Kadıköy'e bahar filmlerle geliyor…

İstanbul bir kez daha 'film baharı'na girecek. 33. İstanbul Film Festivali, Kadıköy Rexx’in de aralarında olduğu salonlarda başlıyor.

03 Nisan 2014 - 11:13

Gökçe UYGUN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 33.’sü düzenlenen İstanbul Film Festivali başlıyor.

Akbank’ın desteğiyle 5-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festival, sinemaseverlere 20nin üzerinde bölümde 200ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki hafta yaşatacak. Bu yıl da sinemaseverlerin karşısına zengin bir programla çıkmaya hazırlanan festival, Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı City’s, Ortaköy’de Feriye ve Kadıköy’de Rexx olmak üzere 5 sinema ile İstanbul Modern ve Pera Müzesi salonlarında yapılacak. 33. İstanbul Film Festivali’nde bilet fiyatları tam 16 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise (21.30 seansları ve Akbank Galaları’nın ilk gösterimleri haricinde) 11 TL. Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması, bu yıl da devam ediyor. İstanbul Modern ve Pera Müzesi salonlarındaki gösterimlerin tümü, diğer salonlardaki gösterimlerin ise hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seansları ise 6 TL olacak.

ÖNE ÇIKAN KADIKÖY FİLMLERİ

İstanbul Film Festivali’nin, Anadolu Yakası’ndaki merkezi ise Kadıköy olacak. 80 civarında filmin gösterileceği Rexx’te, izleyici ile buluşacak filmlerde öne çıkanlar şöyle;

-         UMUDUN PEŞİNDE: İstanbul Film Festivali’nin açılış filmi olan film, 10 Nisan Perşembe günü 21.30 seansında gösterilecek. Stephen Frears’ın bol ödüllü yeni filmi özellikle gerçek bir olaydan esinlenen senaryosu ve Judi Dench’in Oscar’a aday gösterilen performansıyla dikkat çekiyor. Philomena henüz bir genç kızken, evlilik dışı bir ilişki sonucu hamile kaldığında babası tarafından evlatlıktan reddedilmiş ve bir manastıra bırakılmıştır. Burada doğurduğu ve başka bir aileye evlatlık verilen oğlundan bir daha hiç haber alamamıştır ama elli yıl sonra bir gazeteciyle yollara düşerek çocuğunu aramaya başlar. Manastırın kirli sırları ortaya çıkarken, Philomena da izini kaybettiği oğlunun hayatına dair birleştireceği parçaları toplar.

-         İTİRAF I VE II: Berlin Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve başrolünü Charlotte Gainsburg’un oynadığı İtiraf bir seks bağımlısı hakkında. Ancak pek çok eleştirmenin de yazdığı gibi, açık seks sahnelerine rağmen film aslında erotik değil. Bilakis, kasıtlı biçimde seksi olmayan bir film. Yaratacağı tartışmalar daha ziyade insan doğası, sekse bakışımız ve tabii ki her filmiyle, yaptığı her açıklamayla gündem yaratan yönetmenin kendisi üzerine olabilir. Lars Von Trier bu kez ne yapmaya çalışıyor? Ürkünç ve büyüleyici bu dört saatlik filminde ne demek istiyor? Kafa yorulacak fazlasıyla malzeme var, ona şüphe yok. Trier’in insan ruhunun en karanlık derinliklerini bile gözlerimizi alamadığımız izlencelere çevirmedeki ustalığı tartışılmaz. Kendine has mizah anlayışı da… 1. bölüm (110’) ve 2. bölüm (130’) olarak iki ayrı seansta gösterilecek olan film, 11 Nisan Cuma 24.00 ve 12 Nisan Cumartesi 24.00 seansları ile 13 Nisan Pazar günü 13.30 ve 16.00 seanslarında izlenebilir.

-         BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ: Wes Anderson'ın son filmi Büyük Budapeşte Oteli, Berlin'den sonra, Türkiye prömiyerini 33. İstanbul Film Festivali’nde Akbank Galaları’nda yapacak. Film, 1920’lerde Avrupa’da büyük bir otelde yıllardır görev yapan, adı efsaneleşmiş Gustave H. ile yakın arkadaşı lobi görevlisi Zero Moustafa’nın maceralarını anlatıyor. Çekimlerinin çoğu Almanya’da gerçekleştirilen Büyük Budapeşte Oteli, müthiş oyuncu kadrosu ve göz alıcı yapım tasarımıyla daha gösterime girmeden büyük övgü topladı.Kara komedi türündeki yapım daha önce de Anderson ile birlikte çalışmış olan çok sayıda oyuncuyu bünyesinde barındırıyor. . İrili ufaklı rollerde sayısız ünlünün gözüktüğü bu benzersiz masal, belki de Wes Anderson’ın şu güne kadarki en görkemli ve en iddialı filmi. Filmi 7 Nisan Pazartesi günü 21.30’da izlemek mümkün.

-         ARABİSTANLI LAWRENCE: Festivalin ‘’Anılarına’’ bölümünde 5 Nisan Cumartesi 21:30’da gösterilecek olan 7 Oscar’lı epik bir başyapıt olan 1962 yapımı film, İngiliz subayı ve ajan T.E. Lawrence’ın I. Dünya Savaşı sırasında Arap ayaklanmasında üstlendiği rolü ele alıyor. Görkemli savaş sahneleriyle dramı başarıyla dengeleyen Arabistanlı Lawrence, tüm zamanların en iyi filmleri listelerinin de gediklilerindendir.

-         MUHSİN BEY: Türkiye sinemasının

efsane filmlerinden Muhsin Bey, ‘’Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden’’ kapsamında yeniden izleyicisiyle buluşacak. Bu bölümde Türkiye sinemasının önemli yapıtlarının restore edilip yıllar sonra sinema perdesinde yeniden gösterilmelerini sağlıyor. Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği, başrollerinde Şener Şen, Uğur Yücel ve Sermin Hürmeriç’in yer aldığı, 1988 İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan 1987 yapımı Muhsin Bey filmi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema–TV Merkezi tarafından restore edilerek izleyicilere sunulacak. Filmde başrolü üstlenen Şener Şen 2006 yılında, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı 2013 yılında festivalin Sinema Onur Ödülü’nü almıştı. Filmin yapımcısı Abdurrahman Keskiner ve özgün müziklerini besteleyen Attila Özdemiroğlu da bu yıl Sinema Onur Ödülü’nü alacak. Filmi 12 Nisan Cumartesi günü 16:00 seansında izlemek mümkün.
  
ÇOCUK MÖNÜSÜ’NDEN TAVŞAN ÇIKTI!
Festivalin “Çocuk Mönüsü” bölümü kapsamında “CESUR TAVŞANIN SİHİRLİ MACERASI” filmi Kadıköylü çocuklarla buluşacak. 6 Nisan Pazar ve 19 Nisan Cumartesi günü 13:30 seanslarında Rexx’te olacak filmde, simultane Türkçe seslendirme yapılacak. Esben Toft Jacobsen’in prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan üç boyutlu animasyon filminin ilham kaynağı Yunan mitolojisi ve Kuzey ülkelerinin masalları. Küçük tavşan Johan, babasıyla yaşadığı teknede bir gün yalnız kalır. O sırada, Tüy Kralının Diyarı’nın hayali dünyasında olan annesinden bir yardım çağrısı alır. Cesur küçük tavşan içeri gizli gizli sızarak annesini bulur. Bu hayali dünya, yemyeşil doğası ve çılgın yaratıklarıyla maceralarla dolu, renkli ve büyülü bir yerdir.

ARŞİV