Kadıköy'e yeni plakçı: Outro

Geçtiğimiz hafta Moda’ya yeni nesil bir plakçı açıldı: ‘Outro Music Store’. Yılların Kadıköylüsü üç arkadaş tarafından kurulan plakçıda Eray Düzgünsoy ile Outro Music macerası üzerine konuştuk

28 Temmuz 2016 - 16:23
Kaan DERTÜRK
Uzun yıllardır İstanbul bağımsız müzik sahnesine destek veren üç Kadıköylü arkadaş bu sefer Outro Music Store projesi için bir araya geldi. Müzik Hayvanı’ndan Eray Düzgünsoy, Karga’dan Bahadır Dilbaz ve Dunia’dan Üzeyir Yasa’nın faaliyete geçirdiği plakçı dükkânına yapmış olduğumuz ziyarette Eray Düzgünsoy ile söyleştik. Nadir plak ve CD arşivi ile bağımsız müziğe dair birçok seçkiyi bulabileceğiniz Outro Music için görüştüğümüz Düzgünsoy, “İnsanlarla müziği paylaşmak istedik” diyor.

“ÖZEL BİR YER OLMASINI İSTEDİK”
• Outro Music Store gibi ‘farklı’ bir plakçı açma fikri aklınıza nasıl düştü?
16 yıldır Kadıköy’de Kadife Sokak’ta işletmecilik yapıyorum. Hem işletmecilik hem müzik direktörlüğü olarak devam ediyordu. Üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi Müzikoloji ve Kompozisyon eğitimi aldım. Bunun üzerine gelişen bir müzik zevki ve çevresi olunca taşlar yerine oturmuş oldu. Seneler ilerledikçe Karga’dan Bahadır ve Dunia’dan Üzeyir ile oturup konuştuk. Aklımızda hep bir plakçı dükkânı açma fikri vardı. Sonunda bu fikri hayata geçirmiş olduk. Öncelikle yıllar içinde oluşturmuş olduğumuz kendi arşivimizi raflara taşıdık. Yavaş yavaş üzerine eklenenler de oldu. Her geçen gün sayı giderek artıyor. Temel isteğimiz, çevrenizde bulamayacağınız plakları insanlara sunmaktı. Özel bir yer olmasını istedik.
• “Outro Music” ismi nerden çıktı? Özel bir anlamı var mı?
Outro Music ismi ortağımız olan Bahadır Dilbaz’dan çıktı. Outro, müzikal bir terim. Bir eserin en son bölümü olarak karşımıza çıkıyor. Fonetik olarak kulağa çok hoş geliyordu. Söylemesi oldukça güzeldi. Akılda kalıcı olsun da istedik. Böylece plakçımızın ismi Outro Music Store olmuş oldu.
• Gelen ziyaretçileri ne tarz müzikler bekliyor? Oldukça geniş bir albüm yelpazesine sahip olduğunuz ilk bakışta göze çarpıyor.
Arşivimizde birçok müzik tarzından albümler var. Gelen dinleyiciler, Rock, Indie, Funk, Jazz, Reggae gibi akla ilk gelen türlere ulaşabilecek. Fakat bu müziklerin yanı sıra bizim de yıllar içinde biriktirmiş olduğumuz albümler Outro Music bünyesinde yer alıyor. Çağdaş, elektronik, doğaçlama ve soundtrack gibi farklı türleri bulmaları mümkün olacak. Türkiye’de ve yurtdışında bağımsız şirketler tarafından çıkartılan albümlere de kolaylıkla erişebilecekler.
• İlerleyen tarihlerde yapmayı düşündüğünüz etkinlikler var mı?
Küçük etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Yine Moda merkezli olmak üzere mekânlarda yapmayı düşündüğümüz bazı organizasyonlar var. Outro Music DJ setleri, bizim tarafımızdan organize edilen partiler gibi fikirler... Eylül ayında bu fikirleri hayata geçirmek istiyoruz.

“ASLOLAN MÜZİK”
• Outro Music ile ilgili oldukça merak uyandırıcı bir cümle kullanıyorsunuz: “Outro, plağın bir fetiş nenesine dönüştüğü günümüzde ürünün sunumdan önce içeriğe öncelik verme fikri ile açıldı.” Bu cümle ile tam olarak ne kast ediyorsunuz?
 Gün geçtikçe plak koleksiyonculuğu da evrimleşti. İnsanlar içerik ve yapılan müzik hakkında konuşmadan sadece ‘şu plak iyidir, bu plak kötüdür’ tarzı muhabbetler kurmaya başladı. Bu gibi unsurlar aslında o nesneyi fetişleştiriyor. Fetişleşen nesnenin de fiyatı aynı ölçüde artıyor. Plak, müziğin önüne geçmiş oluyor. Oysa insanlar müzik üzerine konuşmalı. Orkestrada kimler çalmış? Hangi çalgılar ile bu müzik icra edilmiş? Gibi sorular artık iyice azaldı. Kurmuş olduğumuz söz tam olarak bu duruma yönelik bir eleştiri. Bizler her zaman “aslolan müzik” diyoruz. Outro Music bu amaç ile kuruldu ve bu yönde devam edecek.
• Outro Neden Kadıköy’de? Niçin Taksim, Beyoğlu olmadı?
Kuran kişiler olarak hepimiz Kadıköylüyüz. Buradan daha başka bir yerde rahat edemezdik. Bizim için Kadıköy artık ev gibi. Mahalle arasında bir dükkânız. Burada yaşadığımız komşuluk ve dostluklar Taksim’e taşıyamayacağımız özel değerler. Taksim’de böyle bir ortamı kuramayacağımıza eminiz.
• Kadıköy, bir zamanlar daha çok alternatif kültürün uğrak noktasıyken son yıllarda popüler kültürün de kendinden bir şeyler bulabileceği bir yer oldu. Hem uzun yıllar Kadıköy’de işletmecilik yapmış biri olarak hem de 20 yıllık Kadıköylü olarak bu değişimi nasıl yorumluyorsunuz?
Bazen iyi bazen kötü oluyor. Kalabalığın olması her zaman güzeldir. Daha çok insan ile paylaşım yapınca duygular daha yoğun oluyor. Fakat bunun bir de dezavantajı var. Buradaki kiraların artması, yaşamın pahalılaşması gibi ekonomik sonuçlar doğuruyor. Ben de hemen arka sokakta oturuyorum. Sadece iş yerini açmak için Kadıköy’e gelmiyorum. Sosyal yaşantımın hepsi bu noktada toplanıyor. Kadıköy’ün her şeyini yaşıyorum.
• Geçtiğimiz haftalarda Beyoğlu’ndaki Velvet Indieground’a yapılan saldırıda plakçının sahibi Seogu Lee darp edildi. Bu olayla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Seogu, Outro Music açıldığı gün gelip, bize hayırlı olsun diyen biri. Böyle güzel bir insan bizim kültürümüzde var olan bir şeyi gerçekleştiriyor. İyi niyetli birinin başına böyle üzücü şeyler gelmesinin tarifi yok. Lakin bundan önce de yine buna benzer olaylar gerçekleşiyordu Tartışmalar, ötekileştirmeler hep oluyordu ama sadece duyulmuyordu. Plakçılık yapan biri hele işin içinde müzik varsa toplum tarafından kolayca dışlanabiliyor. Umarım toparlanır ve hayatına yine burada bizlerle birlikte mutlulukla devam eder.
“KALİTELİ İŞLER HEP VAR”
• Müziğin geçirdiği evrim hakkında ne düşünüyorsun? Günümüzde kaliteli işler çıkıyor mu?
Her gün keyifli dinleyebileceğimiz birbirinden güzel müzikler çıkıyor. Bizim memleketimizden de çok güzel işler çıkıyor. Hiç kimse ‘Biz bir şey yapamıyoruz” demesin. Tam tersine o kadar güzel yapılan işler var ki saymakla bitmez. Gerek plak olarak gerekse CD olarak basılan çok kalite müzikler var. Sadece biraz araştırıp, bulmak gerekiyor. Yapılan bu çalışmaların meyvelerini ilerleyen zamanda hep birlikte alacağımızı düşünüyorum.
• Plak hassasiyeti denen durum günümüzde halen var mı? Plaklara verilen önem ne durumda?
Birçok albümü artık yeni basım plak olarak bulabiliyoruz. Yeni grupların çoğu artık CD dışındaki formatlara yönelmiş durumda. Böylelikle plak popülaritesi giderek artıyor. İngiltere’de plak satışı, CD satışını geçmiş durumda. Çünkü plak yaşayan bir nesnedir. Yıllar sonra aklınıza estiğinde tozunu silip, taktıktan sonra dinleyebilirsiniz. İnsanlar, dijitalden daha çok analog, sıcak ve samimi şeyler arıyor. Bu sıcaklığı yakalama isteklerinden dolayı plak kültürü yükselişe geçmiş durumda.  
• “Gerçek müzik” kavramının sizin için ifade ettiği şey nedir?
Seneler boyunca müzik okudum, bolca müzik dinledim ve müzik yazdım. Bunca yılın sonunda gerçek müzik benim için “temas edebilen müziktir.” İnsana dokunan, duygu yoğunluğu oluşturan müziğin belli bir gerçekliği vardır. Herkes için değişken olsa bile kime ne kadar değiyorsa gerçekliği bu yolla ölçülebilir.  


En sevdiğiniz 5 albüm?
* Love Symbol – Prince
* Turangalila Symphony - Olivier Messiaen
* Momente - Karlheinz Stockhausen
* Külliyatı – Tanburi Cemil Bey
* Shahbaaz  - Nusrat Fateh Ali Khan


ARŞİV