Kadıköy'ün 'Çiçek Pasajı'

Çiçek Pasajı denince akla önce Beyoğlu’ndaki tarihi pasaj gelir. İstanbul!da yaşayıp da orada anısı olmayan yoktur…

02 Ekim 2015 - 11:23
Esma BAYRAKTAR

Çiçek Pasajı denince akla önce Beyoğlu’ndaki tarihi pasaj gelir. İstanbul!da yaşayıp da orada anısı olmayan yoktur… Ama bu pasaj başka pasaj! Adını tarihi mekândan almış bir İstanbul meyhanesi Kadıköy Çiçek Pasajı… Eski Sular İdaresi’nin yanından denize inen yol üzerine sere serpe uzanmış şirin bir meyhane.
Çiçek Pasajı'nın hikayesi şöyle: Kumkapı ve Tarabya’da büyüyen dört arkadaş, mesleğin mutfağını öğrendikleri dünyaca ünlü Çiçek Pasajı’nı -en azından isim olarak- Kadıköy’e getirmeye karar vermişler. Geniş merdivenlerle çıkılan geniş bir salonu ve ikinci katıyla yaklaşık 220 kişiye hizmet veriyor Çiçek Pasajı. Yol kenarı masalarıyla da şirinlik kazanan mekan geçenleri adeta cezbediyor.

GERÇEK MEYHANE KÜLTÜRÜ
“Rakıya sormuşlar ne işe yararsın diye, ‘delikanlıyı susturur, soytarıyı coştururum’ demiş” diye söze başlıyorlar dört kafadar arkadaş. İsimleri, Ümit, Salih, Ali ve Hasan olan dört arkadaşı biraraya getiren, bu işe çekirdekten başlamaları ve Kumkapı balık restaurantlarında , eski Tarabya tavernlarında mesleklerinde ustalaşmış olmaları… Her biri kendilerini kanıtlamış başarılı birer şef olan dört arkadaş bütün ustalıklarıyla mekanı arı gibi çalıştırıyorlar.
“Deniz ürünleri denince üstümüze yer tanımayız” diye çok iddialı konuşuyorlar.
“Kumkapı’da yetiştiğimiz için bütün balıklarımızı ve deniz ürünlerinin en iyilerini biliriz. Sabahın ilk ışıklarında gider oradan kendimiz seçer alırız” diyorlar.
Her işlerini sıraya koymuşlar, kimse kimsenin işine karışmadan kardeşçesine çalışıyorlar.
Her gün 30 çeşit civarında, hafta sonları 50’yi bulan taze meze hazırlanıyor ve tükeniyormuş mekânda. Deniz ürünleri ağırlıklı mutfaklarının yanında alternatif mutfak da bulunuyor. Her zevke hitabediyor burası. Örneğin bir yaprak ciğerleri var; Edirne’de bile zor bulursunuz. Kabaklı Ermeni Böreği ağızda dağılıyor. On civarı meze yedik hepsi birbirinden nefis… Hele Cevizli  Rum Salatası’na bayıldım. Gerçekten işi biliyorlar. Çiçek pasajında bol lezzetli, keyifli bir akşam geçirmenin bedeli ise iki kişi ortalama 140 TL civarında.

HAMBURGER ÇOCUĞU KALMADI
Ortaklardan biri anlatıyor: “Etrafımız bar dolu. Gençler barlara çok meraklılar. Ancak biz gençlere meyhane kültürünü öğretiyoruz. Rakının nasıl içildiğini, rakı masasında efendiliğin asıl olduğunu öğreniyorlar burada. Son zamanlarda barlara gitmeden önce bize geliyorlar. Geceye bizde başlıyorlar. Gençler artık hamburger çocuğu olmaktan çıktı. Muhabbetin içtenliğinin tadını yaşıyorlar…” Cuma Cumartesi geceleri canlı müzik de yapılan Çiçek Pasajı’nda her an birkaç ünlüyle karşılaşabiliyorsunuz.
Dört senede epey ünlenmiş bizim Çiçek Pasajı’mız. Her ne kadar mimari olarak Beyoğlu’ndaki tarihi mekânla uzaktan yakından alakası olmasa da lezzet konusunda oradan çok daha başarılı! Bir uğrayın derim. Afiyet olsun.
Adres: Caferağa Mah. Misbah Muheyyes Sok. No. 6/D Kadıköy / 0216 348 63 63

 

ARŞİV