Büyük bir sanat ve sanatçı potansiyeline sahip Kadıköy’ü tek bir çatı altında toplayı hedefleyen Start Akademi kapılarını açtı.
Gökçe UYGUN
Daha önce Ankara, Bodrum, Antalya, gibi şehirlerde sanata destek veren Start Sanat Akademisi, yeni yeri Kadıköy’e geldi. Resim, Sanat Tarihi, Heykel, Seramik, Baskı, Ebru Fotoğraf, Müzik ve Çocuklarla Yaratıcı Sanat Çalışmaları içerikli atölyeler dışında her hafta gerçekleşecek olan sergileri, film gösterimlerini, seminerleri, sanatçı konuşmalarıyla Kadıköy sanat hayatına katılan Start, 2 Kasım’da İbrahim Çiftçioğlu’nun “Van Gogh'un İzinde” serisinden baskı çalışmalarının yer aldığı sergiyle açıldı.
Mekanın fikir sahibi Tekin Y. Kumbasar, Start’ı kurmak için yola sanat sevgisi ile dolu arkadaşı Barış Ayyılmaz ile birlikte çıkmış. Peki Start ne demek ve neden böyle bir akademi ihtiyacı doğmuş? Yanıt Kumbasar’dan; “Bu aslında toplumsal aydınlanmanın bir insana indirgenebileceği ile ilgili… Şöyle ki ben eğitmenlik ve iş hayatımın yanı sıra, doğa turizmine müsait bir çok ortamda çok değerli vakitler de geçirme olanağı buldum. Bu,-iş açısından boş fakat zihin tatili açısından dolu dolu geçen dönemlerimde fikir ve projeler üretiyor bunları tatil günlüklerime kaydediyordum. Bildiğiniz üzere Yunan ya da diğer antik felsefeler de bu zihin tatili zihin deşarjı ortamlarında mümkün oluyordu. Ben de antik felsefemi güzel Yunan koylarının benzer ev sahipliğini içeren Anadolu Ege sentezli noktalarda kurdum. Üzerinde en çok durduğum konu da sanattı. Sanatın tanıtılması ve pazarlanması alanında çok fazla boşluklar sezdim. Entellektüel kimlik kaygısı güdülmesi sanatın insan hayatına kazandırılması olayını elitizmin dar koridorlarından geçen bir kanala dönüştürüyordu. Ben iyi olduğunu düşündüğüm insan ilişkilerim, halden ve insan sarraflığından anlayan esnafkarlığımla bu elit pazarlama metodlarını daha fazla halkçı bir tutuma dönüştürmeyi amaçladım. Bu sebeple sokağın sesi, halkın güzel sanatları olacak şekilde STREET ve ART kelimelerini bir araya getirip Start Sanat Akademisi’ni kurdum.’’
SANAT DÜNYASINA KADIKÖY PERSPEKTİFİNDEN BAKIŞ…
Start kadrosunu “sanatı milyonlara sunma amacı edinen, ışığı bol bir topluluğuz” diye tanımlayan Kumbasar’ın Neden Kadıköy’ü seçtiklerini şöyle açıklıyor; “Kadıköy İstanbul’un mozaik ilçesidir. Burada Anadolu yakası varoş geçici turizminin yanısıra Batı yakası kültürü de göze çarpıyor. Efsaneye göre Kadıköy eski dilde Kalkedon yani körlerin yeri anlamına gelir. Bu isim nasıl gelmiştir? Eski çağlarda Kadıköy'ün karşı kıyısına yerleşen kavimler bulundukları yerin avantaj ve güzelliklerini farkedemeyen karşı kıyıdaki insanların yani Kadıköylülerin ancak kör olabileceklerini iddia edip İstanbul'a yerleşirler. Biz Start olarak Kadıköy'ün en iyi gören ve en gözde ilçe olduğunu biliyor ve bu gözü açık ilçenin perspektifinden sanat dünyasına bakmayı amaçlıyoruz. Bu yüzden Kadıköy diyoruz.”
Tekin Kumbasar’ın “Kadıköy ve genelde İstanbul'un çağdaş sanat hayatına nasıl bir katkı sağlayacaksınız?” sorumuza verdiği yanıt da şöyle; “Her şeyden önce çağdaş sanatı bir zümre sanatı olmaktan daha ileriye taşıyacak sosyolojiyi, kitlesel olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Start akademisi olarak noksanlıkların ve geliştirilmesi, bilenmesi gereken noktalara odaklanacağız. Bizim Kadıköy ve İstanbul çağdaş sanatına katacağımız en önemli şey doktorun anamnez (doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak ona sorduğu sorulara sonucu elde ettiği hastanın öyküsü) raporuna göre hazırlanmış doğru bir reçete doğru bir çözümleme olacaktır. Biz çağdaş sanata, toplum cerrahlığı bilgimizle isabetçilik katacağız. Nabzın şerbetini Start ortamında hazırlayacağız. Çünkü bizim nabzımız hep halk ile aynı şekilde atmıştır, atmaya da devam edecektir. Yaşantının bir yaratma neticesi olduğunu biliyoruz ve bu noktadan çıkışla yaratmanın öğretisini en özümüzde taşıyor, bunu sanatla tatbik ediyoruz. Yani Start Akademi olarak yaratılan yaşantının yaratacaklarına ışık tutuyoruz.”
Start’ta resim, müzik, dans ve edebiyat…
Sanatçı kökenli bir aileden gelen Berika Köksal, Start Sanat Akademisi’nin yönetici ve sanat koordinatörlüğünü yapıyor. Köksal, Start ile yolunun nasıl kesiştiğini ve akademinin çalışmalarını şöyle anlatıyor;
“Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim Öğretmenliği mezunuyum. Bir çok sanat projesinde bulundum, aynı zamanda resim-heykel eğitmeniyim. Uzun zamandır Kadıköy'de bir çok sanat disiplininin modern bir bakış açısıyla bir araya geldiği bir sanat merkezi açmak istiyordum. Şans eseri Tekin Hoca ile tanıştım. Deneyimlerimizi ve birikimlerimizi birleştirerek hayalimizi ortak bir konumda gerçekleştirmeye karar verdik. Burada resim, müzik, dans ve edebiyat üzerinden projeler yapıyoruz. Bu konular üzerinde eğitim alabilinecek bir mekanın olmasının yanı sıra galeri hizmeti de veriyoruz. Çocuklara da sanat eğitimi sunuyoruz. Didaktik sanat ve enstruman eğitimine karşıyız. Çocukların her alandan destek alarak öğrendiği bir eğitim vermek amaçlı çalışmalarımızı yapıyoruz. “Çocuklarla Yaratıcı Sanat” atölyemizde çocuğun sanata dair her şeyi her türlü malzemeyle destekleyerek öğrenmesini sağlıyoruz. ‘Çocuklarla Müzik Yolcuları’ atölyemizde müzik eğitimini çeşitli görsel ve duyuşsal materyallerle destekleyerek sağlam adımlarla, müzikten soğumadan sıkılmadan, zorlamadan çocuğa enstruman sevgisini aşılıyoruz. Ayrıca Güzel Sanatlar ve Konservatuvara hazırlanan genç sanatçı adaylarımız için Üniversite sınavlarına hazırlık konusunda destek olma kararı aldık. Gençlerin hem giriş sınavı hem yetenek sınavına hazırlanırken ne kadar zorlandığını ve bölündüğünü bizzat kendimden bildiğim için hazırlık kurslarına gelen öğrencilerimize ekstra öss hazırlık dersleri vermenin onlar için hem zamandan tasarruf hem de odaklanmaya destek bir durum olacağına karar verdik. Start’ta ayrıca sanat tarihi seminerleri ve felsefe söyleşileri yapmayı hedefliyoruz. Bize gelecek her türlü proje ortaklığına açığız.”
Osmanağa Mah. Pavlonya Sok. Kanberoğlu İşhnaı No: 6/4 Kadıköy (0216) 330 6240