Kadıköy perdelerini açıyor!

Tiyatronun merkezi haline gelen Kadıköy’ün sahneleri yeni sezona birbirinden çekici tiyatro oyunlarıyla başlıyor.

11 Eylül 2013 - 10:39

Semra ÇELEBİ
 
Kadıköy’de irili ufaklı onlarca tiyatro grubu bulunuyor. Kimisi sahnesi olmadığı için oyunlarını Kadıköy Belediyesi’nin kültür merkezleriyle Halkeğitim Merkezi’nde sahneliyor, kimiyse kendi sahnesini kuruyor. Son yıllarda tiyatro gruplarının sahne açmak için tercih ettiği ilçelerin başında Kadıköy geliyor.
Haziran itibariyle oyunlarına son veren tiyatro grupları Eylül’ün gelmesiyle perdelerini açmaya hazırlanıyor. Biz de Kadıköy’de sahnesi bulunan bazı tiyatroların yeni sezonda izleyiciyi hangi oyunlarla buluşturacaklarını sizler için derledik.

OYUN ATÖLYESİ’NDE “KİM KORKAR HAİN KURTTAN”
Kadıköy’ün en eski tiyatro sahnelerinden Oyun Atölyesi bu sezon üç yeni oyunla çıkıyor karşımıza. Perdelerini Ekim ayında açacak olan sahnede Jez Butterworth’un “Nehir”, Edward Albee’nin başyapıtı “Kim Korkar Hain Kurttan” ve Ariel Dorfman’n “Araf” oyunlarını Oyun Atölyesi yorumuyla izleyeceğiz.
Yönetmenliğini Haluk Bilginer’in yaptığı, yine Haluk Bilginer ile Ayça Bingöl’ün başrollerini paylaştığı “Nehir”; aşkı hissetmenin peşinden giderken kazandıkları ve kaybettiklerini fark etmeden, artık aşkı ezbere yaşamaya yönelen ‘Adam’n hayatına giren kadınlarla yaşadıklarını, farklı zaman dilimlerinde farklı kadınlarla olan ilişkilerini anlatıyor.
Hira Tekindor’un yönettiği, başrollerini Zerrin Tekindor ve Tardu Flordun’un paylaştığı “Kim Korkar Hain Kurttan” oyununda ise tiyatro tarihinin en önemli orta yaş çiftlerinden Martha ve George’un evliliğindeki çöküntülere tanık olacağız.
Araf oyunu, Ariel Dorfman tarafından, Antik Yunan’n en bilinen mitolojik karakterlerinden Medea ve Jason’un trajik öyküsü temel alınarak inşa ediliyor. Oyunun yönetmenliğini de yapan Muharrem Özcan, Jason’u, Derya Artemel ise Medea’yı canlandırıyor.
Oyun Atölyesi, yeni sezonda eski oyunları Testosteron’u sahnelemeye de devam edecek.

AK’LA KARA’DA “CYRANO DE BERGERAC”
Tiyatro Ak’la Kara üçüncü sezonuna yeni üç oyunla başlıyor. Kurulduğu tarihten beri polisiye, komedi, korku, ilüzyon tiyatrosu ve çocuk tiyatrosu gibi farklı türlerde oyunlarla yaklaşık 30.000 seyirciyle buluşan tiyatro, 2013-2014 sezonunda   seyircinin de büyük ilgi gösterdiği vodvil ve polisiye kuşağından vazgeçmiyor.
Agatha Christie’yle başlayan, Sherlock Holmes’ün Türkiye’de ilk kez sahnelendiği kuşağa yeni sezonda Türkiyeli bir yazarla devam ediyor. Polisiye romanlarıyla okuyucunun yakından takip ettiği Ahmet Ümit’in oyunlaştırdığı tek hikayesi olan “Aşk Köpekliktir” dünya premierini yapacak. Savaş Özdural’n yönettiği oyunda Fatih Gülnar, Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı, Arda Meriçlililer oynayacak.
Keyifli, karmaşık,eğlenceli halleriyle seyircinin en sevdiği türlerden biri olan Vodvil kuşağı Ray Cooney’le başladı Carlo Goldoni’nin uyarlamasıyla devam etti. Komedi bu sezon Kerem Kobanbay’n yazdığı “Arsız Davet” oyunuyla sürüyor.
Ve bir klasik; Cyrano De Bergerac... Tiyatro Ak’la Kara repertuarına bu unutulmaz klasiği de almaya karar verdi. Edmond Rostand’n yazdığı bu romantik kahramanlık hikayesini Atilla Şendil yönetiyor.
Tiyatro Ak’la Kara, geçen sezon sahnelemeye başladığı Woody Allen’n Antik Yunan’da geçen absürd komedi klasiği “Tanrı”yı oynamaya devam edecek.

MODA SAHNE “HAMLET” İLE AÇILIYOR
Kemal Aydoğan ve ekibinin büyün yaz büyük bir emekle hazırladığı Kadıköy’ün en yeni kültür merkezi Moda Sahne de Ekim ayında “Hamlet” ile perdelerini açacak. William Shakespeare’in 17.yy’da yazmış olduğu unutulmaz eseri, Onur Ünsal ve Emre Adıyaman tarafından yapılan çevirisiyle, 3 Ekim 2013 Perşembe günü Moda Sahnesi’nde ilk gösterimini yapacak. Yönetmenliğini Kemal Aydoğan’ın yaptığı oyunda, Onur Ünsal, Murat Tüzün, Timur Acar, Esra Kızıldoğan, İnan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Kübra Kip, Hasan Demirtaş ve Alper Baytekin rol alıyor.
Stefan Tsanev’in yazdığı, Hüseyin Mevsim’in çevirdiği “Bütün Çılgınlar Sever Beni” isimli komedi, Ekim ayından itibaren Moda Sahnesi’nde oynanacak. Kontrolden çıkmış bir kıskançlığın etrafında şekillenen hikâyede, Mert Fırat ve Aslı Tandoğan evli bir çifti, Volkan Yosunlu ise kendini bu evliliğin içinde bulan yakın arkadaşı canlandıracak.
Friedrich Karl Weachter’in yazmış olduğu “Palyançolar Okulu” isimli çocuk oyunu da bu sezon çocukların ilgisini çekecek türden. Yönetmenliğini Kemal Aydoğan’ın yaptığı oyunda, Barış Yıldız katı disiplin yanlısı profesörü; Yusuf Demircioğlu, Onur Şirin, Tanju Girişken, Öykü Esendemir palyaço olmaya hevesli öğrencileri canlandırıyor.

ÖYKÜ SAHNE’DE “KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Kadıköy’ün tiyatro sahnelerinden Öykü Sahne, yeni sezonu Ekim’in ilk haftasında, geçen sezonda oynamaya başladıkları “Rutubet” ile açacak. Yine geçen sezon boyunca beğeniyle izlenen ve Ekin Yazın Dostları En İyi Küçük Salon Kadın Oyuncu ödülünü alan (Z.Başak Işık) “Dut Şerbeti” de aynı ay sahneye çıkacak. Her iki oyun da Kadıköy’ün alternatif sahnesi Hemzemin’de sahnelenecek.
Bu sezonun ikinci yarısında “Kentsel Dönüşüm”e dair yeni oyunlarını sahneleyecek olan Tiyatro Açıkça, klasiğin ötesinde bir reji çalışmasıyla çıkacak seyirci karşısına.  
Bu yıl bir doğaçlama ekibi de, düzenli olarak Hemzemin’de gösteriler gerçekleştirecek.
  
KADIKÖY TERMİNAL SEZONU AÇTI!
Doğaçlama tiyatronun en önemli temsilcilerinden İstanbul İmpro ve Azot’un Yeldeğirmeni’nde bir kıraathaneyi dönüştürdükleri Kadıköy Sahne; 6 ve 7 Eylül günleri sahneledikleri “Ne Ala Temaşa” ve “Azot” oyunlarıyla sezonu açtı.
istanbulimpro bu sezon hazırlığı içinde olduğu “Sevgili Çehov” oyununun ilk gösterimini 25 Eylül Çarşamba günü saat 20.30’da yine Kadıköy Terminal Sahnesi’nde gerçekleştirecek. “Olay Rusya’da geçiyor...” sloganıyla yola çıkılan bu yeni formatta, Çehov’un hiç yazılmamış öykülerinin, tamamen doğaçlama, o an seyirciden alınan yönelimlerle Çehov’un oyunlarından ve öykülerinden tanıdık olduğumuz atmosferde, yeni Çehov karakterlerinin ve öykülerinin yaratımı hedefleniyor.
istanbulimpro ve Psikoloji İstanbul’un ortak projesi olan “Bir Zamanlar...”da istanbulimpro oyuncuları, Psikolog Tolga Erdoğan’ın moderatörlüğünde her oyunda yepyeni bir öykü sahneliyor. Tolga Erdoğan’ın sorularıyla, seyircinin öyküsü o an, tekrarı olmaksızın sahnede canlanıveriyor. Bu gösteri de 18 Eylül Çarşamba 20. 30 ve  19 Eylül Perşembe 20.30 Kadıköy Terminal Sahnesi’de olacak.
istanbulimpro’nun sahnelediği “Kayıp Oyun”, bir tiyatro oyununun baştan sona oyuncular tarafından anında oluşturulduğu bir gösteri.  “Kayıp Oyun” Ekim ayından itibaren izleyiciyle buluşacak.

ARŞİV