Kadıköy'den 2015 nağmeleri…

Kadıköy’de geçen yılın önemli müzik olaylarını, Kadıköylü müzisyenlerin albüm, konser ve ödüllerini, Kadıköy’deki müzik etkinliklerini derledik…

30 Aralık 2015 - 19:31

Gökçe UYGUN
* Kadıköy müzik sahnesi yılın ilk ayına, İstanbul bağımsız müzik ortamının sahnesinin öne çıkan genç gruplarından Kadıköylü Peygamber Vitesi’nin (PV) yeni albümü “Ulu” ile başladı.
* Şubat ayında sokak ve vapur müzisyenleri, sokaklarda, vapurlarda müzik yapmalarını engelleyen uygulamaları protesto etmek için Altıyol’da eylem yaptı.
* Şubat ayında bir de albüm çıktı;  bir dönem Kadıköy’de yaşayan, müziğinde buranın tınılarını barındıran Mabel Matiz’in yeni albümü “Gök Nerede” yayınlandı.
* Mart ayında Kadıköy’e bir müzik ödülü geldi. Müzik sitesi “Müzik Ekspres”in bu yıl ilk kez düzenlediği yarışma sonuçlandı. Yarışmanın bir nevi özel ödülü olan “Parantez ödülü”nü ise “Kadıköy’ün asi sesi” Sekerse Tehlike grubu kazandı.
* Kadıköy’ün ileri yaş sakinleri ilk kez dinleyici karşısındaydı. Kadıköy Belediyesi’nin Sahrayıcedit’teki Sosyal Yaşam Evi üyelerinden oluşan Türk Müziği Topluluğu ilk konserini verdi. Yaklaşık 1 yıldır Sosyal Yaşam Evi'nde koro çalışması yürüten topluluğun 4 Mart günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konserinde, 65-91 yaş arası çoğunluğu kadınlardan oluşan 22 kişilik koro şarkılar seslendirdi.

ALBÜMLER, KLİPLER, KONSERLER

* Mart ayının sonlarına doğru Kadıköy, bir müzik organizasyonuna ev sahipliği yaptı; liseli genç müzisyen adaylarına fırsat sunan Vodafone Freezone 18. Liselerarası Müzik Yarışmasının İstanbul elemeleri Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.
* Kadıköylü Nu Park müzik grubu, Çekmeköy Underground filminin müziklerini yaptı. İlk baharın ilk ayı Nisan’da, Kadıköy genç bestecileri ağırladı.
* İstanbul’daki 12 üniversitenin müzik bölümleri ve konservatuvarlarının genç bestecilerini bir araya getiren Sesin Yolculuğu, üçüncü kez Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’ne yapıldı.
* Nisan ortalarında dünya müzik otoritelerinin onayından geçmiş gitar yıldızları Kadıköy’e geldi. Caddebostan Kültür Merkezi, “Uluslararası İstanbul Klasik Gitar Festivali”nin ev sahiplerinden biriydi.
* Sertap Erener, Tesadüf Aşk şarkısının klibini çekmek için Kadıköy’ü tercih etti.
* Kadıköylü müzik insanı Can Güngör, “Bir adamın, bir döneminin melankolik ama hafif bir günlüğü gibi” diye tanımladığı ilk albümü “Silik Düşler” ile Nisan ayında dinleyici karşısına çıktı.

ÇILGIN MÜZİSYENLER SÜREYYA’DA

* Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, sıra dışı bir konsere ev sahipliği yaptı. “Oyun oynayan müzikçiler” olarak tanımlanan Rus kemancı Aleksey Igudesman ve Güney Koreli piyanist Hyung-ki Joo, eğlenceli bir konsere imza attı.
* Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Zekai Tunca gibi Türk müziğinin yaşayan efsaneleri Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki “Devlerin Sahnesinde Özlediğimiz Türk Müziği” konserinde buluştu.
n  Mayıs’ta Erenköylü sanatçı Oğuz Irmak’ın ilk albümü ‘Çocukluğumun Sokakları’ yayınlandı.

* Kadıköylü genç müzisyen Gülnur Gizem Sucu, Venedik’te düzenlenen Uluslararası Workshop ve Konser Haftası’na katılarak, Yunanlı, Fransız ve İtalyan müzisyenlerle ile birlikte Osmanlı dönemi Türk Müziği eserlerini başarıyla seslendirdi.

KADINLAR İÇİN ŞARKILAR

* Haziran’da, Kadıköy Sahne’de, şarkıcı Ceyl’an Ertem ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ortaklaşa bir dayanışma konseri düzenledi.
* Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri ve BTH (Bir Tatlı Huzur TV) işbirliği ile 6 yıldır düzenlenen Yılın Koroları ve Sunucuları Yarışması finali Kadıköy Evlendirme Salonu’nda gerçekleştirildi ve en başarılı korolar ödüllendirildi.
* Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Keman Yarışması 2015 Finali yapıldı, Kadıköylü Gamze Erengönül birinci oldu.
* Uluslararası Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Lions Kulüpleri Federasyonu Müzik Ödülleri Komitesi’nin  “Altın Ödüllü Türk Sanat Müziği Amatör Ses Yarışması” finali Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

1000 KİŞİLİK DEV KORO

* Temmuz’da Kadıköy Belediyesi Gönüllü Korolarının yılsonu toplu konseri, Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’sunda Şef Doç. Çetin Körükçü yönetiminde bin koristin katılımı ile gerçekleştirildi.
* İstanbul’un en büyük performans sahnelerinden olan Dorock XL, Kadıköy’de açıldı.
 
* Ağustos ayında ise 8 farklı ülkeden Kadıköy’e gelen dansçılar, halk oyunlarıyla izleyenlerin karşısına çıktı. 16. Kadıköy Avrasya Kültür Festivali kapsamında 270 dansçı Özgürlük Parkı’nda sahne aldı.
* Eylül’de ise Kadıköy ‘nefes aldı’. Zira Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında Kadıköy’de de konserler yapıldı.
* Cem Adrian, müzik serüveninin 10. yılını, Bostancı Gösteri Merkezi’nde bir konserle kutladı.
* Ekim’de Feneryolu sakini genç şarkıcı Can Bayrak, ilk albümü ‘Belki Sen Belki Ben’i yayımladı.
* Samanyolu şarkısıyla bir döneme damgasını vuran rahmetli sanatçı Berkant, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Konser Salonu’nda yapılan bir geceyle anıldı.
* Usta opera sanatçısı Mesut İktu, 45. sanat yılını Süreyya Operası’nda kutladı.

AVUSTRALYA’DAN KADIKÖY’E
* Yılın son ayında ise Kadıköylü iki grup, yeni albüm ve klipleri ile dinleyici karşısına çıktı. Son zamanların en samimi ve neşeli gruplarından Ahmet Beyler, “Hayat Nerde” isimli ilk albümlerini yayınladı. Kedi evi yapımını anlattıkları kliple sosyal medyada epey ilgi gören Kadıköylü Puding Band de  “Sev Beni” şarkısının klibini sevenleriyle buluşturdu.

* PVC boruları kullanarak elektronik dans müziğinin akustik versiyonunu gerçekleştiren ünlü sokak sanatçısı Pipe Guy, Altıyol’da bir dinleti sundu.
* Kadıköy’de yılın son büyük konserlerinden biri de Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı;  dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ve kazandığı ödüllerle dünyanın en başarılı genç çellisti olarak anılan Nicolas Altstaedt Türkiye’de ilk konserlerini verdi.
KADIKÖY CAZ İLE BULUŞTU
Kadıköy’de caz müziğin kalbi olmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Ekim ayından bu yana sahnesinde caz müzisyenleri ağırladı.  “Yeldeğirmeni’nde Caz” programı kapsamında her cuma yerli ve yabancı çok sayıda caz ustasının sahne aldığı, kimi ücretsiz konserler kapsamında, Sibel Köse, Ayşe Gencer & İmer Demirer, Elif Çağlar, Başak Yavuz gibi isimler Kadıköy’e geldi. Öte yandan yazın en sıcak aylarından olan Temmuz’da ise Kadıköylüler parklarda ücretsiz caz dinleme keyfine erişti. 22. İstanbul Caz Festivali kapsamında Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon’a kurulan sahnelerde bando ve caz orkestralarıyla Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen başarılı genç cazcılarını aynı etkinlikte buluştu. Ayrıca ilk kez düzenlenen  “Gece Gezmesi” etkinliği ile de Kadıköy, Moda ve Yeldeğirmeni rotasında yer alan çeşitli konser mekânlarında, civar müzisyenlerin ev stüdyolarında ve atölyelerde çeşitli etkinlikler, dinletiler yapıldı.

EN İYİ 10’DA İKİ KADIKÖYLÜ
Blue Jean Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Çağlan Tekil, müzik yazarı Tolga Akyıldız, müzisyen Melis Danişmend, gazeteci Kanat Atkaya ve Dream TV Yayın Yönetmeni Şafak Ongan, İstanbul'un en iyi 10 canlı müzik mekânını seçti. Listede, Babylon, Bronx Pi, Garajİstanbul, Hayal Kahves, Jolly Joker, Nardis, Salon İKSV ve Volkswagen Arena gibi Avrupa yakası mekanlarının yanısıra, Kadıköy’den de Dorock XL ile KadıköySahne yer alıyor.


 


ARŞİV