Kadıköy'de tiyatro keyfi sürüyor

Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl 9.sunu düzenlediği Tiyatro Festivali, programındaki nitelikli oyunlar nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Her akşam saat 21.00'de başlayan oyunlar öncesinde, yıldızlar altında tiyatro izlemenin keyfini bilen Kadıköylüler kuyruklar oluşturuyor.

21 Temmuz 2011 - 10:41

9. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’ndaki Amfi Tiyatro’da devam ediyor. Her akşam saat 21.00’de başlayan oyunlar öncesinde, yıldızlar altında tiyatro izlemenin keyfini bilen Kadıköylüler kuyruklar oluşturuyor. Her akşam, dolu bir salona ve ilgili bir seyirci grubuna oynayan tiyatro sanatçıları da en az izleyiciler kadar bu durumdan memnun.
Geçtiğimiz hafta, sezonda yoğun ilgi gören ve duayen tiyatrocuların yer aldığı oyunlar vardı programda. Ferhan Şensoy’lu, Tilbe Saran’lı Tuncay Özinel’li oyunlar, Kadıköylü izleyiciden de tam not aldı.

ORTAOYUNCULAR’DAN İŞSİZLİĞE MİZAHİ BİR GÖNDERME
9. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali’nin en çok ilgi gören oyunlarından biri, Ferhan Şensoy’un yazıp yönettiği ‘İşsizler Cennete Gider’ adlı polisiye güldürü oldu. Ülkemizin bir numaralı sorununa “işsizliğe” değinen oyunda, yüksek öğrenim görmüş bir çiftin uzun süre iş bulamayarak başlarına gelen dramatik olaylar konu ediniliyor. Oyun, ‘İşimiz iş aramak’ biçiminde yaşamayı sürdüren bir karı kocanın, varoluş savaşımı üstüne tez elden bir çözüm dilekçesi sunuyor. Oyunda, günümüzde rekor düzeye ulaşan işsizlik kara mizah yoluyla anlatılarak büyüteç altına alınıyor. Oyunda Ferhan Şensoy’un yanı sıra, Serap Günaydın, Ali Çatalbaş ile Elif Durdu da rol alıyor. Ferhan Şensoy’dan sonra en iyi performansı gösteren Ali Çatalbaş da, girdiği karakterlerle seyircilerden yoğun alkış aldı. Festival’de izleyemediyseniz, gelecek sezonda kaçırmayın!

KADINLAR ORTAK DERTLERİNİ ‘DÜĞÜN’DE KONUŞUYOR
Geçen hafta içi, Kadıköylülerin ilgi gösterdiği bir başka oyunsa Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun “Düğün” isimli oyunu oldu. Oyunculardan teknik ekibe kadar tüm kadrosu kadınlardan oluşan “Düğün”, kadınları, kadınların güçlerini, güçsüzlüklerini, zorluklarla karşılaştıklarında bunları çözme yöntemlerini, kadınlık hallerini anlatıyor. Oyun, toplumda kadın olmanın çeşitli sıkıntılarını yaşamış, farklı köken ve yaşlardan dört kadının, Tilbe Saran, Ayşe Bayramoğlu, Evren Ercan ve Eda Çatalçam’ın bir araya gelerek ortak dertlerine dair bir farkındalık yaratma çabasından doğmuş. Tilbe Saran’ın ilk yönetmenlik denemesi olan “Düğün”ü, “Tiyatro 2010 Ödülleri”nde “Yılın Yazarı” ödülü kazanan Ayşe Bayramoğlu kaleme alırken, oyunculardan teknik ekibe herkesin de metne farklı şekilde katkıları olmuş.

UYAN UYAN GAZİ KEMAL, DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI
Tuncay Özinel Tiyatrosu’nun “Uyan Uyan Gazi Kemal” adlı oyunu ise hafta sonu izleyiciyle buluştu. Oyunda Tuncay Özinel’in sesinden Mustafa Kemal Atatürk anlatıldı. Dönemin sosyal ve siyasi olayları, tiyatro severlerin beğenisine sunuldu. Geçmişin günümüze aktarıldığı gecede, duygu dolu anlar yaşandı. Tuncay Özinel’in anlatımı, oyuncuların gösterdiği performans, final sahnesinde izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Oyun, Atatürk’ün sevdiği şarkılar eşliğinde son buldu.

HAFTA SONU BU OYUNLAR KAÇMAZ!
Gazetemizin yeni sayısını elinize alacağınız bugün yani 22 Temmuz Cuma günü, Festival’de bir güzel şairin dizeleriyle yüklü oyunu izleme şansınız olacak. Geçtiğimiz yıl, Nazım Hikmet’i anlatan Nazım Oyuncuları, bu yıl sahneyi bir başka ozana; Orhan Veli Kanık’a bırakıyor. Nazım Oyuncuları, Orhan Veli’nin “Cep Delik Cepken Delik” eserini oyunlaştırarak şairin yaşamından trajik anekdotları ve şiirlerini sahneye taşıyor. Orhan Aydın’ın yönettiği oyunda Metin Coşkun, Levent Ülgen, Mert Fırat, Ayşegül Alpak ve Orhan Aydın rol alıyor.
23 Temmuz Cumartesi günü ise sahneyi Don Kişot Tiyatrosu alıyor “Münasebetsiz” oyunuyla. Francis Weber’in yazdığı oyunu Çetin Akcan yönetiyor. Fars komedi olarak sahneleneceği için hızlı ve sürprizlere açık olan oyunda Zafer Algöz, Melih Ekener, Hidayet Erdinç, Seda Akman, Kerem Fırtına ve Erhan Pekboy oynuyor.
Festival programında, 24 Temmuz Pazar günü, Can Gürzap Tiyatro Dialog görünüyor. Sebastien Thiery’nin oyunundan Levent Öktem’in sahneye uyarladığı “Kim Bu Adam” sezon boyunca Kadıköy Belediyesi’nin kültür merkezlerinde izleyiciyle buluşmuştu. Şimdi de Festival’de Kadıköylülerle buluşacak olan oyun, insanın bitip tükenmek bilmeyen kimlik sorununu mizahi bir dille irdeliyor. Oyunda Can Gürzap, Güneş Berberoğlu, İlham Erdoğan, Metin Yavuzoğlu, Halim Ercan ve Oğuz Okul rolleri paylaşıyor. Festival programı ve oyunlarla ilgili ayrıntılı bilgiye www.kadikoy.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
 


ARŞİV