Kadıköy'de 40 yıl: Enis Fosforoğlu

40. sanat yılını Kadıköylülerle birlikte kutlayan tiyatro sanatçısı Enis Fosforoğlu, “Bir Cumhuriyet sanatçısı olarak Kadıköy benim onurumdur” diyor

16 Haziran 2016 - 10:55
40. sanat yılını Kadıköylülerle birlikte kutlayan tiyatro sanatçısı Enis Fosforoğlu, “Bir Cumhuriyet sanatçısı olarak Kadıköy benim onurumdur” diyor

Erhan DEMİRTAŞ

Tiyatro ve sinemanın ünlü isimlerinden Enis Fosforoğlu, 40. sanat yılını Kadıköylülerle birlikte kutladı. 40 yıllık sanat hayatına çok sayıda başarı sığdıran Kadıköylü sanatçı Fosforoğlu için Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 14 Haziran Salı günü “Kadıköy’de Kırk Yıl” adıyla kutlama etkinliği düzenlendi. Kadıköy Belediyesi’nin tertiplediği etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Enis Fosforoğlu’nun sanatçı dostları Mesut İktu, İskender Doğan, Bora Ayanoğlu ile Ercan Bostancıoğlu da katıldı.

“SAVAŞA KARŞI SANAT…”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, 40 yıl boyunca tiyatroya emek verdiği için Kadıköylüler adına Enis Fosforoğlu’na teşekkür etti. Nuhoğlu, “Sanat ve edebiyat savaşa karşı en büyük silah. Değerli hocamız da savaş ve şiddete karşı sanatıyla çok emek verdi. Bundan sonra da sanat alanına değerli katkıları olacak” dedi.

DOSTLARI ANLATTI
Etkinlikte daha sonra dostları Enis Fosforoğlu’nu anlattı. Tiyatro sanatçısı Bora Ayanoğlu, Fosforoğlu ile sahnelerde büyüdüklerini belirterek, “Anne ve babalarımız tiyatrocuydu. İkimiz de sanatçı olmaya karar verdik. Enis çok değerli bir arkadaşımız. Çok büyük zorluklara karşı tiyatro yaptı. Özel tiyatro yapmak zordur. Ama değerli arkadaşımın yaptıkları birer madalyadır’’ diye konuştu. Ayanoğlu konuşmasının ardından, bestecisi olduğu “Güller ve Dudaklar” isimli eseri seslendirdi. Enis Fosforoğlu ile üniversite arkadaşı olan opera sanatçısı Prof. Dr. Mesut İktu da “ Enis ile 52 yıllık bir dostluğumuz var. Onunla zaman geçirmek çok büyük bir mutluluk” dedi. Ses sanatçısı İskender Doğan da Fosforoğlu ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı. “Kan ve Gül” isimli şarkıyı söyleyerek, seyircilere nostaljik bir an yaşatan Doğan, “Bizler Cumhuriyet sanatçısıyız. Bunu da sonuna kadar savunacağız” ifadesini kullandı.

“KADIKÖY ONURUMDUR”
Gazete Kadıköy olarak 40. sanat yılını Kadıköylülerle birlikte kutladığı için büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Enis Fosforoğlu ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Sanat hayatında 40 yılı geride bırakmasına rağmen her zaman düşünceleriyle genç kalmaya çalıştığını ifade eden Fosforoğlu, “Bir Cumhuriyet sanatçısı olarak Kadıköy benim onurumdur. Kadıköy kültür sanat alanında kurtarılmış bir semttir. Bugün de burada Kadıköylü seyircilerle beraber olmak benim için oldukça anlamlı” dedi. “Çok zor günlerden geçiyoruz ama umut her zaman vardır” diyen Fosforoğlu, “Ayakta olup mücadeleye devam etmek gerekir. Sanat her zaman özgürdür. Biz de ayakta olmazsak karanlığa hapsoluruz. Haydarpaşa’da düzenlenen kitap günleri bunun en güzel örneği. Garı otel yapmak istediler ama kitap günlerine 100 bini aşkın insan geldi. Tarihin ve güzelliğin farkına vardılar. Bu tarz etkinlikler bence çok önemli” diye konuştu.
Sanatçıların her zaman belirli bir görevle hareket etmesi gerektiği görüşünü paylaşan Fosforoğlu, ‘’Sanat sadece eğlence değildir. Bizim sanatçılar olarak hayata ve insanlara karşı görevlerimiz var. Benim sanat hayatım hep mücadele içinde geçti. Oyunlarımda hep insanı anlattım. Bundan sonra da bu sorumlulukla sanat yapmaya devam edeceğim” dedi.

 

ARŞİV