Kadıköy'lü ressamın İstanbul masalı

Kadıköylü Ressam Ali Balkan’ın eserleri büyük ilgi görüyor.

12 Şubat 2014 - 09:29
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy’de doğup büyüyen Ressam Ali Balkan’ın Masallar Şehri İstanbul II Sergisi, 1 Şubat-28 Şubat 2014 tarihleri arasında Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde görülebilir. Açılışının ilk gününde yaklaşık 1000 kişinin ziyaret ettiği sergiyi haftanın ilk gününde ise yine bir o kadar sanatseverin ziyaret etmesi dikkat çekti. 
Kadıköylü sanatçının hayatında vapurların yeri ve önemi çok büyük. Sanatçının Masallar Şehri İstanbul II sergisinde de vapurlar, İstanbul sevgisinin sürrealist bir sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Vapurların anıt değeri taşıdığına değinen Avukat Ressam Ali Balkan, vapurları İstanbul’u betimleyen estetik birer simge olarak tanımlıyor. İstanbul’la özdeştirdiği vapurların yaşatılması ve korunması gerektiğinin altına çizen sanatçı Masallar Şehri İstanbul II sergisini de  “Ne güzeldir vapur; Vapur İstanbul, İstanbul da vapur” dizeleri ile özetliyor. 1 Şubat da açılan serginin bir haftaya ulaşmadan 5.000’in üzerinde ziyaretçiyi ağırlaması ise Balkan’ın İstanbul sevdasına sanatseverlerin de ortak olduğunun kanıtı.
Sanatçının 3 yıllık yoğun çalışmalarının ürünü olan Masallar Şehri İstanbul II sergisinde 5 seri ve 11 alt seriden oluşan yaklaşık 350 eser yer alıyor. Masallar Şehri İstanbul II sergisi, Ressam Ali Balkan’ın 2011 senesinde düzenlediği Masallar Şehri İstanbul sergisinin devamı niteliğinde. Sanatçının son iki sergisine de adını veren Masallar Şehri İstanbul serisinde Balkan’ın hayal gücünün ürünü olan kılıçbalığı ve balina vapurların yeni maceraları sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca yeni seri ve alt serilerin masalımsı hikâyeleri de ilk kez bu sergide başlıyor. Masallar Şehri İstanbul II sergisinde özellikle ikinci salonda sergilenen “Fiyaka” isimli eser dikkat çekiyor. Fiyaka isimli eser, Kadıköy İskelesi ve Moda’dan Ali Balkan’ın, “Kılıçbalığı” vapuruyla İstanbul silüetini dışavurumcu sürrealist bir dille selamı niteliğinde. Masallar Şehri İstanbul II sergisinde, sanatçının hayal gücünün ve düşünsel zenginliğinin görselleşmesinin yanı sıra her biri farklı serilerde gelişen hikaye örgüsü ve sanatçının kaleme aldığı şiirler de dikkat çekiyor. Sergi, Şubat ayı boyunca sanatseverleri ücretsiz olarak ağırlayacak.

RESSAM ALİ BALKAN’IN İSTANBUL’U
Genç Kuşak sanatçılar arasında yer alan Ressam Ali Balkan, 2007 – 2014 yılları arasında 4 kişisel, 4 karma resim sergi açtı. Alt ve ara serilerden oluşan 5 ana serisi bulunuyor. Sanatçı eserlerinde kimi zaman 30. yy’ın dünyasının terk ediliş hikayesini dışavurumsal soyut bir dille anlatırken, kimi zaman samimi, nostaljik, gözlemci bir dille kentin öncesinden bugününü yansıtıyor, kimi zaman ise sanat severleri tutkulu bir İstanbul sevdası ile baş başa bırakıyor, bir şehrin vapurlara dönüşme serüvenine yaratıcı, fütürist bir dille sanatseverleri ortak ediyor.
Ali Balkan’ın eserlerindeki temalar, serilerin hikayelerine göre çeşitlilik ve zenginlik taşısa da “Masallar Şehri İstanbul” serisi ve serinin adını taşıyan sergileri, sanatçının “İstanbul Ressamı” olarak anılmasında en büyük etken. Ali Balkan, masal gibi bir şehri, İstanbul’ u kendi hayal dünyası ve düşünsel zenginliği ile yorumlayarak yepyeni bir masal ortaya koyuyor. Ali Balkan’ın İstanbul’u; insanların coşkulu bir hümanizmle birbirlerini, İstanbul’u, vapurları sevmesini, devasa balıklara dönüşen vapurların büyük bir vefayla İstanbul’a olan sevgilerini anlatıyor. Ali Balkan, balık vapurları aracılığıyla, Galata’ yı, Kız Kulesi’ni, Dolmabahçe Sarayı’nı, Ayasofya’ yı, Sultanahmet Camii’sini ve daha nicesini saygıyla selamlarken İstanbul’ u İstanbul yapan insanın, yaşanmışlığın, üretkenliğin, tarihin ve hoşgörünün masalını çiziyor.
Sanat Eleştirmeni Ümit Gezgin, genç sanatçı hakkında şu yorumlarda bulundu:  “Genç kuşağın önde gelen saklı değerlerinden biri Ali Balkan. O çağdaş kentin ve giderek de İstanbul'la bütünleşen kent mitolojisinin özgün bir estetik arkeoloğu olarak karşımızda duruyor” dedi.

ARŞİV