Kadıköy'e bilinmeyen bir cisim yaklaşıyor!

Kadıköy'ün ilk kapsamlı çağdaş sanat galerisi olma yolunda ilerleyen Piha'nın sahibi, genç sanatçı Funda Karadağ, herkesi, sanatın tüm dallarını barındıran sergileri ziyaret etmeye, atölyelere katılmaya davet ediyor. Piha'da 15 Ekim'de açılacak ‘Bilinmeyen Bir Cisim Yaklaşıyor’ sergisi de günümüzdeki güç ve iktidar olgusundaki belirsizliği irdeliyor.

06 Ekim 2011 - 14:11

Kadıköy'ün kalbi Moda'da, hem İstanbul'u kapsayan hem de uluslararası sanatçılara da açık bir sanat alanı Piha Kolektif Sanat... Sahibi, Ankaralı genç sanatçı Funda Karadağ... Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Karadağ, sanat çalışmalarını bir süre Ankara'da sürdürmüş. Ancak hayalinde hep bütün sanat disiplinlerinin birarada olduğu birlikte bir sanat merkezi fikri varmış. Sanat açısından daha zengin imkanlar sunan İstanbul'a gelmiş ve Mart 2010'da Piha'yı açmış. Galeri adını, Neolotik dönemde bulunan bir tabletten çıkan ilk sanatçı imzasından alıyor. Funda Karadağ, neden Kadıköy/Moda sorusuna şöyle yanıt veriyor: 'Burası karşı yakaya göre daha fazla imkanı olan bir yer hem de daha huzurlu. Çok memnunum burada olmaktan. Avrupa yakasında bir galeriniz varsa, çok fazla şeyle mücadele etmeniz gerekiyor, rekabet ve satış kaygısı gibi... Hatta kimi zaman sanat ikinci planda kalabiliyor. Oysa ben burada daha alternatif sergiler yapma fırsatı bulabiliyorum.”
Peki ya Kadıköylü’nün çağdaş sanat yaklaşımı? Karadağ'a göre galeriye gelen Kadıköylüler, çağdaş sanat yapıtlarını bilmeseler, anlamasalar bile dışlamıyorlar. İlgi ve saygıyla yaklaşıyorlar. Bu da oldukça sevindirici bir durum oluyor Funda Karadağ için; “Eserler hakkında sorular soruyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor. Karşılıklı olarak alıştık birbirimize...”
Karadağ, Ocak ayında yapmayı planladıkları bir projeyi de şöyle anlatıyor: “Kadıköy'de sanat değer veren Karga Bar, Hush Galer, Gram gibi merkezlerle, Kadıköy'de yaşayan sanatçıları anlatan ortak bir sergi yapacağız. Biliyorsunuz Kadıköy'de sanat lanında kolekif bir ruh vardır. Herkes bağımsızdır ama birlikte hareket edilir. Bu sergi aynı zamanda bu dayanışma ruhunu da temsil edecek.”
 
KONTROL KİMDE?
 
Bugüne dek 13 karma ve kişisel sergiye evsahipliği yapan Piha'da 15 Ekim'de yine iddialı bir sergi açılacak;
“Bilinmeyen Bir Cisim Yaklaşıyor”. Resim, heykel, video ve düzenlemeden oluşan sergide; Aysel Alver, Şevket Arık, Zoe Baraton, Mustafa Duymaz, Zeynep Gürler, Duran İleri, Gözde Mulla, Gizem Sönmezer , Erinç Ulusoy, Seniha Ünay ve Faruk Yiğen'in işleri sergilenecek. Küratörler Şevket Arık ve Mustafa Duymaz, kontrolün kimde olduğunun bilinmediği, güç ve iktidarın yeni şeklini aldığı günler yaşandığına dikkat çekiyor. Arık ve Duymaz, “Bu durum karşısında ‘bilinmeyen bir cisim yaklaşıyor’ belirsizliği ile hayret dolu bir tepkinin ortasındayız. Kendi yaşam alanındaki belirsizlikleri ve karambolü kanıksar hale gelen toplum, mevcut durumunu görmemek adına, sürekli olarak başka bir tarafa bakma arzusunda. Yeni dünya düzenini oluşturan aktörler bize gökyüzünü işaret edip, masadaki oyunu maniple ediyor. Ayrıca toplumsal alanda ortaya çıkan belirsizlik hali, bütün değer yargılarının durumunu değiştirmeye çalışan yeni bir sistem yarattı. Dün bir nevi emin olduğumuz değerler şimdi her an müdahaleye uğrayacakmış gibi tehdit altına girdi. Bu durum toplum içerisinde oluşan yeni kimliklerin belirsiz durumundan besleniyor. Varolan belirsizlik hali, artık hayatın içinde bilinmeyen bir cismin ya da kişinin yaklaşıyor olması durumuna dönüştü. Artık bu yanılsama yanı başımızdadır, her an 'Bilinmeyen Bir Cisim Yaklaşıyor' olabilir” diyor.
Sergiyle ilgili bilgi almak, Piha'nın sanat atölyelerine katılmak için: 0216 337 15 13
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV