Kadıköy Kitap Günleri'ne ilgi büyüktü

Onur Konuğu Turgut Özakman olan Kadıköy Belediyesi 4. Kitap Günleri kapsamında 3 gün süreyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nin farklı salonlarında, sanat kütüphanesinde ücretsiz...

22 Aralık 2010 - 12:13

Onur Konuğu Turgut Özakman olan Kadıköy Belediyesi 4. Kitap Günleri kapsamında 3 gün süreyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nin farklı salonlarında, sanat kütüphanesinde ücretsiz söyleşiler, imza günleri, konferanslar ve konserler düzenlendi.


Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri 17-19 Aralık 2010 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Proje Koordinatörü Asuman Ermurat, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri’nin diğer belediyelere de örnek olduğunu ve bazı belediyelerin de kitap günleri düzenlemeye başladıklarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bu yıl aralarında tanınmış yayınevlerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kadar yayınevinin kitap günlerine katılım gösterdiğini belirten Ermurat, bu yıl Kitap Günleri’ne onur konukları olarak Turgut Özakman ile Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş’ı davet ettiklerini, amaçlarının Kadıköylü kitapseverlere dolu dolu bir kitap şenliği yaşatmak olduğunu söyledi.
17 Aralık 2010 Cuma günü 19:00-19:30 saatleri arasında protokol konuşmaları ile başlayan açılış töreninde Kadıköy Belediyesi 4. Kitap Günleri’nin bu yılki Onur Konuğu Turgut Özakman’a ödülü verildi, ardından kokteyl başladı.
Kitap günleri kapsamında 3 gün süreyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nin farklı salonlarında, sanat kütüphanesinde ücretsiz söyleşiler, imza günleri, konferanslar ve konserler düzenlendi.
Vural Savaş, Muazzez İlmiye Çığ, Cüneyt Akalın, Nail Güreli, Feyza Hepçilingirler, Faroz Ahmad, Eşber Yağmurdereli gibi pek çok önemli ismin yer aldığı imza ve söyleşi programlarına ilgi büyüktü.
YAYINEVLERİ MEMNUN
Koordinatör Asuman Ermurat, Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri’nin tamamen bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde yapılan gönüllü bir çalışma olduğunu belirttiği açıklamasında, “Yaptığımız kitap günleri etkinliğidir. Hiçkimseden ücret talep edilmemektedir. Yayınevleri ücretsiz olarak kitap günlerine katılıyor” açıklamasında bulundu.
Bizim Kitaplar Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi D. Ali Gültekin ise dört yıldır Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri’ne davet edildiklerini, seve seve katılım gösterdiklerini belirterek, “Kadıköylüler ve tüm kitapseverler için çok güzel ve örnek bir imkân. Kadıköy’e yakışır bir gönüllü faaliyet. Ünlü isimler, kalemler katılıyor. Prestijli bir faaliyet. Hiçbir zaman ücret talep edilmedi bizden. Bulunmaktan gurur duyuyorum. Kadıköy Belediyesi başta olmak üzere katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADIKÖY KONUŞULDU
Kadıköy Belediyesi 4. Kitap Günleri kapsamında ünlü isimlerin ve Kadıköy’ün tanınmış simalarının yanı sıra araştırmacıların da katıldığı çeşitli konferanslar da düzenlendi. Bunlardan biri de gazeteci-yazarlar Nail Güreli, Zeki Sözer, Şehir Plancısı Nilgün Canpolat, Dr. Müfid Ekdal’ın katıldığı “Kadıköy’ün Dünü Bugünü ve Sosyal Dokunun Değişimi” konulu konferanstı. Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu tarafından düzenlenen konferansta Dr. Müfid Ekdal’ın eski Kadıköy ile ilgili anlattıkları ilgiyle dinlendi.
KOMŞULAR BİRBİRLERİNE GÜL HEDİYE EDERDİ
Konuşmasında Kadıköy’ün mekânlarından önemli kişilerine, insan portrelerinden eski Kadıköy’de yaşamdan kesitlere yer veren Dr. Ekdal, 1950’lere kadar Kadıköy’e göç söz konusu olsa da kent dokusundaki değişimin 1950’lerden sonra yaşanan göçlerle daha fazla değiştiğini söyledi. Evliya Çelebi’nin hatıralarında Kadıköy’den Gebze’ye kadar olan bölgenin bağlık, bahçelik ve narlık olduğunun yazdığını söyleyen Ekdal, eski Kadıköy’de komşuluk ilişkilerine de değinerek, “Komşuluk ilişkileri çok güzeldi. Akşamüstü evin beyi işten döndüğünde komşu ziyaretleri yapılır ve eğer mevsimindeyse gül ikram edilirdi. Anlatılacak çok şey var Kadıköy ile ilgili” dedi.
Geçmişte 5 tane büyük çayırı bulunan Kadıköy’ün günümüzde yeşil alan kıtlığı yaşadığına vurgu yapan Ekdal, “Kadıköy’de yeşil alanlara dokunmamak lazım. Zaten dokunulacak yeşil alan da kalmadı” diye sitemde bulundu.
Gazeteci-yazar Nail Güreli ile Zeki Sözer de günümüz medyasının sosyal konulardan çok magazine yönelmesini eleştirerek, bunun nedenleri hakkında dinleyicilere bilgi verdiler. Günümüz Kadıköy’ünü anlatan Zeki Sözer, Kadıköy’ün en büyük sorununun depreme hazırlık olduğunu belirterek, binaların büyük oranda depreme hazır olmamasından yakınırken, Nail Güreli ise medyanın dördüncü kuvvet özelliğini yitirdiğini belirttiği konuşmasında sivil toplum kuruluşlarına medyayı denetleme ve uyarma gibi önemli bir sorumluluğun düştüğünü söyledi.
KİTAP YARDIMLARI YAPILIYOR
Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri dört yıldır önemli bir amaca daha hizmet ediyor. Düzenlenen kitap günleri kapsamında ihtiyacı olan il, ilçe, kasaba veya köylere, kütüphanelere kitap yardımları yapılıyor. İlk yıl bu kapsamda Kayışdağı’nda, ikinci yıl Yenisahra’da bulunan kütüphanelere 5’er bin kitap gönderildi. Üçüncü yıl ise Bitlis’te bir ilkokulun kütüphanesine, Maltepe’de bir cezaevine kitap yardımı yapıldığını açıklayan Ermurat, “Bu yıl Erzurum’un Alvar ilçesinde bulunan bir kütüphaneden talep geldi. 3 bin kitap göndereceğiz” dedi.


ARŞİV