Kadıköy'de 'vatansız' bir kitap-galeri

Kadıköy’de yeni açılan Haymatlos Kitabevi ve Galeri, alışveriş merkezlerine sıkışıp kalmış ‘book-store’lara karşı eski kitabevlerinin havasını yeniden yaşatma çabasında…

08 Haziran 2011 - 10:23

Kadıköy’de yeni açılan Haymatlos Kitabevi ve Galeri, alışveriş merkezlerine sıkışıp kalmış ‘book-store’lara karşı eski kitabevlerinin havasını yeniden yaşatma çabasında…

Dört katlı tarihi bir binanın onarımının ardından Moda Caddesi’nin en dikkat çeken yerinde, özlemini duyduğumuz büyüklükte ve genişlikte bir kitabevi açıldı. Adı Haymatlos Kitabevi.
Tabelasında birçok yazarın resmi bulunan Kitabevi’nin içi de dışı kadar estetik bir anlayışla dekore edilmiş. Yaklaşık üç aylık bir tadilatın ardından Kadıköy’ün en işlek caddelerinden birinde okurlarla buluşmaya başlayan Haymatlos, sadece bir kitabevi de değil. Aynı zamanda sergilerin sanatseverlerle buluşacağı bir galeri.
Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki Öteki Kültür Sanat’ın da sahibi olan Vedat Yeniçeri ile Haymatlos’ta buluşup kitabevinin hikâyesini anlatmasını istiyoruz. Öncelikle merak ettiğimiz ise kitabevinin adının anlamı… Vedat Yeniçeri ‘haymatlos’un kelime anlamının “vatansız, yersiz, yurtsuz” anlamına geldiğini söylüyor ve devam ediyor: “Kitap ya da kültür insanlara ait bir şey. Mekân olarak herhangi bir yere ait olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle kitabın, kültürün evrenselliği anlamında baktığımızda, Haymatlos adını çok uygun bulduk kitabevimize.”
Üç katı kullanımda olan Haymatlos’un giriş katı kitabevi olarak düzenlenmiş. Burada hem kitap satışı yapılıyor hem de isteyenler oturup kitapları karıştırma zevkine erişebiliyor. İkinci kat bir galeri. Yeniçeri, galeriye de özel bir önem verdiklerinin altını çiziyor: “Her 15 gün veya duruma göre ayda bir, bu galeride sergilere yer vereceğiz. Biliyorsunuz resim galerilerine genellikle açılış günü ilgi olur ama sonrasında çok fazla ilgi olmaz. Biz bunu kırmak istiyoruz biraz. Kitap almaya ya da kitapları karıştırmaya gelenlere buyurun ikinci katımızda da resim sergimiz var, lütfen onu da görün diyoruz. Böylece bu sanat dalına emek harcayanlara bir katkı sunmuş oluyoruz.”

SERGİ SEÇİMİNDE SEÇİCİ DAVRANACAĞIZ

Galeride yer alacak sergilerin de özenle seçileceğini söyleyen Yeniçeri şöyle devam ediyor: “Bu sergilerde biraz seçici davranıyoruz. Sanat değeri olan işler sergilenecek. Belli bir düzeyi olsun istiyoruz ve bundan da taviz vermeyi düşünmüyoruz. Resmi hobi olarak yapan farklı meslek gruplarından insanlar var. Karma sergiler açıyorlar. Biz onlara kapalı olduğumuzu söylemiyoruz ama bu arkadaşlarımızın sergilerinde de seçici olacağımızı belirtmek istiyorum. Buna da bir kurul karar veriyor. Bu kurulda sanat eleştirmeni Yalçın Sadak da bulunuyor.”
Haymatlos Kitabevi’nin en üst katı ise yayınevi olarak kullanılıyor. Yeniçeri, burada düzenli olarak söyleşiler düzenleneceğinin de bilgisini veriyor. Ağırlıklı olarak Kadıköylü yazar, edebiyatçı, araştırmacı ve sanatçılarla imza ve söyleşi günleri düzenlenecek.

KONSEPTLERİ ÇOK FARKLI

Yaklaşık iki yıl önce Kadıköy’de Öteki Kültür Sanat’ı açan Vedat Yeniçeri, neden ikinci bir mekan açtıklarını ve ikisinin de neden Kadıköy’de olduğunu ise şöyle açıklıyor:
“Öteki Kültür Sanat çok önemli bizim için. Haymatlos Kitabevi ve Öteki, kardeş kurumlar ancak konseptleri çok farklı. Öteki Kültür’de sanatın birçok alanında atölye çalışmaları düzenliyoruz, dersler veriyoruz. Ayrıca biliyorsunuz Öteki’yi bir Sinema Okulu’na dönüştürme projemiz var. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Haymatlos ise sadece bir kitabevi ve galeri olarak faaliyet yürütecek.
İki mekânı da Kadıköy’de açmış olmamız biraz tesadüf oldu aslında. Bu binayı çok beğendik, kafamızdakine çok yakın bir mekân, o yüzden Haymatlos’u Kadıköy’de açmış olduk. Güzel de oldu, biz Kadıköy’ü çok seviyoruz.”

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Seyhan KALKAN VAYİÇ


ARŞİV