Kadıköy'de bir müzik ‘Klan'ı

Çoğunlukla enstrümantal şarkılar yapan Klan grubu, “Müzik yapmak bizim için bir ayin…” diyor

05 Haziran 2015 - 10:55
Gökçe UYGUN
2013 yılının Haziranında kurulan taze müzik grubu Klan; Mert Hallı (bas-gitar), Utku Uluer (gitar-bas), Alper Yamak (davul) ve Mete Turandan (klavye) oluşuyor. İlk EPlerini (albümden kısa, singledan uzun kayıtlar) yayınlamaya hazırlanan grubun müzik tenceresinde  –kendi deyimleriyle- indie, rock, surf , funk, dub, progressive ve saykodelik sebzeler kaynıyor Bu enteresan grupla konuştuk.

• Hakkınızda pek bilgi edinemedim, röportajınıza da rastlayamadım. Nerden tanışıyorsunuz, ne oldu da Biz Klan olalım dediniz?
Utku: Ben, Alper ve Mete zaten liseden tanışıyoruz. Mert ile sonradan tanıştık, çalmaya başladık.
• Klanın kelime anlamı akraba topluluğu demek. Siz bu ismi seçerken neye işaret etmek istediniz?
Alper: Birlikte olmayı ifade eden bir kelime olduğu için seçtik. Müziğimizde yer verdiğimiz ilkel güdüleri ve mistizmi de içinde barındıran bir isim.

• Müziğin, sizler için anlamı ne?
Mete: Çok önemli ve hayatımızda çok büyük bir yer tutuyor ancak hayatımızı müzikten kazanmıyoruz.

• Müzik türünüzü tek bir kelimeyle açıklamak mümkün değil gibi, içinde indie, rock vs. hepsi var. Bu bir seçiş mi, kafa karışıklığı mı ya da ne?
Alper: Müziğimizi belli bir tarzda tanımlamak doğru değil. Belli bir tarza bağlı kalmamak bizim için içgüdüsel gelişen bir durum oldu, zaten bağlı kalmak da istemiyoruz.
Mert: Genellikle şarkılar bizi bir yerlere götürüyor. Müziğimizi, içerisinde çeşitli türler, çeşniler, tatlar barındıran bir kazan gibi görebilirsiniz. Yeri geliyor Utkunun bebeği için de şarkı yapıyoruz mesela

• Şarkılarınızın bir kısmını netten dinlemek mümkün. İsteyen de satın alabiliyor. Müziğinizi böyle bedelsiz ortaya koymak ne hissettiriyor size?
Mete: Evet. Zaten eskisinden farklı olarak her şeye internetten ulaşılabiliyor. Ama yakında Müzik Hayvanından bir EPmiz yayınlanacak, onu satın alabilirsiniz.

• Hayatınızı müzikten kazanmadığınızı söylediniz. Bu sizi üretimlerinizde daha özgür kılıyor mu?
Mert: Maddi bir kaygımız yok. Bu da istediğimiz müziği yapmamızı sağlıyor

• Oldukça yeni bir grupsunuz. Yolunuzu nasıl çizeceksiniz?
Mert: Bazen varılacak nokta değil, yolun kendisi önemlidir
Utku: Senelerce İtalyada yaşadım, oradaki bağlantıları kullanarak yurtdışında çalmak
Alper: Eurovizyona katılmak (gülüyor)

• Düzenli olarak sahne aldığınız bir mekan var mı? Sahne bulmakta zorlanıyor musunuz?
Alper: Zaten bizim tarzımızda Türkiyede çalabileceğimiz yerler belli. Biz de Peyote, Karga, Pendor gibi yerlerde çalıyoruz. Ayrıca Burgazadada Paradisos Sessionsta düzenli yer alıyoruz.
Utku: Kadıköyün potansiyeli düşünüldüğünde bağımsız gruplar için daha fazla konser imkanı sağlayabilecek bir müzik merkezi olması gerek.
 

KADIKÖY MÜZİK HAREKETİ

Utku: Bir Khalkedonlu olarak yaşamaktan en memnun olduğum yer. Yıllarca çok sevdiğim ancak farklı bir şekilde dönüşen Beyoğlundaki dinamizmin artık Kadıköye kaydığını, daha rahat bir ortam oluştuğunu düşünüyorum. Kadıköy Sound diye bir tanım var. Ben ses açısından değil de ortak bir yaklaşım olduğunu düşündüğüm için bunu Kadıköy Müzik Hareketi olarak nitelemeyi tercih ediyorum.
Mert: Evim Kadıköy. Eğer değişim olacaksa Kadıköy gibi yerlerden ortaya çıkacağına inanıyorum.
Mete: Hayatım zaten Kadıköyde geçiyor; prova yapmaya, konser vermeye ve gezmeye tozmaya buraya geliyorum. Alternatif müzik sahnesini oluşturan grupların büyük bir kısmı Kadıköy çıkışlı.
Alper: Kadıköy özel bir yer. Yaşaması rahat keyifli, burada büyüdük, buranın çocuklarıyız. Renkli ve hareketli bir ortam fakat biraz gereğinden fazla kalabalık olduğunu düşünmeye başladım.
Etiketler; Klan

ARŞİV