Kadıköy’de yaşayan Rum toplumunun dünü ve bugününü anlatan Khalkedon belgeseli, 24 Mayıs’ta Kadıköy’de ücretsiz olarak gösterilecek.
Gökçe UYGUN
Bundan 50 yıl önce İstanbul’da sayıları 100 bini bulurken, bugün 2 bin’lere gerileyen Rum toplumunun Kadıköy’deki geçmiş günlerini anlatan “Khalkedon- İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki Rum Cemaati” belgeseli, Kadıköylü izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Galası Taksim’de yapılan, daha sonra Yunanistan’da çeşitli kentlerde gösterilen belgesel bu kez Kadıköy’de izlenecek. 24 Mayıs Cumartesi günü 18.30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ndeki gösterime, dileyen herkes ücretsiz olarak katılabilecek.
KADIKÖY’ÜN RUMLARI KADIKÖY’DE ANLATIYOR!
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Rum Vakıfları Derneği üyesi olan Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Vakfı tarafından hazırlanan, yönetmenliğini Yunan mühendis Grigoris Oikonomidis’in yaptığı belgesel, 5 Nisan günü Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun kültür merkezi olan Sismanoglio Megaro’da ilk kez seyirci karşısına çıkmıştı.
RUM CEMAATİNİN SÖZLÜ TARİHİ…
Rum cemaatinin geçmişine dair bir sözlü tarih çalışması niteliği de taşıyan 85 dakikalık belgeselde, bir zamanlar Khalkedon adını taşıyan bugünkü Kadıköy’ün Rumlarının geçmiş ve günümüzdeki durumları, ilçenin sosyal, kültürel, ekonomik hayatındaki rolleri ele alınıyor. Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmış Rumlar ve İstanbul’da kalan Kadıköylü Rumlar ile söyleşilerin yanı sıra, arşiv görüntüleri ve günümüzde çekilmiş görüntülerle süslenen belgeselde, Bahçeşehir Kadıköy metropoliti Athanasios Papas, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Niko Uzunoğlu, Ekümenik Patrikhane’nin Basın Sözcüsü Peder Dositheos’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi duygu ve düşüncelerini anlatıyor. Ünlü Yunan sanatçı Vasiliki Papageorgiou’nun özel olarak şarkı bestelediği belgeselde, Kadıköy’deki Ayia Efimia Kilisesi’nin aşevinden yemek yiye Kürt hamalların, 6-7 Eylül olaylarında Kadıköylü Rumları koruması, İstanbulluları ilk kez kapuçino kahvesiyle tanıştıran Kadıköy’ün ünlü pastanesi Baylan’ın sahibi Lenas ailesinin hikâyesi gibi ilginç bilgiler de anlatılıyor. Belgeselin ortak teması ise göç etmek zorunda kalan Rumların, topraklarına geri dönebilme ihtimallerine dair umut…
ATİNALI OİKONOMİDİS: ‘İSTANBULLU HİSSEDİYORUM KENDİMİ…’
Khalkedon belgeselinin yönetmeni, Atinalı Grigoris Oikonomidis, Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, şunları söylemişti; “Köken olarak olarak Darıcalı bir Rum’um ben. Darıca ile ile ilgili bir belgesel yaparken içimde atalarımın anıları uyandı. Darıca da Kadıköy Metropolitanı’na bağlı idi. Oradakiler okul için Kadıköy’e gelirdi. Ben de, İstanbul’un bu en güzel ilçesini belgeseli çekerken daha yakından tanıma fırsatı buldum. Yunanistan’dan çekimler için buraya gelince çok duygulandım. Kadıköy, İstanbul bana büyük mutluluk veriyor. Kendimi sanki İstanbullu gibi hissediyorum…”
NEFRET’E MARUZ KALANLARIN SÖYLEYECEKLERİ VAR
Türkiye'de nefret suçları üzerine en kapsamlı sözlü tarih çalışması olan “Nefret” belgeseli de Kadıköy’de gösterilecek. İlk gösterimi Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK), yönetmenler Esra Açıkgöz ile Hakan Alp’in katılımıyla gerçekleştirilen belgesel, yeniden Kadıköylü izleyicisiyle buluşacak. Nefret, 18 Mayıs Pazar günü saat 16:00’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, 25 Mayıs Pazar günü saat 16:00’da Barlar Sokağı’ndaki KargART’ta ve 8 Haziran Pazar 19:00'da da Yeldeğirmeni'ndeki Bubi Kadıköy'de ücretsiz olarak izlenebilecek.
Türkiye gündemine Hrant Dink cinayeti vasıtasıyla giren ancak henüz yasalardaki yerini alamayan “nefret suçu” kavramına dair en kapsamlı belgesel olma özelliğini taşıyan Nefret’te, nefret suçları denilen kavramın insanların yaşamında yarattığı tahribatı ilk ağızdan sunarak, bu konuda toplumsal ve siyasi farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Belgesel bunu alışılageldiği gibi seminer ya da gazete taramalarıyla değil, direkt konunun mağdurlarına söz vererek gerçekleştiriyor. Gazeteci-yazar Esra Açıkgöz ile akademisyen Hakan Alp’ın yönetmenliğinde hazırlanan belgesel, nefret suçunu, bu suça maruz kalanların tanıklıkları üzerinden anlatıyor. Türkiye'nin farklı köşelerinde “öteki” olmanın en ağır durumlarını yaşayanların sesine kulak veren belgesel için, farklı kentlerde yaşanan 10 nefret suçu olayı üzerinden, bu olayın mağdur-tanıklarıyla uzun saatler süren görüşmeler yapıldı. CHP Milletvekili Şafak Pavey, Diyarbakırlı trans birey Öykü, Kürt işçi Fevzi Çelik, Türkiye Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı İhsan Özbek, Maraş katliamı tanıklarından Sevim Polat bu isimlerden sadece birkaçı... Kimi Müslüman olmadığı için, kimi kulağına küpe taktığı için nefret suçunun kurbanı olmuştu. Yönetmenler Esra Açıkgöz ile Hakan Alp, nefret suçlarının diğer suçlar arasında özel bir konuma sahip olduğunu, mağdur üzerinde sıradan suçlardan daha büyük bir etki yarattığına dikkat çekerek, “Nefret suçları, ‘biz’ kavramının dışında kalanlara, ‘ötekine ölüm’ demek. Mağdurlarının nesne değil de özne olduğu bu belgeselde, farklı din, etnik kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve ideolojideki kişileri dinlerken, empati güçlerini de yükselteceğini düşünüyoruz” diyor.
facebook.com/nefret.belgeseli
twitter.com/nefretbelgeseli
nefretbelgeseli.com