Kadıköy'de yepyeni bir sahne: ÖYKÜSAHNE

Kadıköy’ün artık yeni bir tiyatro sahnesi var. ÖyküSahne adıyla serüvenine başlayan mekânın kurucusu Tiyatro Açıkça’dan Sertaç Ayvaz ‘Sanatçılar el üstünde tutuldukları yerlerde bulunmayı tercih ederler, Kadıköy’de böyle bir yer’ diyor.

30 Aralık 2010 - 11:38

ÖyküSahne, Kadıköy Bahariye’de açıldı. Yıllardır Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde oyunlarını seyirciyle buluşturan Tiyatro Açıkça, Rexx Sineması’nın çaprazındaki pasajda bulunan 80 kişilik cep tiyatrosunu aldı ve yeniden düzenleyerek ÖyküSahne adıyla Kadıköylülere kapılarını açtı. 18 Aralık’ta bir kutlamayla açılan sahnede Açıkça’nın repertuvarında yer alan; yerli oyun yazarlarının kaleme aldığı Aşkın Telifi, Hamartia’nın Yolculuğu, Lydia ‘Tuzla Buz’ gibi oyunlar; Ocak ayında da ÖyküSahne’de seyircisiyle buluşmaya devam edecek. Farklı grupların etkinliklerine de açık olan Kadıköy’ün bu en yeni sahnesinin kurucusu ve Tiyatro Açıkça’nın Genel Sanat Yönetmeni Sertaç Ayvaz ile ÖyküSahne ve Tiyatro Açıkça üzerine söyleştik.

-Açıkça şimdiye kadar neler yaptı?
Tiyatro Açıkça, 1993 yılında kurduğum bir topluluk. Gençlik hevesi gibi görünüyordu ilk yıllarda. Türkiye’de tiyatro yapmanın bir delilik olduğunun farkına yıllar sonra vardık. Biz bu delilikten memnunuz, şikâyetimiz yok. Ama bir tanımlama yapmak gerekiyorsa eğer, bu ülkede tiyatro yapmanın karşılığı gerçekten delilikle tanımlanabilir ancak. 1993’ten bugüne ağırlıklı olarak komedi oyunları oynadık. Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi 1998 yılında kurulduktan sonra istikrarlı oyun düzenine geçebildik. Belediye’nin tiyatrolara sağladığı önemli bir imkân bence.
Son olarak “Müfettiş” oyununu sahneledik. Bundan önce “Müderfillik” oyununu yapmıştık. Şu an “Lydia Tuzla Buz” ve “Hamartia’nın Yolculuğu”nu sahnelemeye devam ediyoruz. Benim yazıp sahneye koyduğum “Aşkın Telifi” önümüzdeki günlerde seyirciyle buluşacak. Yılda 2-3 farklı oyun çalışan bir topluluğuz. Kurulduğumuz yıllarda çocuk oyunları da yaptık, sokak oyunları da çıkardık ama son dönemde hemen aklıma gelen seyirciyle buluşturduğumuz oyunlar bu saydıklarım.

-Kimlerden oluşuyor Tiyatro Açıkça?
Kalabalık bir ekibiz. Konservatuar okuyan ya da mezun olan arkadaşlarımızın yanı sıra hayatını başka yollardan kazanıp kendini tiyatroya adamış, alaylı bir şekilde kendisini çok iyi yetiştirmiş arkadaşlarımız da var. Şu an 13 kişiyiz ama bu kadro dönem dönem oyunlara göre çoğalıp azalabiliyor. Açıkça kendi bünyesinde oyunculuk atölyeleri yapan bir topluluk aynı zamanda. Kurulduğumuz günden beri bu atölyeleri yapmaya çalışıyoruz. Ana amacımız grubumuza “Açıkça kültürü”nü taşıyan insanların yetişmesi.

-Açıkça Kültürü derken neyi kastediyorsunuz?
Tiyatro Açıkça olarak tiyatro adına öğrendiğimiz değerler var. İşbirliği gibi, amatör duygunun hiç kaybolmaması gibi kimi değerler… Bu değerlerin dönem dönem yitip gittiğini görüyoruz. Ve böyle kreatif tiyatroların ülkemizde günden güne azaldığını da biliyoruz. Bu sebeple disiplin gibi, üretkenlik, yaratıcılık gibi, seyirciye saygı, özveri gibi aslında tiyatronun da içinde barındırması gereken değerlerin “Açıkça kültürü” adı altında arkadaşlarımıza aktarılmasını kastediyorum. Bunun yanı sıra oyunculuk, diksiyon, tiyatro tarihi, dramaturji, makyaj, doğaçlama, dans ve hareket gibi derslerin sonucunda grubumuza katılımı sağlamak istiyorduk. Bunu uzun süre yaptık. Şimdi mezun olan arkadaşlarımızın ikinci yılı da talep etmeleri nedeniyle, atölye programını 2 yıla çıkardık. Açıkça’nın eski elemanlarının aktardıkları bilgilerden oluşuyor dersler ama nerden baksanız konservatuarda aktarılan derslere yakın bir eğitimimiz var. Haftada 4 saat sürüyor dersler. Dönem dönem de gösteriler yapıyor bu ekip. Atölyeyi bitiren arkadaşlarımız Açıkça’da görev alma şansı da buluyor.

-Atölye çalışmalarına katılmak isteyenler bir sınava tabi tutuluyor mu?
Hayır, bir sınav yapmıyoruz. Başvuruları değerlendiriyoruz ve eleyerek atölyeye alıyoruz ancak bu bir sahne sınavı değil, bir mülakat. Tiyatro Açıkça olarak herkesin tiyatro yapabilme şansının olmasını savunan bir topluluğuz. Ustalar bizi yanlış anlamasınlar, herkesin doğrudan sahneye çıkması değil benim demek istediğim. Herkesin tiyatroyla bir biçimde bir ilişki içinde olması arzusundayız. Bu nedenle bir sahne sınavından ziyade; yetenek, istek, uyum aradığımız özellikler. Atölye çalışmalarının sonunda yani birinci ve ikinci yılın sonunda da bir değerlendirme yapıyoruz. Ama başlangıçta internet sitesinde bulunan katılım başvuru formunu doldurmak yeterli.

-Her özel tiyatro grubunun en büyük hayali bir sahneye sahip olmaktır herhalde… Kadıköy’de ÖyküSahne’yi açtınız. Sizin için de bir hayal miydi bu?
Biz Kadıköy’de bir apartman dairesinde yolculuğumuza başladık. Bu yolculuk bizi bir dönem Üsküdar’a götürdü sonra tekrar Kadıköy’e geri getirdi. Atölyelerimizi Kadıköy’de yapmaktan, oyunlarımızı burada sahnelemekten hep büyük bir mutluluk duyduk. Sanatçının dostu Sayın Selami Öztürk’e tekrar teşekkür ediyoruz. O’nun kültür merkezleri üretip Kadıköy’e sunması; Barış Manço, Caddebostan, Halis Kurtça Kültür Merkezleri gibi merkezlerin tiyatro gruplarına sahnelerini açmaları ve destek sunması bence bizim gibi topluluklar için büyük bir avantaj. İnsanlar el üstünde tutuldukları yerlerde bulunmayı tercih ediyorlar. Sanatçılar bu konuda daha da hassas olabilirler. Kadıköy bizi hiçbir zaman dışlayan bir ilçe olmadı. Biz Kadıköy’de doğduk, burada büyüdük, şimdi olgunluk yaşımıza gelince ve oyunlar da çoğalınca, kültür merkezlerinin sıkışık programlarını daha da sıkıştırmayalım, o merkezlerin yöneticilerini zor durumda bırakmayalım hem de biz de bir girişimde bulunalım da Kadıköy’ün kültür sanatına katkıda bulunalım diye düşündük ve burayı tuttuk. Hayal miydi diyorsunuz ama geçen yıl bize bu soruyu sorsaydınız “yok canım olmaz herhalde” derdik. Biraz rastlantılar, biraz doğru zamanda doğru yerde bulunmak bizi buraya getirdi. Bu mekânı tuttuğumuzda kötü durumdaydı, derledik topladık. Elbette eksikleri var. Maddi bir destek almadık sadece “dyo” sahnemizin boyalarını sağladı, bu da büyük bir eksiği kapattı bizim için. Bunun dışında kendi maaşlarımızdan, birikimlerimizden aktardıklarımızla ÖyküSahne’yi kurduk. 18 Aralık’ta yaptığımız bir törenle de perdelerimizi açmış olduk. Bu sahne sadece bizim değil. Biz bu sahneyi yeri olmayan tiyatro gruplarına da açmak istiyoruz. Kapılarımız herkese açık. Sadece bir ay öncesinden bize başvurmaları yeterli. Yalnız tiyatro oyunları için değil, sahnemiz elverdiğince, dinleti, dans, toplantı gibi farklı etkinliklere de açığız.

ÖyküSahne
Bahariye Cad. Sakızgülü Sok. No: 29 Kadıköy
0216 330 5 330
www.oykusahne.com
www.herkesetiyatro.com


Semra ÇELEBİ


 


ARŞİV