KADIKÖY’DEN BALE -Otello İstanbul Devlet Opera ve

KADIKÖY'DEN BALE -Otello İstanbul Devlet Opera ve Balesi, W. Shakespeare'in defalarca sahneye konan oyunu Otello'yu bale gösterisi olarak sahneliyor. Otello balesinin prömiyeri 11 Aralık Cumartesi saat 20.00'de...

16 Aralık 2016 - 13:17

KADIKÖY'DEN

BALE

-Otello
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, W. Shakespeare'in defalarca sahneye konan oyunu Otello'yu bale gösterisi olarak sahneliyor. Otello balesinin prömiyeri 11 Aralık Cumartesi saat 20.00'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda yapılacak.
Otello başarılı bir komutandır. Karısı Desdemona ile büyük bir aşk yaşamaktadırlar. Ancak eski yaveri Iago kendisine büyük bir düşmanlık beslemektedir. Çünkü kendisini azledip yerine Cassio'yu seçmiştir. Roderigo ise Desdemona'ya umutsuz bir aşk duymaktadır. Hain Iago, yanına Roderigo'yu da alarak Cassio'yu gözden düşürecek korkunç bir plan kurar. Bunda da başarıya ulaşır. Öfkelenen Otello Cassio'nun rütbesini söker ve Iago'yu yeniden yaveri yapar. İstediğini elde eden Iago planının ikinci aşamasına geçer. Bu kez hedefi Otello'yu mahvetmektir.
Otello balesi 16, 18 ve 29 Aralık günlerinde de Kadıköy Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşacak.
www.sureyyaoperasi.org

TİYATRO

-Dün Gece Yolda Giderken Komik Bir Şey Oldu
Pısırık, hor görülen, Antik Yunan'dan beri dominant eşlerin baskısı altında ezilmeye mahkucirc;m, her bakımdan, iktidarı elinden alınmış bir kocahellip; Savaş meydanlarında serpilip büyüyen, kan, gözyaşı ve terle yoğrulmuş Spartaküs efsanesi yaratabilecek kadar acılar çekmiş bir denizcihellip; Bu karakterleri aynı sahnede buluşturansa Marmara Üniversitesi Mizah Kulübü oyuncuları. Üniversiteli gençlerin uzun başlıklı oyunu Dün Gece Yolda Giderken Komik Bir Şey Oldu 10 Aralık Cuma günü saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde.
www.hkkm.gen.tr

-Vanya Dayı
1904 yılında, Rusya'nın bir köyünde, bir arada yaşamak zorunda kalan bir grup insan, yaşamı sorgulamaktadır. Küçük çekişmeler, bireysel çıkarlar ve umutsuz aşklar içinde yaşamlarını boşa harcayan bu insanlar, kayıp geçmişleri için birbirlerini suçlamaktadır. Köy yaşamına mahkucirc;m, eylemsizlik ve tembellikle kuşatılmış, geçmişlerine sıkışan Çehov'un figürleri, geleceklerine yönelik umutsuz bir bekleyiş içindedir. Bu durum geçiş dönemi Rusya'sının sancılı yıllarının da bir izdüşümüdür.
Anton Çehov'un yazdığı, Nesrin Kazankaya'nın çevirip yönettiği Vanya Dayı yı bir de Tiyatro Pera yorumuyla izleyin! Oyun 11 Aralık Cumartesi günü saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyircisiyle buluşacak.
www.ckm.gen.tr

-Bekleme Salonu
Bekleme Salonu'nda her şey bir firmanın eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mülakat yapması ile başlar. Yapılan elemeler sonucunda, iki genç adam ve bir kadından oluşan üç kişi, mülakatın son aşamasına kalmışlardır. Oyun, bu üç kişinin aynı oda içersinde kilitli kalmalarını ve odadan çıkma çabalarını anlatıyor. Yiğit Sertdemir'in yazdığı Tolga Yeter'in yönettiği oyunda; Cengiz Tangör, Ertuğrul Postoğlu, Zeynep Özyağcılar rol alıyor. Oyun 8ndash;12 Aralık arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde seyredilebilir.
Tel: 0216 349 04 63

-Aşk Grevi
Tiyatro Merdiven'in sahneye koyduğu Aşk Grevi , Anadolu'da geçiyor. Kadınlar, kocalarının iktidar, rant ve diğer kavgalarından bıkmış, bu işe bir çare arar. Kadınların hayata bakışındaki barışçı tutum oyunda erkeklere bir oyun kurarak bunu anlatmak istemeleriyle devam eder. Kadınlar oyun içinde oyun kurarak onlara eskiden olan bir hikayeyi anlatır ve devamında Aşk Grevi ilan ederler. Kadın erkek çatışmasını keyifli bir oyunla sahneye koyan Tiyatro Merdiven'i izlemek istiyorsanız 11 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'de Halis Kurtça Kültür Merkezi'ndeki oyunu kaçırmayın!
www.hkkm.gen.tr

-Bir Tutam Hayat
Bir Turam Hayat , günümüz Türkiye'sinin orta sınıf ailesine eleştirel bir bakışla yaklaşan bir komedi. Anton Çehov'un Ayı , Evlenme Teklifi , Düğün , Tütünün Zararları ve Arabalık adlı kısa oyunlarından uyarlanan oyun, bir ailenin içine düştüğü birbirinden komik durumları eğlenceli bir üslupla sunuyor. Semaver Kumpanya'nın bu yeni oyununu Işıl Kasapoğlu yönetiyor. Sezin Bozacı, Asil Büyüközçelik, Banu Çiçek, Ani Haddeler Pekman ve Serkan Keskin'in oynadığı Bir Tutam Hayat ı, 12 Aralık Pazar günü saat 16.00'da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izleyebilirsiniz.
www.kozyatagikulturmerkezi.gen.tr

-Kanlı Düğün
İspanyol şair ve oyun yazarı, aynı zamanda ressam, piyanist ve besteci Federico Garcia Lorca'nın bu yapıtının kusurları bile, şiirin tiyatroda kullanımı konusunda öbür oyun yazarları için hayli öğretici olabilir. Lorca'nın kardeşi Francisco Garcia Lorca'nın tanıklığına göre Kanlı Düğün'ün hareket noktası, Amerika'da geçen bir olayla ilgili bir gazete haberidir. Ozan bu haberi okuduktan sonra uzun bir süre gezdirir içinde, olayı düş dünyasında yeniden kurar; artık yalnızca birtakım köylüler değil, ay da ölüm de kişileşerek katılırlar bu olaya. Basit bir gazete haberi ozanın duyarlığından geçerek, kozmik boyutlu bir sanat olayına dönüşür böylece. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Gönüllüleri'nin Pazartesi Oyunları kapsamında sahneleyeceği Kanlı Düğün 13 Aralık Pazartesi günü saat 20.00'de Barış Manço Kültür Merkezi'nde.
www.bmkm.gen.tr

-Tanımadığım Adamlar
Tanımadığım Adamlar da Orostopontopolis Tımarhanesi'nde hastaları iyileştirmek için kullanılan psikodrama tekniğiyle hazırlanan, çok eğlenceli bir müsamerenin öyküsü anlatılıyor. Bu müthiş kabare gösterisi güldürürken, herkesi içine saklamış Tanımadığım Adamlar la, öteki kişilikleriyle buluşup onlarla uzlaşmaya çağırıyor. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun 14 Aralık Salı günü saat 20.30'da CKM Büyük Salon'da izleyiciyle buluşacak.
www.ckm.gen.tr

-Kirli Çıkı İstanbul
Birinci perdede Viyana kapılarında bozguna uğramış Osmanlı'da yeni sadrazam olarak padişahın köpekçibaşısı Hayret Ağa gelmiştir başa. Yol yöntem bilmez, üstelik de pervasız ve patavatsızdır. Kendi halkına karşı şahin ve acımasızken, erk ve güç sahiplerine, yabancılara kuzudur. Gün gelir onun da kavuğunu devirirler. İkinci perdede ise günümüz cumhuriyetinde, halkın içindeyiz. Oyun biter, kent bitmez; bekler köşe başlarında. Masalını fısıldar insanların kulağına. Tiyatro Martı'nın sahnelediği Kirli Çıkı İstanbul , 15 Aralık Çarşamba günü saat 20.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.
www.bmkm.gen.tr

-Gece O Kadar Kirliydi Ki İkisi De Kayboldular
Plinio Marcos'un yazdığı Erkan Bektaş ve Evren Erler'in oynadığı oyunda, ötekileştirilmiş, yalnızlaştırılmış, yasa dışı yollara mecbur bırakılmış, iki çaresiz insanın sert ve kirli hikâyesi anlatılıyor. Tiyatro Baykuş tarafından sahnelenen oyun 16, 23, 30 Aralık Perşembe günleri saat 20.30'da tiyatro severleri Caddebostan Kültür Merkezi'ne bekliyor.
www.ckm.gen.tr

-Mahşer-i Cümbüş
Türkiye'de modern doğaçlama tiyatroyu kitlelere sevdirmeyi başarmış olan Mahşer-i Cümbüş, doğaçlama tiyatronun gösteri biçimlerinden biri olan Tiyatro Sporu nu Türkiye'de ilk defa seyirci ile buluşturdu ve buluşturmaya da devam ediyor. Mahşer-i Cümbüş 16 Aralık Perşembe günü saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde. Keyifli bir akşam yaşamak isteyenler için!
www.kozyatagikulturmerkezi.gen.tr

KONSER

-Taylan Erler Jazz Quartet
Trompet, davul, basgitar, piyano ve jazz gitardan oluşan klasik jazz grubu Taylan Erler Jazz Quartet, klasik caz yanında Dixieland ve New Orleans tarzının en iyi örneklerini bu konserlerinde sergileyecek. Caddebostan Kültür Merkezi'ndeki konser 11 Aralık Cumartesi saat 20.30'da başlıyor!
www.ckm.gen.tr

-Trio Konseri
Keman virtüözü Cihan Aşkın, viyolonsel virtüözü Bonian Tian ve piyano virtüözü Cana Gürmen, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda bir Trio Konseri verecek. Üçlü, S.Rachmaninov, J.Suc ve C. Frank'ın eserlerini seslendirecek. Trio Konseri, 13 Aralık Pazartesi saat 20.00'de Süreyya Operası'nda.
www.sureyyaoperasi.org

-MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Orkestrası
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası, Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceği konserinde klasik batı müziğinin farklı dönemlerine ait eserler solistli ve orkestra olarak icra edilecek. Ücretsiz ve herkese açık olan konser 13 Aralık Pazartesi günü saat 20.00'de.
www.ckm.gen.tr

-Viyolonselndash;Piyano İkilisi/Yiğit Ülgen-Elif Önal
Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi ve öğretim görevlisi olan Yiğit Ülgen ve Elif Önal, uzun yıllardır birlikte konserler veriyorlar. İkili, bu konserlerinde Romantik Dönem repertuvarından eserler ve tangolardan oluşan bir programla Kadıköylü müzikseverlerin karşısında olacaklar. Ücretsiz konser, 16 Aralık Perşembe günü saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde yapılacak.
www.ckm.gen.tr

-Mercan Erzincan Konseri
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde her hafta farklı bir müzisyenle gerçekleştirilen quot;8,5 Dinletileriquot;nin 17 Aralık Cuma günkü konserinde Mercan Erzincan müzisyen dostlarıyla birlikte sahne alıyor. Konserin başlama saati 20.30.
1997 yılından itibaren sırasıyla Alican'a Ağıtquot; ve quot;Düşlerim Yol Alırquot; adlı iki albüm yapan Mercan Erzincan çalışmalarını Erdal Erzincan Müzik Kursunda ve Nâzım Hikmet Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak sürdürüyor.
Tel: 0216 414 22 39

SÖYLEŞİ

-Feroz Ahmad Söyleşisi
Tarihçi Kitabevi, cumartesi söyleşilerine Hindistanlı yazar ve tarihçi Feroz Ahmad ile devam ediyor. Emekli olduktan sonra Türkiye'ye yerleşen Ahmad, 2005 yılından beri Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Tarih Bölüm Başkanlıkları görevini yürütüyor. Feroz Ahmad İkinci Meşrutiyet Üzerine konulu söyleşisiyle Tarihçi Kitabevi'nde okurlarıyla buluşacak. 11 Aralık Cumartesi günü yapılacak söyleşi saat 15.00'te başlıyor.
www.tarihcikitabevi.com

SERGİ

- İstanbul'dan Kesitler Resim Sergisi
Kadıköy Kent Konseyi Engelliler Merkezi üyesi Naci Yenier ile Rasime Özmen'in İstanbul'dan Kesitler başlıklı resim sergisi 16 Aralık Perşembe günü saat 13.30'da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde açılıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında açılacak sergide İstanbul'un konu edildiği yağlıboya ve akrilik resimler bulunuyor. Sergi 16, 17 ve 18 Aralık tarihlerinde görülebilecek.

- 200 Evler Fotoğraf Sergisi
Engin Güneysu'nun fotoğraf sergisi, Samsun 200 Evler Mahallesi'nde yaşayan Romanları konu alıyor. 200 Evler yaşayanlarının evleri, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1 yıl önce yıkıldı. Roman vatandaşlar bugünlerde ise devletin para karşılığında verdiği ve bir kısım halkın istekleri dışında yerleştirildikleri 264 evler adında TOKİ konutlarına alışma mücadelesi veriyorlar. Bugün var olmayan bir mahallenin izlerini taşıyan 200 Evler sergisi 31 Aralık tarihine kadar Kadıköy Bahane Kültür'de gezilebilir.
www.enginguneysu.com

- Atlı Tomofil Fotoğraf Sergisi
Atlı Tomofil fotoğraf sergisinde, ölmekte olan el sanatlarından biri olan faytonculuğun, kentsel dönüşüm ve kâr hırsı anlayışla nasıl yıkıldığı, İstanbul'un son fayton ustası Mustafa Usta nın dramı ile vurgulanıyor. Erol Yılmaz ile Nursel Özkan'ın ortak çalışması Atlı Tomofil sergisi 12 Aralık'a kadar CKM 4. Kat Fuaye Salonu'nda görülebilir.
www.ckm.gen.tr

-Adaların Tarihi Köşkleri
Ayten Çetiner'in Adaların Tarihi Köşkleri resim sergisi, 12-20 Aralık günleri arasında Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde görülebilir.
www.hkkm.gen.tr

-Kadın-Hapsedilmiş Doğa-Âşık Kuleler
30 Kasım-30 Aralık 2010 tarihleri arasında CKM Sanat Galerisinde sanatçı Hale Sontaş farklı dönemlerdeki işlerinden bir seçki sunuyor. Temalı çalışan sanatçı, bu sergide, ana temalarından olan Kadın , Hapsedilmiş Doğa ve bu temalara ek olarak İstanbul
2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliği için hazırladığı Âşık Kuleler temasını içeren eserlerini sergiliyor.
www.ckm.gen.tr

-Gerçeğin ve Hayalin İstanbul'u
Ürün Sanat Galerisi'nde, Gerçeğin ve Hayalin İstanbul'undan Görsel lsquo;Ürün'ler adlı karma sergi 24 Kasım-30 Aralık 2010 tarihleri arasında izlenebilir.
0216 363 12 80

ÇOCUK

-Yasaklamak Yasak
Onlar 4 soytarı, gönüllerince eğlenmek istiyorlar. Ama huysuz bir soytarı, ses çıkaran, hareket eden her şeyden nefret ediyor. Bakalım şenlik, eğlence, dayanışma, kardeşlik, sevgi mi kazanacak? Yoksa her şeyi yasaklayan bu mutsuz soytarı mı?
Tiyatro Yeniden'in sahnelediği Yasaklamak Yasak 11 ve 25 Aralık Cumartesi günleri 12.00 ve 14.00'te Caddebostan Kültür Merkezi'nde çocuklarla buluşmayı bekliyor!
www.ckm.gen.tr

-Kaplumbağa ile Tavşan
Tavşan ile Kaplumbağa yarışmaya karar verirler. Kaplumbağa görevine sadık, emin adımlarla yavaş da olsa yarışa devam eder. Bu sırada hızına güvenen tavşan bir avcı ile tanışır. Birlikte çalışmadan zengin olma hayalleri kurarlar ve yaşadıkları parkın girişini paralı yaparlar. Bunu fark eden kaplumbağa hem yarışa devam eder hem de arkadaşları ile tavşana bir oyun oynar. İnteraktif olan oyun izleyici çocukların da katılımı ile oldukça eğlenceli geçiyor. Tiyatro Akkaş'ın sahnelediği Kaplumbağa ile Tavşan ı 12 Aralık Pazar günü saat 13.00'te Barış Manço Kültür Merkezi'nde.
www.bmkm.gen.tr

KADIKÖY DIŞINDAN

TİYATRO

-Medea
Yeni bir oluşum olan Tiyatro Biteatral ilk oyunları Euripides'in Medea oyunu ile seyirciyle buluşuyor. Medea bir kahraman mı? Yoksa anti-kahraman mı? Nasıl düşünülürse düşünülsünhellip; Güçlü bir intikam için güçlü bir aşk olması gerekirhellip;
Euripides'in Medea oyunu eski tragedyalar arasındaki en trajik eserdir. Sevdiği adamın peşinden, yurdunu, ailesini terk edip başka bir ülkeye gelmiş olan bir kadının, yıllar sonra kocasının kralın kızıyla evlenmek istemesine ve kral tarafından kovulmasına direnmesinin mitoslara dayalı trajik öyküsü tarihin en çarpıcı hikayelerinden olmaya devam ediyor. Medea onu ezmeye yok etmeye çalışanların karşısında dik durmaya çalışırken, kendi acısına kilitlenmiş olduğunu fark edemeyecek kadar da kendine odaklanır. Ve çocukları ona yaşatılanlara karşılık düşmanlarından alacağı intikamda kullanılacaktır, Medea tarafından!
Tiyatro Biteatral'ın bu ilk oyunu Medea aralık ayı boyunca izleyiciyle buluşmaya devam edecek. 8-22 Aralık arasında Talimhane Tiyatrosunda oyununu sergileyecek grup 27 Aralık'da Oyun Atölyesi'nin sahnesine konuk olacak.
Tel: 0212 287 38 93

BELGESEL

-DOCUMENTARISTndash;İstanbul Belgesel Günleri
DOCUMENTARIST'in ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlediği lsquo;Hangi İnsan Hakları?' etkinliğinin ikincisi 8ndash;11 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da düzenleniyor. İnsan hakları konulu ödüllü belgesellerin gösterildiği, panel, forum ve söyleşilerin de yer alacağı etkinliğin bu seneki teması kadına yönelik şiddet . Etkinlik kapsamında gösterilecek filmler arasında son 15 yılını ev hapsinde geçirdikten sonra geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan Burmalı kadın lider Aung San Suu Kyi'nin hayatının konu edildiği Burma'nın Korkusuz Leydisi ve Filistin'de bir İsrail buldozerinin altında kalarak can veren Rachel Corrie'nin hikayesinin anlatıldığı Rachel de var. 4 günlük etkinlikte, kadın cinayetlerine dikkat çekerek kadına yönelik şiddetle mücadele yöntemlerinin tartışılacağı bir de panel düzenlenecek. Ayrıca gündelikçi kadınların katılımıyla bir forum tiyatro etkinliği de hayata geçirilecek. Türkiye'de aktivist filmlere imza atan kolektifler ise üç gün boyunca Tütün Depo'sunda kendilerini tanıtıp son ürünlerini paylaşma şansı bulacak. Hollanda Başkonsolosluğu'nun işbirliği, İsveç Başkonsolosluğu ve Friedrich Ebert Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen etkinlik kapsamındaki tüm gösterimler Dutch Chapel, Cezayir ve Tütün Deposu'nda ücretsiz olarak izlenebilecek.
www.documentarist.org/insan/home.html


ARŞİV