Kadıköy tiyatrolarından MERHABA

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun düzenlediği Kadıköy Tiyatro Şenliği, 9 günlük tiyatro maratonu için perdelerini Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda araladı

06 Ekim 2016 - 16:56
Kaan DERTÜRK
Kadıköy’de yerleşik sahnesi olmasa da oyunlarını çoğunlukla Kadıköy’de sahneleyen tiyatroların kurduğu Kadıköy Tiyatroları Platformu,  Kadıköy Tiyatro Şenliği ile seyirciye merhaba dedi. 9 gün boyunca 14 sahnede 28 oyun ile 4 tiyatro içerikli atölyenin gerçekleştirileceği şenlik, 30 Eylül Cuma günü Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda açılış gösterisini yaptı. Yaklaşık 3 saat süren gösteride Tiyatro Bahane, Tiyatro Pi ve istanbulimpro seyirci ile buluştu. Kadıköy Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleşen şenliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.

AYVALITAŞ ANILDI
Tiyatro Şenliği’nin açılış konuşmasını oyuncu Mert Fırat yaptı. Fırat konuşmasına, 30 Eylül’ün Mehmet Ayvalıtaş’ın doğum günü olduğunu hatırlatarak başladı. Ayvalıtaş’ın barış için yaşadığını söyleyen Fırat, şöyle devam etti: “Bugün Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda Kadıköy Tiyatro Şenliği’nin açılışı için toplandık. 30 Eylül’ün bir diğer özelliği ise Mehmet Ayvalıtaş’ın doğum günü. 9 gün boyunca sürecek şenliğimizi Ayvalıtaş’a adıyoruz. O, hep barış içinde yaşadı. Bizlerin de yegâne arzusu barışın olmasıdır.”
Konuşmasının devamında Kadıköy Tiyatro Şenliği’ne katkı yapan isimleri sayan Fırat, Kadıköy Belediyesi’ne teşekkürlerini sunup Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nu sahneye davet etti.

“ÖRGÜTLÜ TOPLUM ”
Konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Tiyatro Şenliği’ne destek vermekten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Birlikteliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, çevrelerindeki tüm örgütlenmelere destek vereceklerini belirtti. Demokrasinin, bireysel olamayacağını söyleyen Nuhoğlu, şöyle devam etti: “Günümüzde hiçbir toplum bireysellikle kalkınamaz. Kalkınma ancak örgütlenme ile olur. Toplum içinde yaşanan tüm sorunlar yine toplumun örgütlenmesi ile aşılır. Kadıköy Tiyatrolar Platformu’nun dayanışması da örgütlenmeye iyi bir örnektir. Herkese tiyatro ile geçecek 9 güzel gün diliyorum.” 

MÜZİKAL YOLCULUK
Konuşmaların ardından açılış gösterilerine geçildi. İlk sahne alan ekip Tiyatro Bahane oldu. Taner Rumeli ve Nebi Birgi tarafından sahnelenen müzikalde bir saat boyunca Hisseli Harikalar Kumpanyası, Karagöz ve Hacivat, Sidikli Kasabası ve Keşanlı Ali Destanı’ndan müzikal yorumlar, parkın dört bir yanında yankılandı.

AKROBASİ PERFORMANSI
Açılışta yer alan ikinci ekip Tiyatro Pi ise partnerli akrobasi performansı gerçekleştirdi. Sahnenin tümünün kullanıldığı gösteri fiziksel güce dayanıyordu. İnsan bedeninin neler yapabileceğini gösteren performans dakikalar boyunca tiyatroseverlere renkli dakikalar yaşattı.

DOĞAÇLAMA TİYATRO
Gösterinin son ekibi istanbulimpro, seyirciyi de oyunun içine katan bir performans sergiledi. Şiir ve müziğin iç içe geçtiği oyuna izleyenler de neşe kattı. Akustik konser olarak başlayan tiyatro, oyuncuların bireysel performansları ile son buldu.

“İNSANI ANLATAN SANAT”
Tiyatro Şenliği’nin açılışına gelenler arasında usta oyuncu Müjdat Gezen de vardı. Konuşma fırsatı bulduğumuz Gezen’e, Tiyatro Şenliği hakkında düşüncelerini sorduk. Kadıköy Belediyesi’nin her anlamda sanatı destekleyen bir belediye olduğunun altını çizen Gezen, tiyatronun birleştirici etkisine dikkat çekti. Tiyatroların insanlarla buluşması gerektiğini belirten Gezen, “Kadıköy Tiyatro Şenliği için Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kültür İşleri’ne teşekkür ediyorum. Tiyatro yararlı ve güzeldir. Tiyatro insanı, insanca anlatan bir sanattır. Bu özelliklere sahip bir sanatın topluma yayılması için elimizden geldiğince destekleyeceğiz.” diye konuştu.

“SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Şenliğe gelenler arasında oyuncu Alper Kul da vardı. Parkın tam orta noktasında söyleştiğimiz Kul, şenlikte bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. “Gördüğüm tüm yüzler gülüyor, şenlik tam da böyle olur.” diyen Kul, “Sahne alan ekiplerin tamamı arkadaşım. Bu yüzden şenlik benim adıma daha renkli geçecek. Arkadaşlarımı sahnede izliyor olmanın gururunu yaşayacağım. Bugün buraya arkadaşlarıma destek olmak için geldim. Kadıköy Belediyesi’ne böyle bir şenliği bize kazandırdığı için minnettarım. Şenliğimize sahip çıkacağız ve gelenekselleşmesi için çabalayacağız“ dedi.

 
Kadıköy Tiyatro Şenliği’nin ikinci hafta programı şöyle;
7 Ekim Cuma 2016
Sevdalı Bulut (Prömiyer), Altkat Sanat, 20.30, Altkat Sanat Neon, Karmadram, 20.30, Karmadrama

8 Ekim Cumartesi 2016
Tapi Topi (Ç.O), Karmadrama, 13.00, Karmadrama
Oyuncak Kutusu, Tiyatro Pi, 13.00, Piyatro

Martı (Ç.O), Altkat Sanat, 13.00, Altkat Sanat
Tiyatro Sanatı Atölyesi, Lksm, 16.00, Levent Kırca Kültür Sanat Merkezi Ne Seninle Ne Sensiz, Akla Kara, 20.30, Tiyatro Akla  Kara

9 Ekim Pazar 2016
Lupi Kalibu Adasında (Ç.O), Kusat, 13.00, Karmadrama
Evvel Zaman İçinde (Ç.O), Hayalbaz, 15.00, Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Zaman Makinesi Alexander Graham Bell (Ç.O), Tiyatro 34, 15.00,Tiyatro Akla Kara
Beden Farkındalığı Atölyesi, 16.00, Altkat Sanat
Babil, Emek Sahnesi+Bulut, 18.30, Emek Sahnesi
Soluk (Prömiyer), Tiyatro Pi, 18.30, Piyatro

Kadıköy Belediyesi’nin de katkılarıyla şenlikte çocuk oyunları ücretsiz sahnelenirken, yetişkin oyunlarının tüm biletleri 20 TL’den satışa sunulacak. Biletler, tiyatroların gişelerinden temin edilebilir.

 

ARŞİV