dan Kadıköy Çarşı heykellerine, Çetin Emeç’ten Ahmet Taner Kışlalı’ya, Namık Kemal’den Afife Jale’ye ve Bezgin Bekir’den Avanak Avni’ye birçok heykel, büst ve rölyef yer alıyor.
Kitapta, Kadıköy’ün belleğinde yer alan birçok gazeteci, yazar ve sanatçının heykellerinin yanı sıra, Kadıköy Belediyesi’nin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile yaptığı “Sanat ve Tasarım Çalışmaları İşbirliği” protokolü kapsamında Kadıköy’ün çeşitli yerlerine yerleştirilen heykeller de yer alıyor.
Çeşitli internet satış platformlarından ve Kadıköy’de yer alan Akademi 1971 Kitap&Cafe’den satın alınabilen kitabın tanıtım bülteninde kitap hakkında şu ifadelere yer verilmiş:
“Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları, Kadıköy’ün kültürel ve sosyal hayatının geçmişten günümüze mirasını konu edinen çalışmaları okurlarına aktarma hedefinin bir parçası olarak, Kadıköy heykellerini bir kitapta topladı. Kitapta, kentsel peyzajın bir unsuru olmanın yanında, yerel ve ulusal kültür değerlerinin bir yansıması olarak da görülebilecek olan heykellerin, Kadıköy’deki panoraması sunulmak istendi. Büyük çoğunluğu kamusal alanlarda var olan heykellerin zaman içerisindeki yolculuklarının ve kısa hikâyelerinin de yer aldığı bu çalışmada; heykellerin estetik değerlerinin ötesinde bir anlam ifade ettiği düşünülmüş ve bunun yorumlanması okurlarına bırakılmıştır.”