Kadıköy'de SİNEMA OKULU!

Öteki Kültür Sanat ve Film-San Vakfı ortak bir projeyle Kadıköy’de ‘Sinema Okulu’ açıyor. 2012’de açılacak olan okulda, oyunculuktan kurguya kadar bir filmin bütün aşamaları öğretilecek...

23 Şubat 2011 - 14:21

Öteki Kültür Sanat Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Film-San Vakfı ve senarist-yazar Gülsüm Öz ortaklığıyla “Yeşilçam’a Emek Vermiş Sanatçı Kadınlar Fotoğraf Sergisi”ne ev sahipliği yapacak. Ayrıca usta yazarlarla “Kadınlar ve Aşk” üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Yönetmen ve senarist Nur Akalın’ın 8 Mart ile ilgili bir filmi gösterilecek. Ücretsiz etkinliklere tüm kadınlar davetli!

Öteki Kültür Sanat Merkezi daha önce de sayfalarımıza konuk olmuştu. Geçtiğimiz yıl Halitağa Caddesi’nde açılan, kırmızı badanalı şirin bir binada faaliyete başlayan Öteki Kültür’ün Kadıköy’e, özellikle de biraz kenarda kalmış Yeldeğirmeni mahallesine taze bir soluk, yeni bir heyecan getirdiğinden bahsetmiştik. Açılalı henüz iki yıl bile olmamışken yeni bir projeye imza atıyor Öteki… Bu sefer heyecan dorukta çünkü şimdiye kadar yapılmayanı yapıyor ve sanatın tek bir alanına odaklanıyor; beyaz perdenin o büyülü dünyasının her aşamasına tanık olmaya, tanık olmaktan da öte değiştirme gücüne erişmeye davet ediyor sinemaseverleri. Kadıköy’de bir “Sinema Okulu”nun temelleri atılıyor.
Öteki Kültür Sanat Merkezi’nde şu anda 8 temel ders veriliyor. Dans, bale, müzik, tiyatro, resim ve tabi ki sinema atölyeleri çalışmalarını yürütüyor. Bu yıl cam ve mozaik, ayrıca seramik atölyeleri açıldı. Özellikle Latin danslarının sergilendiği geceleriyle ünlü olan Öteki, aynı zamanda da bir sergi mekânı… Asma altı bahçesi ise, açıldığı günden beri Kadıköylülerin en çok tercih ettiği sohbet alanlarından.
Bütün bu faaliyetlerine geçtiğimiz birkaç ay ara vererek tadilata giren Öteki, baştanbaşa yenilendi. Sinema Okulu fikriyle rotalarını değiştiren Ötekililer, şirin binayı bunun için uygun hale getirdiler. Okul açılana kadarsa atölye çalışmaları ve sergiler devam edecek.

FİLM-SAN VAKFI İLE ORTAK PROJE

Kadıköy’ün ilk Sinema Okulu, 2012–2013 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecek. Ücretinin diğer vakıf üniversitelerine göre çok daha düşük olacağını ifade eden Öteki Kültür’ün koordinatörlerinden senarist Gülsüm Öz, okula, üniversiteye giriş sınavında barajı geçen herkesin başvurabileceğini söyledi. Ayrıca bir yetenek sınavı veya mülakat olmayacak. Başvurular kontenjana göre kabul edilecek.
Sinema Okulu, Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (FİLM-SAN) ile yürütülen ortak bir proje. Film-San, 1975 yılında Hülya Koçyiğit, Emel Sayın, Ayla Algan, Şükran Özer Doruk, Murat Soydan, Nuri Sesigüzel, Erkan Özerman ve Sırrı Gültekin gibi isimler tarafından kuruldu, şu anda da 5 bin üyeyle en çok üyeye sahip kuruluş olma özelliğini taşıyor. Gülsüm Öz, vakıfla birlikte yürüttükleri projeyle ilgili şunları söylüyor: “Vakfın olanakları ve bizim imkânlarımızla Kadıköy Halitağa Caddesi’ndeki bu dört katlı binayı yani Öteki Kültür Sanat Merkezi’ni Sinema Okulu’na dönüştüreceğiz. Bu Sinema Okulu’nda 4 yıllık bir akademideki bütün dersler olacak. Yani bir Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema-TV Bölümü kadar nitelikli bir okul olmayı hedefliyoruz. Araştırmalarımız gösterdi ki dünyanın en başarılı sinema okulları bu tür işbirlikleriyle faaliyet gösteren okullar. Birçok sinema sanatçısı böyle okullarda eğitim görmüş. Biz de hem teorik bilgiyle donatılan hem de pratik yapılan bir eğitim kurumu olacağız.”

İLK AŞAMADA SERTİFİKA SONRA DİPLOMA

Film-San Vakfı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olduğunu, dolayısıyla bürokratik işlemlerin biraz uzun sürdüğünü belirten Öz, “Şimdilik iki yıllık bir eğitimin sonunda sertifika verebiliyoruz. Ancak amacımız Milli Eğitim Bakanlığı tasdikli bir diploma vermek” diyor.
Gülsüm Öz’ün verdiği bilgilere göre Kadıköy’ün ilk Sinema Okulu’nda dersliklerin yanı sıra bilgisayar laboratuvarları olacak. Öğrenciler internete bağlı bilgisayarlar aracılığıyla eğitim alacaklar. Bunun yanında kamera-fotoğraf stüdyosu, montaj ve dublaj stüdyoları, yazarlık atölyesi, yapım-yönetim, kamera, oyunculuk, dans-hareket, sahne bilgisi, sinema tarihi gibi birçok ders olacak. Okulda ayrıca Nâzım Hikmet’in adını taşıyan bir kütüphane açılacak.
Gülsüm Öz, “uluslararası işbirliği” adı altında Avrupa ve Amerika’daki sinema okullarıyla işbirliği yapacaklarının da bilgisini veriyor: “Erasmus faaliyeti gibi, bir yıllık öğrenci değişim programları uygulanacak. Film-San Vakfı Ödülü vermek gibi de bir hedefimiz var. Her yıl en iyi filme ödül vereceğiz ama tabii ki öğrencilerimizin yaptığı işler olacak bunlar. Amacımız öğrencilerimizi uluslararası film festivallerine hazırlamak.”

20 ENGELLİYE OYUNCULUK BURSU

Öteki Kültür Sanat’ın koordinatörlerinden Gülsüm Öz, Sinema Okulu’nda gerçekleştirecekleri iki önemli projenin de altını çiziyor: “Dünyada bir ilki gerçekleştirmek niyetimiz de var. Ülkemizdeki usta oyuncuların çocukluktan beri yaptıkları filmleri öğrencilerimiz izledikten sonra sanatçıyla ilgili bir senaryo yazacak. Ama yazdığı senaryo tamamen izlediklerinden ortaya çıkacak. Öyle bir senaryo olacak ki ustalarla flash back (geriye dönüş) yaşanacak. Yani sanatçımızın çektiği filmlerden yeni bir film üreteceğiz. Bir diğer projemiz de her yıl en az 20 engelli oyuncu yetiştirmek. Filmlerde genelde engelli bir kişi, makyajla canlandırılıyor. Biz ona gerek kalmadan engelli oyuncuların yetişmesini ve filmlerde rol almasını hedefliyoruz. Bu nedenle de 20 engelli insanımıza bursla 2 yıllık oyunculuk eğitimi vereceğiz.”
www.otekisanat.com
Tel: 0216 336 23 08

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Cansu ÇAĞIRTEKİN


ARŞİV