Kadıköy'de Gürer Aykal'a saygı gecesi

Kadıköy Belediyesi, ünlü orkestra şefi ve devlet sanatçısı Prof. Dr. Gürer Aykal için Süreyya Operası’nda saygı gecesi düzenledi.

23 Ocak 2014 - 14:26
  
Dünyaca ünlü orkestra şefimiz, keman virtüözü ve devlet sanatçısı unvanına sahip Prof. Gürer Aykal için Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda 20 Ocak Pazartesi akşamı bir saygı gecesi düzenlendi.
Çok sayıda sanatçının ve sanatseverin katıldığı gece Aykal’ın yaşamından kesitler sunan bir videoyla başladı. Daha sonra geceye ev sahipliği yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk bir konuşma yaptı.
Konuşmasına, salonda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile izleyicileri selamlayarak başlayan Öztürk şöyle devam etti:
“Bugün burada devlet sanatçımız Sayın Gürer Aykal gibi Türkiye’nin çağdaş sanat hayatında büyük rol oynamış bir müzik adamını, meslektaşları ve sanatseverlerle birlikte Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Çok sesli müzik, ülkeleri aydınlatacak önemli bir güçtür. Çok sesli müziğin yaygınlığı demokratik toplumu işaret eder. Bireyin topluluk içerisinde kendi sesini kaybetmeden çok sesli olabilmeyi öğrenmesi gibi.
Çok sesli müziğin benimsenmesi ve özümsenmesi uzun zaman ve çok çalışma gerektiren bir süreç. Bu yüzden ülkenin yöneticilerine, sanatçı ve aydınlarına büyük görevler düşer. Sayın Gürer Aykal bu sorumluluğu canı gönülden üstlenen, çok sesli müziğin Türkiye’de tanıtılmasında ve yaygınlaştırılmasında  önde gelen isimlerdendir. Çalışmalarıyla ülkesine genç sanatçılara yeni ufuklar açmıştır. Başarıyla sürdürdüğü orkestra şefliği kariyeriyle kamu kurumlarında aldığı sanatsal ve idari görevlerle,yetiştirdiği öğrencilerle Aykal’ın kültür ve sanat hayatımızdaki yeri büyük.”
Konuşmasına “Önce Gürer Aykal’ı sonra konseri dinlemek istiyorsunuz, sabırsızlanıyorsunuz. Ama biraz önce izlediğiniz filmde ülkeyi yüceltmek ve yükseltmek isteyen bu sanatçıya hepiniz gibi ben de saygı duyuyorum” diyerek devam eden Öztürk ödülünü vermek ve tebrik etmek üzere Aykal’ı sahneye davet etti.
Ödülünü Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün elinden alan Gürer Aykal da kısa bir konuşma yaptı. Aykal “Benden o kadar çok bahsedildi ki… Biliyorsunuz ben bunu sevmiyorum. Buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Perdede kendimi gördüm. Şimdi salonda öğrencilerimi de görüyorum. Çalışmak lazım gençler. Gerçekten… Hele bu ülkede iki kat çalışmak lazım” diyerek kendisine takdim edilen çiçeği eşine sundu.  
 
AYKAL’IN KURDUĞU ORKESTRA SİNFONİETTA DA
SAHNEDEYDİ
Konuşmaların ardından gece, konserle devam etti. Prof. Dr. Gürer Aykal’ın kurduğu İstanbul Sinfonietta Orkestrası, piyanist Gülsin Onay ve İris Şentürker ile uzun yıllar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda (BİFO) başkemancı görevini sürdüren Pelin Halkacı Akın konuk sanatçılar olarak izleyenlere keyifli bir gece yaşattılar.
Dünyaca ünlü orkestra şefi Prof. Gürer Aykal, Ankara Devlet Konservatuvarı’nın “Keman Bölümü”nü Nejdet Remzi Atak’ın, “Kompozisyon Bölümü”nü ise Ahmet Adnan Saygun’un öğrencisi olarak üstün başarıyla bitirdi. Londra ve Roma’da ünlü orkestra şefleriyle çalışan Aykal, 1973’ten beri hem ülkemizde hem dünyada tüm ünlü orkestraları yönetmiş ve ünlü solistlere eşlik etmiş, pek çok şef yetiştirdi.
Türkiyeli bestecilerin bazı yapıtlarının dünyada ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Sayısız CD çalışması da yapan, pek çok jüri ve festivalde görev alan Aykal, BİFO ile geçen sezon gerçekleştirdiği “Fazıl Say Festivali” ile de büyükbeğeni topladı.

ARŞİV