Kadıköy'ün dergilerinde BAHAR

Nisan ayıyla birlikte Kadıköy’den tüm İstanbul’a ve ülkeye yayılan dergilere de bahar geldi…

08 Nisan 2016 - 11:29
Çoğunluğunu Kadıköylü mizahçıların oluşturduğu HOMUR Mizah Dergisi, Koşuyolu’nda yürütülen Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi - Neyya’nın içeriğini hazırladığı Papirüs Dergisi ve yer altı edebiyatının semtteki adresi Altıkırkbeş Yayınları’nın çıkardığı Peyniraltı Edebiyatı, yeni sayılarında zengin bir içerikle okurla buluşuyor…
• Mizah, Gar için “HOMUR”danıyor
HOMUR dergisi 84. sayısını Haydarpaşa Garı’na ve bunun için yürütülen mücadeleye adadı. “Gelmezse Eğer O Tren Öpsün Sizi Zeki Müren” manşetiyle çıkan derginin tüm içeriği konuyla ilgili çizim ve yazılardan oluşuyor.
Homur Mizah ve Karikatür Grubu HOMUR dergisinin 84. sayısını Haydarpaşa’ya ayırdı. “HOMUR-HAYDARPAŞA Mücadele Özel Sayısı”, TMMOB-Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin öncülüğünde Birleşik Taşımacılık Sendikası’yla (BTS) beraber 83 demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması” bileşenleriyle ortak hazırlandı.
HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu, 219. Haftasında Haydarpaşa Dayanşması’nın Pazar günkü buluşmasına da katıldı. HOMUR’un Haydarpaşa sayısına Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinden veya homur.blogspot.com adresinden ulaşabilir.
• Papirüs’ten; Edebiyatta “Baba”
Çalışmalarını Koşuyolu Mahalle Evi’nde sürdüren Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi - Neyya’nın içeriğini hazırladığı Papirüs Dergisinin Mart-Nisan sayısı da “Baba” konusunu ele alıyor. Yasemin Öztürk ‘Bir Susma Ustasıydı Babam’ başlıklı yazısında Şükrü Erbaş’la şiirindeki ‘baba’ imgesini konuştu. Aysel Karaca Dostoyevski romanlarındaki baba konusunu irdelerken, Gökhan Yesari, Cemal Süreya ve şiirindeki anne-baba etkisi üzerine bir yazı kaleme aldı. Derya Yılmaz Uçar bir okuru olarak Oğuz Atay’a gecikmiş bir cevap mektubu yazdı. Berrin Vargel Kafka’nın dünyasını derinden etkilemiş baba izlerinin peşine düştü.
Ayşegül Ayman, Aslı Biçen ile ‘Tehdit Mektupları’ romanı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Hamit Ergüven, Yusuf Atılgan’ın ‘Aylak Adam’ romanından ‘Babayı Öldürmek’ üzerine yazdı. Işık Demirtaş Murat Uyurkulak’ın Tol romanındaki babasız karakterlerin lanetsiz tragedyasını incelerken, Ulaş Başar Gezgin ile babasız bir roman kişiliği yaratmak üzerine bir söyleşi yapıldı.
Yazılarını büyük keyifle okuduğumuz Mahmut Şenol ‘Baba Fırını Has Ekmek Çıkarır’ başlıklı yazısında tanıdığımız ünlü yazarların, tanımadığımız babalık yönlerini anlattı.
Filiz Bilge Balzac’ın kendi babasıyla ilişkilerini ve Goriot Baba’nın babalığını karşılaştırdı.
Sare Öztürk ise Tezer Özlü’nün ‘Çocukluğun Soğuk Geceleri’ romanındaki baskıcı hegemonyayı işledi. Derginin bir diğer dosya konusu ise ‘Kürt Edebiyatı’. Papirüs Dergisi’ne Mephisto ve D&R mağazalarından ulaşılabilir.
•  Peyniraltı’nda “Mor Külhani” Ece Ayhan
Peyniraltı Edebiyatı, mor külhani bir sayıyla geliyor! 34 sayıdır okurunu her ay farklı bir yazar dosyasıyla buluşturan dergi, Nisan 2016 sayısını Cumhuriyet şiirinin karaşın şairi Ece Ayhan’a ayırıyor.
Şair anısına bir dergi tarafından hazırlanmış en kapsamlı çalışmalar arasına girecek dosya, şair-yazar Haydar Ergülen’in Ece Ayhan’ı sinema-şiir bağlamında ‘hatırladığı’ yazısıyla açılıyor. Özge Uysal şiir – iktidar bağlamında, Gökhan Öztürk ise şiir – dil bağlamında Ece Ayhan şiirini inceliyorlar. Cengiz Özdemir, Çanakkaleli Melahat ve Külhani Bir Hikayat’ta, şairin Mor Külhani şiirini öyküleştiriyor. Dosyada Konur Ertop’un 1970’te Ece Ayhan ile, Oğuzhan Yeşiltuna’nın şairin yakın arkadaşı Ülkü Başsoy ile yaptığı iki de önemli söyleşi yer alıyor. Ece Ayhan’ın Akif Kurtuluş’a yazdığı 17 Eylül 1982 tarihli mektup da dosyanın bir diğer parçası. Dosya, Lâle Müldür’ün şaire seslendiği metniyle kapanıyor: “Ece Ayhan Ortaya Çık Artık!” 

 

ARŞİV