Sinema, edebiyat ve müzik alt kültürlerini barındıran yeni bir neşriyat İstanbul’da dolaşıma girdi.
Semra ÇELEBİ
Kadıköylü bir sinema, edebiyat ve müzikseverin girişimiyle yeni bir fanzin çıktı. İlk sayısı hızla İstanbul’a dağılan Dog Juice, zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz ay İstanbul’a gelen istismar sinemasının aranan yönetmeni Abel Ferrara ile bir tuvalet köşesinde daha önce hiç konuşulmayanlar, Lars von Trier, Thomas Vinterberg gibi yönetmenlerin başını çektiği “Dogma manifestosu”nun Danimarka’yı yeniden keşfi, Lynchian fantezileri, Lou Reed ve Andy Warhol’a saygı duruşu, Amerika’da punk hareketini üstlenen “The Kominas” grubu, Beat Kuşağı efsanesi şair Gary Snyder, kült roman Trainspotting’in yazarı Irvine Welsh’in analizi, Bad Religion, Alien Kulture, “cool” şiddet, Emil Michel Cioran, Emile Ajar kostümlü Romain Gary, Hakan Günday, Bryan Roy Turcotte, Jim Jarmusch, Bertolt Brecht ve daha fazlası ilk sayıda Dog Juice fanzinin konukları... Biz de bu esrarengiz fanzincinin peşine düştük ve ayrıntıları kendisinden dinledik.
-Dog Juice ne anlama geliyor? Bu isimle ifade edilmek istenen ne?
Bundan tam 14 sene önce belleklerde önsözü yazılmış bir fanzin, Dog Juice. İki arkadaşın yıllar önce bir konuşmasında geçiyor. Fanzin, “aslında kalıplaşmış isimlerden birini vermek yanlış olur müziğime; ama eğer bir isim vermek isteseydim “dog juice” diye adlandırırdım herhalde...” sözlerinin bir yere not edilmesiyle inşa edildi.
-Bu fanzini çıkaranlar kimlerdir?
Fanzini, Kadıköy’de bir bahçede yıllar önce bir mektupla yayıncılık hamleleriyle tanınan, daha sonrasında dahke, fanila, cefakar maraton gibi muhtelif fanzinler çıkaran ve bağımsız işler üzerine uğraşan “immo guitti” çıkarıyor.
-Kadıköy’le bağı nedir?
Fanzin, Kadıköy’ün küllerinden doğuyor. Kadıköy sokaklarından çıkıyor.
-Kimler yazıyor /yazacak?
Fanzin her ne kadar “kişisel bir hamle” olarak yerini alsa da, sürpriz yazar ve konuklara da ev sahipliği yapacak. 24 yaşında bir kıraathaneye gidip neredeyse vasiyet niteliğinde bir kitap yazan Hakan Günday’la bir söyleşi, geçtiğimiz ay İstanbul’a gelen istismar sinemasının aranan yönetmeni Abel Ferrara ile bir tuvalet köşesinde daha önce hiç konuşulmayanlar, Lars von Trier, Thomas Vinterberg gibi yönetmenlerin başını çektiği “Dogma manifestosu”nun Danimarka’yı yeniden keşfi, Lynchian fantezileri, Lou Reed ve Andy Warhol’a saygı duruşu, Amerika’da punk hareketini üstlenen “The Kominas” grubu, Beat Kuşağı efsanesi şair Gary Snyder, kült roman Trainspotting’in yazarı Irvine Welsh’in analizi, Bad Religion, Alien Kulture, “cool” şiddet, Emil Michel Cioran, Emile Ajar kostümlü Romain Gary, Amerika’da punk afişleri kitabını yazan Bryan Roy Turcotte, Jim Jarmusch, Bertolt Brecht ve daha fazlası ilk sayıda Dog Juice fanzinin konukları...
-Ne kadar zamanda bir çıkıyor, nerelerde dağıtılıyor?
Fanzinlerin belli bir periyodik şeklinde çıkanı değil de ara ara sarsan hamleleriyle çıkanı makbuldur, derler. Bu yüzden fanzin aperiyodik kültür şoku halinde yer yer Kadıköy’den yükselecek ve okurlarını bekleyecek. İlk sayının yaklaşık 400 kopyası tükenmek üzere. Fanzin, Kadıköy’de Mephisto, 6:45 Dükkan, İkinci Yeni Cafe, Akademi Kitabevi, Fanzinlik, 26A Cafe’de Taksim’de Mephisto, 26A Cafe, Robinson Crusoe 389, DeForm Müzik, Kontra Plak, İnsan Kitap, Kırmızı Kedi, Gon, Aziz Kedi Kitabevlerinde. Şehir dışında ise şimdilik İzmir Yakın Kitabevi ve Gaziantep Don Kişot Kitabevlerinde...