Kadıköy'den çıkmayan adam!

Kadıköylü müzik grubu Bence Güzel ile şarkıları “Kadıköy'den Çıkmayan Adam”ı konuştuk

20 Mayıs 2020 - 14:10

Kadıköylü yönetmen Osman Moustafa'yı daha önce sayfalarımıza konuk etmiştik, Marlon adlı filmi vesilesiyle. Şimdi de müzisyen kimliği ile yeniden aramızda. Moustafa,  “Kadıköylü olmak isteyenlerin hikayesi” diye tanımladığı şarkısı ‘Kadıköy'den Çıkmayan Adam’ı anlatıyor...

- Osman tam anlamadım siz müzik grubu musunuz yoksa sen bu şarkıyı tek başınıza mı yaptınız?

İkisi de doğru. Şarkıyı ben yaptım ama “Bence Güzel” bir müzik grubu. Baştan anlatayım, biliyorsunuz ben iş olarak yönetmenlik yapıyorum (klibi de kendimiz çektik) ama müzik benim eskiden beri kopamadığım bir tutkum. Üniversite yıllarında da müzik gruplarım oldu ama sonra iş güç darken uzun bir süre uzak kaldım. 2018 yılında çalışma odama bir home studio kurunca, kaydedilmemiş kenarda duran şarkılara bir el atsam nasıl olur dedim ve gitarı elime aldım. Kayıt aşamasına gelince, arada eğlence amaçlı stüdyoya girip çaldığımız arkadaşım (aynı zamanda görüntü yönetmenim) Cem Balaban’a gel bana vokal yap dedim, o da kabul edince grup kurulmuş oldu.

- Ama şimdi sadece ikiniz değilsiniz sanırım.

Dediğim gibi ilk başta Cem’le ikimiz vardık. Birkaç şarkı yapıp yayınlayınca insanlar ilgi göstermeye başladı, takipçilerimiz hızla arttı. Bu durumda tabii ki neden canlı çalmıyorsunuz, sizi nerede dinleriz şeklinde sorular gelmeye başladı. Bu durumda grubu canlı çalabilecek şekilde genişlememiz gerekiyordu, biz de uzakta adam aramaya gerek yok dedik ve ara ara bizimle stüdyoda çalmaya gelen arkadaşlarımızı aradık. Sonunda gitara Barış Arpacı, davula Kaan Pekiçten ve bas gitara Deniz Kumbaracı’yı dahil ettik ve grubu tamamladık.

- Bu şarkıyı yapmanız nasıl oldu? Sözleri yazarken kendiniz, arkadaşlarınız, Kadıköy insanlarından mı ilham aldınız?

Ya bu komik işte bak. Bir yaz günü, haftasonu Kadıköy cıvıl cıvıl her tarafta insanlar, o zaman korona yok tabi, herkes mutlu (aahh güzel günler). Arkadaşlarımla buluşacağım, nerede olduklarını sormak için telefon ettim. Bir yandan da sokakta oturan bir grubun konuşmalarına kulak misafiri oluyorum. Bir tanesi eve dönmek istiyor, diğerleri ise onu kalması için ikna etmeye çalışıyorlar. “Abi otur ya nereye gideceksin, baksana mis gibi ortam” vs. Bizimki de dedi ki, “Ya şu metro açıldığından beri Kadıköy’den çıkamaz olduk, iki bira içince çeneniz açılıyor gidemiyorum.” Bana komik geldi, eskiden buralar hep bizimdi filan derken onu melodiye çevirdim ve ağzıma takıldı bütün gece ‘Kadıköy’den çıkmayan adam’ diye dolaştım ortalıkta. Sabah uyanınca aldım elime gitarı...

“KADIKÖYLÜ OLMAK İSTEYENLERİN HİKAYESİ...”

- 'Kadıköy'den çıkmayan adam'ı nasıl anlatırsınız bize? Gerçi şarkı ve klip anlatıyor ama yine de sizden duyalım.

Benim gözlemim şu şekilde, Kadıköy’de yaşayanlar (ben de dahil) Kadıköy’den çıkmıyor, bu zaten bilinen bir durum, kime sorsan söyler. İlginç olan Kadıköy’de yaşamayanlar da burada yaşayıp Kadıköy’den çıkmamak istiyor. Şarkı biraz kinayeli, bu ikinci tayfayı anlatıyor, buradaki ortamı başka yerde bulamadığı için geldiğinde gitmek istemeyen, buralı olmak isteyenlerin hikayesi.

- Bu şarkıyı yaklaşık 1 yıl önce yaptınız. Kadıköy'den çıkmayan adamın/sizin pandemi günleriniz nasıl geçiyor?

(Gülüyor) Yeni şarkılar yapıyorum demek isterdim ama bir süredir bir şey yapamadım. Grupla çalışmalara da ara verdik, zaten çalışalım desek stüdyolar kapalı. Ocak ayında bir sinema filmi çekmiştik, zor koşullarda onu tamamlamaya çalışıyorum (ki o da Kadıköy filmi, ekip Kadıköylü çekimler de Göztepe’de gerçekleşti). Motivasyon düşük tabi, sinemalar kapalı, barlar kapalı, birşey yapsam ne olacak ki şeklinde sinyaller veren bilinçaltını susturup devam etmeye çalışıyorum.

- Kadıköy'den çıkmayan adam artık gerçekten Kadıköy'den çıkamıyor karantina nedeniyle herhalde? 

Haha, karantina olmasa da çıkmazdım ki. Şu anda biraz format değiştirdim sadece, evden çıkamayan adam oldum.

- Salgın bittiğinde Kadıköy'den çıkmayan adam ne yapacak?

İçeceklerimi ve sandalyemi alıp koşarak Moda sahile gideceğim. :)  Sonra ne yapacağımı da orada karar veririm zaten. 

https://www.youtube.com/watch?v=dkowGTAvQEY 


ARŞİV