Kadıköy'de plak nostaljisi

Kadıköy Moda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleşen Plak Günleri’ni 25 bin müziksever ziyaret etti, 6 bin plak satıldı

29 Eylül 2016 - 15:24
Kaan DERTÜRK
Moda’nın nostaljik atmosferinde anılarla müziği buluşturan Kadıköy Plak Günleri, renkli anlara tanıklık etti. Başta Kadıköy olmak üzere İstanbul’un en önemli 22 plakçısını bir araya getiren Kadıköy Plak Günleri’nde, Klasik Türk Müziği’nin usta ismi Zeki Müren ve abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi Neşet Ertaş anıldı. 24-25 Eylül tarihleri arasında öğlen 13.00 akşam 22.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Plak Günleri’nde söyleşi, plak okuma etkinlikleri, DJ performansı ve konserler gibi müziğe dair birçok etkinlik yapıldı.

“DEVAM EDECEK”
Plak Günleri’nin açılış konuşmasını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptı. “Kadıköy Plak Günleri, İstanbul’un hatta Türkiye’nin plaklara dair düzenlenmiş en büyük etkinliğidir.” diyen Nuhoğlu, Plak Günleri’nin devam edeceğini söyledi. Kadıköy Belediyesi’nin yılda 3 bin etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Nuhoğlu, “Plak, gençliğimizin en önemli iletişim araçlarındandı. Hem müzik dinleme faaliyetine hem de iletişime fayda sağlardı. Şimdilerde ise bir düğmeye bastığımızda istediğimiz müziği dinleyebiliyoruz fakat plak başkaydı. Arkadaşlarımızla plak değiş tokuşları yapardık. Plaklar üzerine sohbetler ederdik.” dedi. Plak kültürüne büyük katkıları olan Zeki Müren’in ölüm yıldönümünü hatırlatan Nuhoğlu, usta sanatçıyı saygıyla andıklarını da belirtti. Ülkenin içinde bulunduğu gergin günlerde müzik dinlemenin bu gerginliği azaltacağını söyleyen Nuhoğlu, “Herkese müzik dolu mutlu iki gün diliyorum.” diye konuştu.

ZEKİ MÜREN DE BİZİ GÖRDÜ
Kadıköy Plak Günleri’nin ilk günü, özel bir anmaya da ev sahipliği yaptı.  Müziğimizin en önemli seslerinden, ‘Altın Plak’ ödülünün ilk sahibi Zeki Müren, hayata gözlerini yumduğu 24 Eylül günü saat 20.59’da Plak Günleri katılımcıları tarafından anıldı. Sanat güneşimiz Zeki Müren’in, “Elbet birgün buluşacağız” şarkısı, saat 20.59’da etkinlik alanında tüm katılımcılar ile birlikte söylendi. Şarkının hep bir ağızdan söylenmesinin ardından Zeki Müren’in plakları çalmaya devam etti. Plak Günleri’nde ayrıca Zeki Müren ile bütünleşen 1966 model Chevrolete Impala otomobilinin muadili de vardı. Etkinlik alanının tam orta noktasında duran kırmızı renkli klasik otomobile Zeki Müren’in plakları ve gramofon konuldu. Katılımcıların yoğun ilgisini çeken otomobil ile binlerce kişi hatıra fotoğrafı çektirdi.

BOZKIRIN TEZENESİ UNUTULMADI
Müzik ile dolup taşan Plak Günleri’nin ikinci gününde ise halk ozanı Neşet Ertaş unutulmadı. Aramızdan ayrılışının 4. yılında usta sanatçının türküleri Plak Günleri’nde yankılandı. DJ kabininde Neşet Ertaş’ın plaklarının çalınması ile katılımcılar Zahidem, Yalan Dünya, Mühür Gözlüm gibi hafızalarımıza kazanan türkülere hep bir ağızdan eşlik ettiler.

PLAK MUHABBETLERİ
Plak Günleri’nde “Muhabbetin en iyisi, müziğin en kalitelisi” sloganı ile plak üzerine söyleşiler gerçekleşti. Plak nostaljisinden kopamayan, müzik üzerine yazan isimlerin katıldığı muhabbet etkinliklerine müzik yazarı Murat Meriç, taş plak koleksiyoncusu Cemal Ünlü, müzik eleştirmeni Murat Beşer ve Moğollar grubunun bas gitaristi Taner Örgün plak ve müzik üzerine konuştular.
FARKLI TINILAR
Etkinlik boyunca müziğin hiç susmadığı Plak Günleri’nde DJ kabininden yüzlerce plak çalındı. Mete Avunduk ve Bahadır Dilbaz ise DJ performansları ile katılımcıları farklı tınılar ile buluşturdular. Etkinlik alanında müziğin ritmine kendini kaptırıp dans edenler de vardı. 7’den 70’e herkesin dans hünerlerini sergilediği Plak Günleri’nde renkli anlar yaşandı.

AKUSTİK KONSERLER
Katılımcılar gündüz plak stantlarını gezerken akşamları da akustik konserler ile müziğe doydu. Kadıköylü sanatçıların yer aldığı konserde Cenk Taner, Özge Fışkın, Nil İpek, Cihan Mürtezaoğlu ve Taner Öngür şarkılarını plakseverler için söyledi.

 
“KADIKÖY’DE YAŞAMANIN GÜZELLİĞİ…”
Kadıköy Moda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleşen Plak Günleri’ne 22 plak şirketi katıldı. Gazete Kadıköy olarak plak şirketleri sahiplerine Plak Günleri hakkındaki izlenimlerini sorduk. Plakçılar, müzikseverler ile buluştuklarından dolayı mutlu olduklarını ifade ediyorlar.
 
Emekcan Tülüş (Zoltan Records) - Beklediğimden çok daha iyi oldu. Böyle bir ilgi beklemiyordum. Her şey çok güzel. Plak Günleri için okul bahçesinin seçilmesi çok iyi olmuş. Burada samimi ve sıcak bir hava var. Akşamları konserlerin olması da ayrı bir hoşluk katıyor. İnsanlar hem plaklarla iç içeler hem de canlı müziğe doyuyorlar. Orijinal bir fikir olan Plak Günleri’nin sürdürülüp, geliştirilmesini istiyoruz.

Deniz Bayrak (Plakhane) - Kalabalığı gördükçe şaşkınlık ve mutluluk duyuyorum. Hem plaklara verilen önem açısından hem de ticari açıdan memnunuz. Plak Günleri Kadıköy’ün kültür sanat hayatına katkı sağlayan, unutulmazlar arasına giren bir etkinlik oldu. Plak Günleri müziğin yanı sıra nostaljiyi de simgeliyor. Bu zamanlarda tam da aradığımız mutluluğu bize plakların nostaljisi veriyor.

Tansel Tetik (Atlantis Müzik) - Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu etkinlikte yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Plak Günleri’nin tekrarlanmasında hatta gelenekselleşmesinde fayda var. Günümüzde yeniden plaklara dönüş var. Müzik dinleyicisi yeniden kaliteyi istiyor. Bunun için adresi plaklar oluyor. Plak Günleri de dinleyici ile bizleri buluşturan mükemmel bir proje oldu. Gelecek seneyi heyecanla bekliyoruz.

Haluk Ataklı (Hammer Müzik) - Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikten dolayı tebrik ediyoruz. Kadıköy’de yaşayan biri olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben zaten yoğun bir katılımı bekliyordum ve öyle de oldu. Kadıköy’ün müzikte özellikle plak nostaljisi konusunda ciddi bir potansiyeli var. Plak Günleri sayesinde bu potansiyel ortaya çıkmış oldu. Kadıköy’de yaşamanın güzelliğini bu tarz etkinlikler ile anlıyoruz.


Tansu Özyurt (Opus 3A) - Karşılaştığımız yoğunluk olağanüstü. Buraya gelen kitle gerçekten müzikle ilgilenen, müziğe özel vakit ayıran bir kitle. Bu kitleyi her yerde bulamazsınız. İlk defa bu kadar plakçının bir araya geldiği bir etkinlikteyiz. Plak Günleri sayesinde yeni plakçı arkadaşlarla tanışma fırsatı bulup, eskilerle de anıları yad ettik. İnsanlardan hiç beklediğimiz kadar olumlu geri dönüşler aldık.

PLAKLAR ARASINDA MUHABBET
25 bin müzikseverin ziyaret ettiği Plak Günleri’nde katılımcılar ile de konuştuk. Müzik dolu iki gün geçiren katılımcıların ortak görüşü plakların nostaljisini yaşamaktan memnun oldukları yönünde…

“ÖRNEK BELEDİYECİLİK”
Plak Günleri katılımcıları arasında yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan da vardı. Plakların arasında konuşma fırsatı bulduğumuz Kopan, Plak Günleri’nin yerel yönetimlerin belediyecilik konusunda neler yapması gerektiğini anlatan bir etkinlik olduğunu söyledi. “Kültür sanatı şehrin içine dâhil edip, insanlara nefes aldırmak gerçek belediyeciliktir.” diyen Kopan, “Plak günleri herkese açık. Herkes birbirine dokunuyor. Etkileşim kuruyor. İnsanların yüzleri gülüyor. Her şeyi çok beğendim. Aslında ne kadar basit çözümler ile insanların yüzlerini güldürmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Diğer belediyelere örnek olmasını dilerim.” yorumunda bulundu.
 
“KAÇIRILMAZ FIRSAT”
Doğma büyüme Kadıköylü olan Merve Tokmakçıoğlu, gazetemize şunları söyledi: “Yıllarımın geçtiği Kadıköy’de Plak Günleri’ni yaşamak unutulmaz bir deneyim oldu. Kadıköy Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum. Ailecek plak hastasıyız ve koleksiyon yapıyoruz. Bizim gibi meraklılar için kaçırılmaz bir fırsat oldu.”

“YAŞAMASAYDIM ÜZÜLÜRDÜM”
Plak Günleri’ni erken saatte gezmeye gelen Marmara Hukuk Fakültesi Öğrencisi Veysel İnan ise “Etkinlikten Kadıköy Belediyesi’nin Instagram hesabı aracılığıyla haberdar oldum. Buraya geldikten sonra iyi ki haberdar olmuşum diyorum. Bu atmosferi yaşamasaydım eğer üzülürdüm.” görüşünü paylaştı.

“HER İNSAN GÜLÜMSÜYOR”
Kendisinin de plak koleksiyonu olduğunu söyleyen Emre Göyçimen ise izlenimlerini şu sözlerle dile getirdi: “Babamın, dedemin dönemini bir nebze olsun hissetmek için bugün buradayım. İçeri girer girmez farklı bir hava ile karşılaşıyorsunuz. Okul ortamının sıcaklığı da var güler yüzlü plakçıların tatlı sohbeti de var. Çevrenize baktığınızda her insan gülümsüyor. Ender rastlanılacak bir olay bu.
Etiketler; plak günleri

ARŞİV