Kadıköy'ün ÜVERCİNKA'sı anıldı

Usta şair, Kadıköy’ün ‘üvercinka’sı Cemal Süreya, ölümünün 22. yıldönümünde, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı.

12 Ocak 2012 - 11:44

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, şairin 22. ölüm yıldönümü olan 9 Ocak 2012 Pazartesi günü, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Cemal Süreya’yı Anma ve Ödül Töreni” düzenledi. Etkinliğe, Süreya’nın 7 yıl Kadıköy’de birlikte yaşadığı eşi Zuhal Tekkanat, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ile aralarında Egemen Berköz, Müslim Çelik, Cezmi Ersöz’ün bulunduğu çok sayıda şair ve yazar katıldı. Cemal Süreya şiirine sevdalıların doldurduğu salondaki etkinliğin sunumunu minik bir dernek üyesi olan Yağmur Babalık ile yazar Fügen Kıvılcımer yaptı. Anma ve Ödül Töreni, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Aslı Durak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Durak, Dernek Gençlik Yönetimi’nin başlattığı “Cemal Süreya’ya Mektuplar” projesinden bahsetti ve tüm şiirseverleri ustaya mektup yazmaya çağırdı. www.cemalemektuplar.tumblr.com adresine gönderilecek mektuplar daha sonra bir yayına dönüştürülecek.

Durak bir de müjde verdi; Şişli Belediyesi’nin Cemal Süreya’nın mezarına bir anıt yapılması için yarışma düzenleyeceğini duyurdu.
 
“CEMAL BAŞINI HEP DİK TUTTU”
Aslı Durak’ın konuşmasının ardından, Cemal Süreya’nın kendi anlatımlarına da yer verilen belgeselin gösterimi yapıldı. Sonrasında sözü, ustayla tanışmış, masasında sohbetini paylaşmış şair ve yazarlar aldı. İlk konuşmayı yapan Burhan Günel, Cemal Süreya için “masası geniş bir insandı” derken, masasında en çok gençleri ağırlamayı sevdiğini söyledi. Günel, önce Kadıköy’de bulunan sonra Bostancı’ya taşınan Hatay Restaurant’taki buluşmaları hiç unutmadığını belirterek şunları söyledi: “Cemal Süreya çocukları çok severdi ama kadınları çok daha fazla severdi. Cemal Süreya, insana, yaşama, dünyaya olan sevgisini kadınlara söyleyerek çoğaltmıştır. Başını hep dik tutmuştur, düzgün yaşamıştır.”
Şair Engin Turgut da, Edip Cansever, Turgut Uyar, Ece Ayhan ve Cemal Süreya ile Hatay Restaurant’taki sohbetlerinden bahsetti, “Cemal Süreya bir sanat galerisidir, boş bir kâğıt görmesin, hemen şiir yazar, resim yapar” dedi.
 
O’NUN İÇİN ŞARKILAR SÖYLEDİLER
Konuşmaların ardından Muzaffer Özdemir, bağlama çalıp türküler söylerken şair Müslim Çelik, enstrümansız türküler söyleyerek sürpriz yaptı. Çelik, Cemal Süreya için yazdığı bir şiirini bestelediğini söyledi ve bunu ilk kez dinleyicilerle paylaştı.  Konuşmaların sonuncusunu Cezmi Ersöz yaptı. Ersöz, ustanın şiirlerinden örnekler verdi.  Etkinlik 2011 Cemal Süreya Şiir Yarışması’nda ödül alanlara plaketlerin verilmesiyle devam etti. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Yarışma Seçici Kurulu’nda bulunan Mustafa Öneş, Müslim Çelik ve geceye katılamayan Sennur Sezer yerine Egemen Berköz’e de teşekkür plaketi sundu.
Etkinlik Ladies And Gentlemen İstanbul Korosu’nun seslendirdiği şarkılarla sona erdi. 
 
Semra ÇELEBİ
Etiketler; cemal süreya

ARŞİV