Cadde Cadde Sokak Sokak Kadıköy Projesi ile ilçenin görsel arşivinin oluşturulması planlanıyor. Proje 1 yıl olarak planlandı.
Kadıköy bu günlerde yeni bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kadıköy Fotoğraf Merkezi ve Fotoamele Fotoğraf Grubu tarafından yürütülecek olan Cadde Cadde Sokak Sokak Kadıköy Projesi start aldı. Proje kapsamında; Kadıköy'ün tüm ibadethaneleri, sokakları, çeşmeleri, otobüs durakları, hanları, hamamları kısacası her şeyi fotoğraflanacak. Projenin Genel Koordinatörü Ayşe Küçükkurt ile proje üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Cadde Cadde Sokak Sokak Kadıköy Projesi nasıl gelişti?
Biz Kadıköy’de kurulmuş bir grubuz. Üyelerimizin büyük çoğunluğu da Kadıköylü. Aynı zamanda Kadıköy günümüzde ve tarihte önemli rolü olan bir ilçe. Kadıköy günümüzde emlak açısından da değerli bir ilçe. Çok çabuk değişiyor. 1960’larda yapılan binalar şu anda yıkılıyor. Yerlerine gökdelenler dikiliyor. Sokak mimarisi değişiyor. Tarihten günümüze kadar gelen Kadıköy Çarşısı dahi son yıllarda yeni bir kimliğe büründü. Bütün bunların görsel arşivinin oluşturulması lazım. Kadıköy’ün bu günkü halinin gelecek nesillere aktarılması için bu çok önemli. Bütün bunlardan yola çıkarak Cadde Cadde Sokak Kadıköy Projesi’ni hazırladık.
-Projeyi kaç kişi yürütüyorsunuz?
Bu proje Kadıköy Fotoğraf Merkezi ve Fotoamele Fotoğraf Grubu tarafından yönetiliyor. Proje genel koordinatörlüğünü ben yapıyorum. Küratörlüğünü Uğur Karakadı. Tabi bir de diğer yöneticilerimiz var. Ahmet Deriş, Nuran Kızılkaya, Aykut Akgün, Sena Çenkoğlu. Şu anda uygulama bölümünde kaç kişilik bir ekip yer alacak henüz belli değil. Ama temel fotoğraf bilgisine sahip her fotoğrafçı arkadaşımız bu projeye katılabilir. Bunun için bize bir özgeçmiş ile müracaat etmesi yeterli.
-Müracaatlar nereye yapılacak?
Müracaatlar Bahariye Cd. Kadife Sk. Hürmüz Apt. No:43/2 Kadıköy adresine veya [email protected] adresine yapılacak. Proje hakkında detaylı bilgiler ise www.fotoamele.com internet sitesinde yayınlanıyor. 0216 405 22 62 numaralı telefondan da bilgi alabilirler.
-Projeyi gerçekleştirmekteki amacınız nedir?
Bu şehirde insanın çocukluğunu çalıyorlar. Çocukluğunuzun geçtiği, gençlik yıllarınızda gezdiğiniz sokaklar caddeler bir bir değişiyor. Bu değişimin önüne geçemiyorsunuz. Ama bunu dondurabilirsiniz. Fotoğraf anı dondurmaktır bir noktada. Tarihe belge bırakmaktır. O anı ölümsüzleştirmektir. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Projeye Kadıköy’den başlamamızın nedeni burası ayrıcalıklara sahip bir ilçe. Bunu belki burada yaşarken anlamıyorsunuz ama uzaklaştığınız zaman daha iyi anlıyorsunuz. Ben Kadıköy’e geldiğim zaman evimden içeri girmiş gibi oluyorum. Güzel evimizin fotoğraflarını çekmekten de keyif alıyoruz. Kadıköy’de fotoğraf gezileri yapan neredeyse tek grup biziz. Bizden görüp bizim gittiğimiz yerlere gidenler oluyor. Mesela ben Yeldeğirmeni’ne hemen her sınıfım için uygulama gezisi yaparım. İnanın; “Yeldeğirmeni’ni gezeceğiz” dediğim zaman “orası neresi?” diyen çok oluyor.
-Projenin sonunda çekilen fotoğrafları nasıl değerlendireceksiniz?
Öncelikle içlerinden seçip bir sergi açacağız. Daha sonra bir albüm bastırmak istiyoruz. Tabi bu konuda başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere birçok kurumdan destek bekliyoruz. Bu projemizde sadece Kadıköy’ün cadde ve sokakları değil, ibadethaneleri, çeşmeleri, tarihi mekânları, dükkânları aklınıza ne gelirse fotoğraflanacak. Kadıköy Fotoğraf Günleri’nde de göstereceğiz bu fotoğrafları ama albüm çok önemli. Kadıköy İstanbul için bir miras. Biz bu mirasa sahip çıkmak adına yapabildiğimiz en iyi şeyi yapıp fotoğraflayacağız ama sonrası için destek bekliyoruz.
-Projeyi nasıl yürüteceksiniz?
Proje için şu anda katılımcıların başvurularını kabul ediyoruz. Daha sonra bu arkadaşlarla bir toplantı yapacağız. Kadıköy haritası üzerinden herkes çekim yapacağı bölgeyi belirleyecek. Ayda bir kez bir araya gelip bu fotoğrafları değerlendireceğiz. Proje 1 yıl olarak planlandı. Ancak daha da uzayabilir. Aralarda sergiler düzenlenebilir. Zaman zaman Kadıköy üzerine konuşmacılar çağırarak bilgimizi de geliştireceğiz. Aylık toplantılarımız için Kadıköy Fotoğraf Merkezi’ni kullanacağız.
-Ücret konusunda ne söylemek istersiniz?
Tamamen ücretsiz bir proje. Sadece sergi, albüm basımı gibi konularda destekleyici bulamazsak masraflar tüm katılımcılara bölünecek. Bu projeye katılmak isteyen fakat temel eğitimi olmayan arkadaşlarımız içinde Kadıköy Fotoğraf Merkezi Temel Eğitimlerinde indirim yapacak. Bu projeye katılmak için profesyonel makine şartı da yok. Dijital kompakt makinelerle de dileyenler katılabilir.
Projeyi takip etmek için Facebook’ta Fotomele ve Kadıköy Fotoğraf Merkezi gruplarına üye olabilirler. Böylece sosyal ağlarla da Kadıköylüler ortak bir projede buluşmuş olur.
Şule ÖZÇELİK