KADIKÖY’DEN   TİYATRO   -Ah Smyrna’m, Güzel

KADIKÖY'DEN TİYATRO -Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği oyun 1923 yılında İzmir'de geçer. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının...

16 Aralık 2016 - 13:17

KADIKÖY'DEN

TİYATRO

-Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im

Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği oyun 1923 yılında İzmir'de geçer. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan Mübadele Yasası çıkmıştır. Köklü bir geleneğe ve kültüre sahip, zengin Rum ailesi Vlastolar, İzmir-Bornova'daki konaklarında göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır Vlastolarla bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır. Savaşın travmatik izleri ve zorunlu göç,

Türk ve Rum aile bireylerini de karşı karşıya getirir ve bir arada yaşamanın imkânsızlığını derinleştirir. Tiyatro Pera'nın yeni oyunu Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im , 24 Mayıs Perşembe 20.30'da ve 27 Mayıs Pazar 16.00'da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde ilk kez Kadıköylüler'le buluşacak.

-Beni Yeniden Sev

Alphonso Paso'nun ölmeden önce yazdığı 100. ve son oyunu olan Beni Yeniden Sev ince, eğlenceli, aşk üzerine derin bakışlarla donatılmış bir oyun. Evliliğe, aşk olgusuna, farklı kuşakların bakışından yola çıkan Paso, insan ilişkilerini dantel gibi örüyor. Aşkın, tutkunun, sevginin çeşitli yüzleri ile kıskançlık ve tutkular üzerine kurulu oyunda Ali Poyrazoğlu, Bülent Kayabaş veNeriman Uğur başrolleri paylaşıyor. Beni Yeniden Sev , 19 Mayıs Cumartesi 20.30'da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Portakal Çiçeği Suyu

Evli çiftler David ve Cathy Larson ile Brad ve Beth Youngquist, çocukları ile birlikte nispeten huzurlu bir kasaba olan Minnesota, Pine City'de yaşamaktadırlar. David ve Beth, platonik bir aşkı yıllarca muhafaza ettikten sonra, felaketle sonuçlanacak bir ilişkiye adım atarlar. Her iki evliliğin de yoğun ve acılı bir süreçte çözülüşünü izlediğimiz Portakal Çiçeği Suyu nda, herkes için kırılgan ama daha gerçek bir hayatın başlangıcına tanıklık ederiz. Tiyatro Fora'nın sahnelediği oyun 20 ve 27 Mayıs günleri saat 15.30'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Evcilik Oyunu

Mehmed Bayazıd Lisesi Tiyatro Kulübü BMKM'nin bir yıllık hazırlığı sonunda sahneye koyduğu Evcilik Oyunu, ilk kez seyirciyle buluşuyor. Adalet Ağaoğlu'nun eserinden tiyatroya uyarlanan oyunu Enver Yılmaz yönetiyor, Nebahat Taçalan ise danışman öğretmenlik yapıyor. Oyunda Mehmed Bayazıd Lisesi öğrencileri İsmail Şam, Ferit Arslan, İlkay Duman, Sinem Ertaş, Hülya Ayaz, Sibel Boztepe, Şükriye Uz, Muhammed Gürçay, Hande Uz, Melek Özdemir, Levent Maral, Cemre Meşe, Handan Çakır, Gökhan Hızarcı, Cemil Sönmez rol alıyor. Ücretsiz olarak sahnelenecek Evcilik Oyunu, 22, 24 Mayıs saat 20.00'de ve 2 Haziran 19.00'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Cam

Kadın ve erkek arasındaki ilişki bu kadar karmaşık ve esrarengiz olmamıştı. Kadın, erkek için ne ifade ediyor! Peki ya erkek kadın için ne ifade eder? Hayatın sırrı kadınla erkek arasındaki sadakatte mi saklıdır? Yoksa hayatın kendisi sadakate karşı mıdır? Entrika, kin, aşk ve ihtiras dolu bir oyun. Cam, 18 Mayıs Cuma akşamı 20.30'da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde.

-Baş Belası

Ufak tefek problemleri dışında mutlu bir evlilikleri olan Jülide ve Rauf çiftinin hayatına, bir gün bozulan arabası ile Hulusi düşer. Evet, düşmek tam da Hulusi'yi tanımlayan bir eylemdir. Hayat üniversitesinde doktorasını kadınlar üzerine yapmış olan Hulusi, güzel, zeki ama mutsuz bir kadın olan Jülide ve yüreğindeki tüm güzellikleri kelimelere dökemeyen Rauf'un yaşadığı entrika ve kahkaha dolu bu hafta sonunu keyifle seyredeceksiniz. Baş Belası , 20 Mayıs Pazar günü 18.00'de Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Mada

21. yüzyılda ateşi, kanı ve acımasızlığı öven bir ahlâkın karşısında tiyatronun sözü ne olabilir diyerek Mada macerasına başladık. Neyi tartışacağımıza, neyi düşüneceğimize, neye kaygılanacağımıza hatta neye hüzünleneceğimize kendimiz karar verebiliyor muyuz? Düşüncelerimiz, duygularımız, ahlâkımız, birer birer kaybettiğimiz tüm değerlerimiz bizi insan olma serüveninde nasıl bir geleceğe sürüklüyor?

Tiyatro Merdiven'in sahneye koyduğu Mada, 19 Mayıs Cumartesi 20.30'da Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Resimli Osmanlı Tarihi

Osmanlıdan Cumhuriyete, toplumumuzun siyasal serüveni, eleştirel, ironik ve keyifli bir komediye taşınıyor. 26 Mayıs 1960'ta sızarak uykuya dalan Vakıf, düşünde 26 Mayıs 1876'ya gider ve kendini tarihin içinde dolaşırken bulur. Moda Sanat Tiyatrosu'nun sahneye taşıdığı Resimli Osmanlı Tarihi , 19 Mayıs Cumartesi 20.30'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde.

-Üçkâğıtçı

Orhan Kemal Üçkâğıtçı adlı oyununda, Türkiye koşullarında insan ilişkilerini yalın bir dille İzleyicisine sunuyor. Oyunun anlatıcısı Kel Mıstık'ın ağzından bir Üçkâğıtçının yaşamındaki kırılma noktaları seyircinin gözleri önüne seriliyor. Yönetmenliğini Enver Yılmaz'ın yaptığı oyunu Kadıköy Tiyatrom sahneliyor. Oyun 20 ve 27 Mayıs günleri saat 19.00'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

ŞENLİK

-Dünya Horon Günü

Bu yıl Özgürlük ve Aşk için Elele sloganıyla 7.si düzenlenecek olan Dünya Horon Günü'nde birçok şehirde aynı gün binlerce insan horona duracak. 20 Mayıs Pazar günü yapılacak etkinlik sayesinde aşk ve özgürlükleriyle horon sevdalıları başka hiçbir etken olmaksızın sadece horona durmak için bir araya gelecek. Her yıl, Mayıs ayının üçüncü haftası Pazar günü geleneksel olarak kutlanan Dünya Horon Günü ilk olarak Kazım Koyuncu'nun da katılımıyla 2005 yılında düzenlenmişti. Hiçbir gelir kaygısı olmadan, dili, dini, rengi ne olursa olsun, her kesimden, her görüşten, belki de birbiriyle hiçbir zaman biraraya gelemeyecek insanları el ele tutuşturmak amacıyla yola çıkan KazimKoyuncu.Com'un bu aktivitesi tamamen gönüllülerin çabalarıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl İstanbul'da horona durulacak mekânlardan biri de Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı. Etkinlik saat 16.00'da başlayacak.

-Kadıköy Belediyesi II. Açıkhava Kütüphanesi

Kadıköy Belediyesi Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, Çocuk Etüt Merkezleri'nin de katkılarıyla bu yıl 2. Kez Açıkhava Kütüphanesi etkinliği düzenliyor. 24-25 Mayıs günlerinde Selamiçeşme Özgürlük Parkı'nda gerçekleşecek etkinlikte atölyeler ve söyleşiler olacak.

DANS

-Çağdaş Dans Gösterisi

Türkiye çağdaş dans eğitiminin öncü birimi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Modern Dans Ana Sanat Dalı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için özel olarak gençlerin projelerinden hazırladığı programda ayrıca Aydın Teker, Esra Yurttut, Aslı Bostancı ve İlkay Türkoğlu'nun eserleri ile seyirciyi buluşturuyor. 19 Mayıs Cumartesi 20.00'de Kozyatağı Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek etkinliğin ücretsiz ve herkese açık olduğunu belirtelim!

KONSER

-Süreyya Operası Kapanış Konseri

Tutku ve çalma sevinci! Kusursuz bir teknik ve entonasyon, atesli bir duruş, güvenli

virtuozite! Gerektiginde bir o kadar da yumuşak renkler... Alman Die Welt gazetesinin en son Hamburg resitali sonrası övgüyle bahsettiği keman sanatçımız Hande Özyürek ve piyanist Fedele Antonicelli, Almanya'daki başarılı konserlerinden sonra sürprizlerle dolu bir akşam ve ilgi çeken repertuvarları ile 21 Mayıs'taki Kadıköy Belediyesi Oda Müziği Konserleri'nin sonuncusunda Süreyya Operası'nda olacaklar. Konserin başlama saati 20.00.

-Şebnem Ferah Konseri

Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen yılın en renkli etkinliği Marmara Üniversitesi Geleneksel Bahar Şenliği, 14 Mayıs Pazartesi sabahı başladı. Göztepe Kampüsü'nde gerçekleşen şenlikte, 18 Mayıs'ta Gökçeve19 Mayıs'ta Şebnem Ferahcanlı performansıyla sahne alacak.

-Kadıköy Belediyesi Halk Müziği Korosu

Kadıköy Belediyesi Halk Müziği Korosu, İTÜ Öğretim Üyesi Taşkın Doğanışık şefliğinde, 24 Mayıs Perşembe akşamı 20.30'da Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde bir konser verecek. Kosere tüm türküseverler davetli.

-Jazz-İst. Quartet

Grubun solisti Halit Turgay'ın, yerel ezgilerle, evrensel bir boyut kazandırdığı Türk Çayı Caz Suiti adlı eseri CKM'de ilk kez seslendirilecek. Konser 18 Mayıs Cuma saat 20.00'de.

-Senfoni Orkestrası

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası, 22 Mayıs Salı günü 20.00'de Kadıköy Belediyesi CKM'de mezuniyet konseri veriyor. Orkestra, J. Sibelius, S. Rachmaninov, A. Ginastera, D. Şostakoviç ve R. Strauss'dan eserler seslendirecek. Etkinlik ücretsiz.

-Seçkin Sanat Merkezi Oda Müziği Konseri

Kemanda Nilgün Yüksel, piyanoda Tutu Aydınoğlu, viyolada Deniz Yücel, viyolonselde Bike Öner'in olacağı Oda Müziği Konseri, 21 Mayıs Çarşamba günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde 21.00'de ücretsiz olarak izlenebilir.

-Şan Konseri

Bariton Sedat Öztoprak, şan sınıfı ve master class öğrencileri Maskeli Balo ve La Boheme operalarından bölümleri sahneli olarak seslendirecekler. Ücretsiz konser 24 Mayıs Perşembe 20.00'de Kadıköy Belediyesi CKM'de.

SÖYLEŞİ

-Prof. Dr. Nermin Abadan Unat İle Söyleşi

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Tasarlanan Yarınımız konulu söyleşisiyle,19 Mayıs Cumartesisaat15.00'de Tarihçi Kitabevi'nde okurlarla buluşuyor.

0216 418 68 86

-Sanat Dünyam 2 ndash; Levent Ülgen

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Levent Ülgen, 22 Mayıs Salı günü, bilgi, birikim ve sanat yaşamı üzerine Kadıköylü tiyatro severlerle sohbet tadında bir söyleşi gerçekleştiriyor. Saat 18.00'de başlayacak söyleşi Kadıköy Belediyesi CKM'de.

ATÖLYE

-Okuma Atölyesi

Prof. Dr. A. Didem Uslu yönetimindeki Okuma Atölyesi, iki haftada bir salı günleri 11.00'de, edebiyat kitaplarının önceden okunup kütüphanede üzerinde sohbet edildiği bir kültür etkinliğidir. Okuma Atölyesi'nde bu hafta Gao Xingjian'ın Ruh Dağı adlı kitabı incelenecek.

SERGİ

- Yılmaz'ın Yolu Yılmaz Güney Sergisi

Yılmaz Güney'in doğum günü nedeniyle açılan Yılmaz'ın Yolu Sergisi'ni görmek için son 5 gün! Düşünmeden hiçbir insanın herhangi bir şey yapabilmesine imkân yoktur. Ben sadece düşündürmek istiyorum felsefesiyle yola çıkan Yılmaz Güney'in sanat yaşamında kazandığı ödülleri, kostümleri, film afişleri ve özel yaşamından kesitler; 22 Mayıs'a kadar Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

-Fırçamın Ucundadır Sevgi Dolu Dünyam

Özel Marmara İlköğretim Okulu Fırçamın ucundadır sevgi dolu dünyam konulu resim sergisi; mozaik, vitray, 3 boyutlu tasarımlar, pul-payet, ebru, strafor boyama, karışık tekniklerden oluşuyor. Sergi, 18-28 Mayıs tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde görülebilir.

-Kadıköy Belediyesi Eğitim ve Sosyal Destek Merkezleri Yılsonu Sergisi

Kadıköy Belediyesi Eğitim ve Sosyal Destek Merkezleri'nde 2011-2012 döneminde eğitim alan kursiyerlerin katılım belgesi töreni ile eğitim yılı boyunca yaptığı çalışmalardan oluşan örnekleri, 21-23 Mayıs tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi'nde ziyaretçilere sunuyor.

-Erdem Aydın ndash; Antika Pazarı

İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, yeni yerine taşınmadan önce son sergisini gerçekleştiriyor. Erdem Aydın'ın Antika Pazarı adlı sergisinin açılışı ve kokteyli, 19 Mayıs Cumartesi saat 17.00'de yapılacak. Sergi 19 Haziran 2012 tarihine kadar ziyarete açık olacak. Antika Pazarı, Değişim temalı ÜNİFOTOFEST fotoğraf festivali kapsamında sergileniyor. Festival üniversiteli fotoğrafçılar, Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfı işbirliği ile düzenleniyor. 0216 346 50 16

-Kadın Gözüyle Hayattan Kareler lsquo;12

Anadolu Hayat Emeklilik tarafından gerçekleştirilen ve bu yıl altıncısının yapıldığı Kadın Gözüyle Hayattan Kareler adlı fotoğraf yarışmasında dereceye giren çalışmalar, 10 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nde sergileniyor. Yarışmaya gönderilen yaklaşık 5 bin çalışmadan sadece 44prime;ünün sergilenmeye hak kazandığı fotoğraf yarışması kadın özgürlüğünü temsil etmesi açısından dev bir prodüksiyon hâline geldi.

-lsquo;Söz'den lsquo;Tuval'e Sunay Akın

Ressam Hakan Dilek, beşinci kişisel sergisiyle, gücünü dizelerden, ilhamını renklerden alarak Teksin Sanat Galeri'sinde sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, sergisindeki eserleri için Sunay Akın'ın dizelerinden ilham aldı. Her bir fırça darbesiyle insana, çocukluğa, İstanbul'a, yaşamın her anına dokunan eserler çıktı ortaya... Sergi, 8-22 Mayıs tarihleri arasında Göztepe Parkı karşısındaki Teksin Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

0216 385 32 66

-Modern Kanaviçe Sergisi
İnci Özkaya'nın kanaviçeyi modern örnekler ile çalışarak hazırladığı kişisel sergisi 14-21 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde görülebilir. 0536 217 74 27

-Hakan Esmer-Yaşamdanhellip;

Hakan Esmer'in Yaşamdan... adını verdiği son çalışmalarındanfarklı boyutlarda 30 eser,5-31 Mayıs 2012 tarihlerinde Kızıltoprak Sanat Galerisi'nde Pazar/Pazartesi hariç 12.00-19. 00 saatleriarasındaizlenebilir.

216 418 38 06
 

-Soner Çakmak- Alacakaranlık Notları

Soner Çakmak Alacakaranlık Notları Resim Sergisi, 18 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Caddebostan Düş Yolcusu Sanat Durağı'nda görülebilir.

0216 386 99 03

ÇOCUK

-Legoland Yolcuları Optimum'da Yarışıyor

Bu yıl 5.'si düzenlenen Lego Türkiye Şampiyonası Ön Elemeleri 19-20 Mayıs tarihlerinde İstanbul Optimum Outlet'te yapılacak ve çocukların Legoland rüyası gerçek olacak. Çocukların en sevdiği oyunların başında gelen Lego'nun Türkiye Şampiyonası İstanbul 2012 ön elemeleri 19 -20 Mayıs tarihlerinde 10:00-20:00 saatleri arasında, geçtiğimiz senenin şampiyonunu çıkaran İstanbul Optimum Outlet'te gerçekleşecek. Lego turnuvasında 5-8 ve 9-12 yaş aralığındaki çocuklar yarışabilecek. Başladığından bu yana 15 bini aşkın çocuğun katıldığı şampiyonada bu yıl da pek çok Lego tutkunu çocuk Legoland'e gidebilmek için mücadele edecek. 0216 664 14 14

-Adalar'dan gelen bir öykü

İstanbul'un en güzel yeri olan Adalar'ın kültür varlıklarını sanatseverlerle buluşturan Adalar Müzesi, mayıs ayında düzenlediği kültürel etkinliklerle yazı karşılıyor. 23 Mayıs günü Nihan Acar yönetmenliğinde düzenlenecek olan Drama Atölyesi nde çocuklar, Adalı yazarların öykülerinde karakterlerin peşine düşüp onları tekrar hayata döndürecekler. Atölye boyunca çocuklar bazen dülger balığı, bazen de bir vapurun peşine takılan bir martı olacaklar. Drama Atölyesi 11.00 ile 13.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

-Kurbağa Prens

Sürekli yalan söyleyip herkese kötü davranan kendini beğenmiş güzel prenses, kendisine büyük bir iyilik yapan kurbağaya da kötülük yapar ve kalbini kırar. Daha sonra kötü kalpli büyücünün elinden de iyi kalpli kurbağanın yardımı ile kurtulur. Prenses yaptığı hatayı anlar, pişman olur. Kurbağadan özür diler, bir daha kimseye kötü davranmayacağına söz verir. Tekrar prens olan kurbağa ile mutlu bir yaşam sürerler. İstanbul Çocuk Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu klasiklerden Kurbağa Prens , 19 Mayıs Cumartesi 15.00'te Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

KADIKÖY DIŞINDAN

SERGİ

-Ümit Erzurumlu-Parçalar

Kübist ve fütürist çalışmalarıyla dikkat çeken ressam İlhami Ümit Erzurumlu'nun par-ça-lar adlı sergisi İstanbul'da sanatseverlerle buluşacak. Ümit'in eserlerinden oluşan sergi, 16 Mayıs-2 Haziran 2012 tarihleri arasında Beyoğlu Odakule Sanat Galerisi'nde ziyarete açık olacak.


ARŞİV