Kadıköy'e ‘Aşk İksiri' yayıldı

...

26 Ekim 2011 - 13:28

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, sezonun ilk yeni eseri, komik opera türünün en iyi örneklerinden ‘Aşk İksiri’ni 22 Ekim Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sergiledi.

İlk kez 1832 yılında Milano’da seyirci karşısına çıkan ve librettosu Felice Romani’ye müziği ise opera tarihinin en önemli bestecilerinden Gaetano Donizetti’ye ait olan “Aşk İksiri” Yekta Kara’nın çağdaş yorumuyla ilk kez Kadıköy’de seyirci karşısına çıktı. Süreyya Operası’nın salonunu dolduran sanatseverler keyifli vakit geçirdi.
Sıradan bir köylü olan Nemorino’yu garson, varlıklı Adina’yı ise kafe sahibesi olarak yorumlayan yönetmen Yekta Kara eseri, yazıldığı dönem olan 1800’lü yıllardan bir asır sonrasına, II. Dünya Savaşı bitimine, bölge olarak ise Toscana’dan Napoli’ye taşıyor. Aşkı için her şeyi feda eden Nemorino’nun talihinin bir gecede dönüşünü ve aşkın para karşısındaki mücadelesini öne çıkaran Kara aynı zamanda, Amerikan kültürünün İtalya’daki ilk etkilerine de dikkat çekerek bu dönüşümü, Napoli’ye çıkarma yapan müttefik güçler ve onların komutanı Belcore karakteriyle vurguluyor. Eser, 1940’lı yılların Napoli’sinde Akdeniz’e özgü panjurları, limoncu arabaları ve sapsarı çiçekleriyle de seyirciyi görsel bir şölene davet ediyor.
Opera tarihinin unutulmaz aryalarından “Bir Damla Gözyaşı”nı (Una Furtiva Lagrima) da içeren eserde Adina’yı Ayten Telek/Sevim Zerenaoğlu; Nemorino’yu Caner Akın/Ahmet Baykara; Belcore’yi Önay Günay/Caner Akgün, Dulcamara’yı ise Ali İhsan Onat/Kevork Tavityan canlandırıyorlar. 
Raoul Grüneis’in orkestra şefliğinde sahnelenen eserin dekorları Efter Tunç, kostümleri Şanda Zıpçı, ışık tasarımı Bülent Darcan imzası taşıyor. Güçlü kadrosuyla esere hayat veren koroyu ise Gökçen Koray yönetiyor.
25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde sahnelenerek sadece dört temsilde izleyiciyle buluşan Aşk İksiri, Mart ayından itibaren yeniden Süreyya’da olacak.


 



ARŞİV