KADIKÖY’DEN TİYATRO  -Can  Can Yücel’in

KADIKÖY'DEN TİYATRO -Can Can Yücel'in şiirlerinden Genco Erkal'ın uyarladığı tek kişilik oyunu Kemal Kocatürk yönetiyor ve oynuyor. Desenleriyle Mehmet Güleryüz müthiş bir...

16 Aralık 2016 - 13:17

KADIKÖY'DEN

TİYATRO
-Can
Can Yücel'in şiirlerinden Genco Erkal'ın uyarladığı tek kişilik oyunu Kemal Kocatürk yönetiyor ve oynuyor. Desenleriyle Mehmet Güleryüz müthiş bir görsellik ve derinlik oluşturuyor. Oyunun müziklerini Ayça Kocatürk yapıyor. Çevre düzeninin Sırrı Topraktepe tarafından yapıldığı oyunun ışıkları Aslı Atasoy'a emanet. Can Yücel şiirlerinin birçok katmanda hayat bulacağı bu gösteri, 9 Aralık Cuma günü saat 20.30'da CKM seyircisiyle buluşuyor.

Bavul
- Baggage-Bavul adlı oyun; çeşitli olaylar yüzünden yaşamdan kopmuş bir grup yetişkinin hayata bağlanma çabalarını, gittikçe ağırlaşan bir bavul dolusu dertten kurtulma uğraşlarını oldukça neşeli ve komik bir dille anlatıyor. Ayşen Gruda'nın da rol aldığı oyun, 9 Aralık Cuma günü saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde, 14 Aralık Çarşamba günü ise yine aynı saatte Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Şıpsevdi
Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın çok sevilen eseri Şıpsevdi yi sahneye taşıyor. Enis Fosforoğlu'nun yönettiği oyunda Fransız hayranı İstanbullu bir genç ile tutucu bir Osmanlı gencini temsil eden kardeşi Raci'nin çelişkileri anlatılıyor. Şıpsevdi, 9 Aralık Cuma akşamı saat 21.00'de Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde.

-Zübük
Zübüklük ; başta inanç olmak üzere, toplumdaki tüm iyi duyguları, umutları, çaresizliği, eğitimsizliği paraya, çıkara, iktidara tahvil etme, sonuna kadar sömürme sanatı... Özellikle inanç ve umut sömürüsüyle iktidarı ele geçirenlerin iç yüzünü anlatan, bu coğrafyanın değişmez kaderini mizahın çarpıcı diliyle sergileyen Aziz Nesin'in başyapıtlarından biri. Bu yüzden bu romanı sahneye taşımayı tarihsel bir sorumluluk olarak gören Ankara Sanat Tiyatrosu, Zübük ü, Kadıköylülerle buluşturuyor. Oyun, 9 Aralık Cuma günü saat 20.30'da Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Moliere Efendi
Metni, Tiyatro Boğaziçi tarafından, Moliere üzerinde yapılan araştırmalara dayanarak oluşturulan oyun, her yaştan tiyatro seyircisinin izleyebileceği bir oyun olarak tasarlandı. Oyunun iskeletini Moliegrave;re'in hayatından önemli kesitler oluşturuyor: Doğumu, çocukluğu, dedesiyle gittiği panayırlar, o panayırlarda küçük Moliegrave;re'in başını döndüren Commedia Dell'arte Tiyatrosu, tiyatroculuğu seçmek konusunda babasıyla yaşadığı karşılaşmalar, gezginci kumpanya dönemi, sarayın tiyatrocusu oluşu, eleştirilerle ve sansürle boğuşması ve trajik sonu. Moliere Efendi, 9 Aralık Cuma günü saat 20.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Kerem Gibi
Genco Erkal, Kerem Gibi: Nâzım Hikmet'le 35 Yıl oyunu ile tiyatro sahnesinde Nâzım Hikmet'in şiir dünyasından izlenimleri; ozanın yaşamı, şiirleri ve görüntüleri aracılığıyla anlatıyor. Nâzım Hikmet'in gençlik yılları, mahkucirc;miyeti, hapishane yılları, açlık grevi, zorunlu sürgünlüğü, vatan hasreti, tüm dünyayı kucakshy;layan insan sevgisi, dünya barışı için mücadelesi, Kurtuluş Savaşı izlenimleri, XX. yüzyılın dünya ölçüsünde en büyük ozanlarından birinin yaşamı belgesel bir filmle bütünleşerek şiirsel bir destana dönüşüyor.Müziklerinde Fazıl Say imzası olan Kerem Gibi , 10 Aralık Cumartesi günü CKM'de, 15 Aralık Perşembe günü Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun
Hatice Meryem'in kadın erkek ilişkilerine farklı bir boyut getiren ve yayınlandığı zaman çok ses getiren Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı romanı, Tiyatro Kare tarafından sahneye taşındı. Müzikli oyunda kadınların gözünden bir ayyaşın, bir tornacının, bir cücenin, bir marangozun, bir avarenin, bir şairin, yaşlı bir adamın, bir genç adamın, bir saz aşığının karısı olmanın öyküleri mizah dolu bir dille canlandırılıyor. Oyun, 10 Aralık Cumartesi günü saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Çıkış
Alternatif Sanat Oyuncuları, Adalet Ağaoğlu'nun tek perdelik oyununu, sahneye taşıyor. Behzad Fathi'nin yönettiği Çiğdem Sayın ve Yakup Kadri'nin oynadığı Çıkış, bir dönemin toplumsal karmaşası içinde boğulup kalmış baba ve kızının arayış süreçlerini yansıtıyor. Babanın temsil ettiği güvenlik ve tutsaklık, kızının temsil ettiği özgürlük ve tehlike ikilemi arasında kalan insanın seçim yapma zorlukları sorgulanıyor.
Oyun, 10 Aralık Cumartesi günü saat 15.30'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Cam
Kadın ve erkek arasındaki ilişki bu kadar karmaşık ve esrarengiz olmamıştı. Kadın, erkek için ne ifade ediyor! Peki ya erkek kadın için ne ifade eder? Hayatın sırrı kadınla erkek arasındaki sadakatte mi saklıdır? Yoksa hayatın kendisi sadakate karşı mıdır? Entrika, kin, aşk ve ihtiras dolu bir oyun. Dolunay Soysert, Deniz Çakır, Mete Horozoğlu, Selen Uçar, Bülent Alkış'ın rol aldığı Cam , 11 Aralık Pazar saat 18.00'de Kozyatağı Kültür Merkezi'nde.

-Alevli Günler
Çocukluğundan beri ayrılmamış üç arkadaş. Biri mahallenin kasabı, biri muhasebeci, biri de Türk kültürü profesörü olmuş üç kafadar. İçlerinden biri, kanser olunca inançları gereği öldükten sonra yakılmak ister ve farklı olana yaşam hakkı vermeyen düzenle karşı karşıya gelirler. Başvurdukları her yerde başka komediler yaşar, her türden anlaşmazlık ve anlayışsızlıklarla karşılaşır, bize çağdaş bir Yaşar-yaşamaz hikâyesi sunarlar. Cem Davran, Bahtiyar Engin, Yıldıray Şahinler, Tuğçe Güleç, Erkan Can'ın rolleri paylaştığı oyun, 12 Aralık Pazartesi günü saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde.

-Şems!..Unutma!..
Büyük düşünür Mevlana'nın ruh ikizi Şems'in cinayetine odaklanan oyunda, Şems'in kaybolmasının ardından Mevlana'nın evine konuk gelen bir hikâyecinin o evdeki bütün düzeni nasıl değiştirdiğini izliyoruz. Özen Yula'nın yazıp yönettiği oyunda, Yetkin Dikinciler, Sema Keçik, Teoman Kumbaracıbaşı, Sinan Tuzcu, Beste Bereket, Jehan Barbur oynuyor. Şems! Unutma! , 12 Aralık Pazartesi günü saat 20.30'da Kozyatağı Kültür Merkezi'nde.

-Kazaen (Beyoğlu'nda Çarpışmalar)
Oyun, günümüz Beyoğlu'sunun çeşitli mekânlarında kazaen karşılaşan insanların, birbirlerinin yaşamlarını etkilemeleri ve yeni başlangıçlara evrilmelerini konu alıyor. Ünlü roman yazarı Kutay ve edebiyat akademisyeni Berna evlerini ayırmak üzeredirler. Berna'nın bir dönem öğrencisi olmuş uyuşturucu bağımlısı Rengin; Beyoğlu'nun arka sokaklarında bir pavyonda sıradan bir şarkıcı olarak çalışan Sevda ve bodyguard sevgilisi Kenan; üniversite kazanıp Güneydoğu'dan yeni gelen Kürt kızı Dilan. Beyoğlu bu insanları kazaen bir araya getirir. Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği Kazaen / Beyoğlu'nda Çarpışmalar , 13 Aralık Salı günü saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-Düğün
Güler Oktan, Zerrin Sümer, Şebnem Sönmez, Tilbe Saran gibi deneyimli tiyatro oyuncularını buluşturan oyun, aile yadigârı bir köşkte bir düğün hazırlığı ve o düğün telaşının cereyan ettiği bir mutfakta geçiyor. Her iki ailenin de sırlarını duyulmaya başlandığı mutfak; yıllardır görülmemiş hesapların açıldığı bir mekâna dönüşür. Düğün , 16 Aralık Cuma saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi CKM'de.

KONSER

-İdil Biret
Dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret, 12 Aralık Pazartesi günü saat 20.00'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda Lizst'in 200. Doğum Yıldönümü şerefine bir konser verecek. Biret konserinde, Beethoven ve Lizst'den eserleri, piyano ile seslendirecek.

-Emin Fındıkoğlu Üçlüsü
Genç bir solistin çevresinde kurulu topluluk Nina Simone'dan Paul Simon'a uzanan caz standartlarıyla latin melodilerinden oluşan ilginç bir repertuarı seslendiriyor. Kadıköy Gitar Cafe'de müzikseverlerle buluşacak olan Emin Fındıkoğlu Üçlüsü; Meltem Ünel (Vokal), Emin Fındıkoğlu (piyano)ve Derya Davulcu (kontrbas)'nun konseri 9 Aralık Cuma akşamı saat 21.00'dehellip;

-Saygun Arpalı Grup
40 yıllık sanat yaşamında, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli müzisyenleriyle birlikte çalışan Saygun Arpalı, müzikal birikimini beste ve düzenlemelerinden oluşan Merhaba ve Sahne Işıkları isimli iki solo albümünde topladı. Arpalı albümlerinde yaşadığımız toprakların melodik zenginliğini, Pop Jazz, Latin Jazz, New Age, Soft Rock gibi dünya müzikleri ile harmanlıyor. Saygun Arpalı Grup'un konseri, 10 Aralık Cumartesi günü saat 20.30'da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenleniyor.

-Candaş Orkestrası Konseri
Candaş Orkestrası, sanatseverleri popüler opera aryalarından sımsıcak napolitenlere, unutulmaz müzikaller ve film müziklerinden tutku dolu Latin şarkılar ve Türkçe eserlere kadar uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Candaş Orkestrası konseri, 11 Aralık Pazar günü saat 19.00'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde.

-Keremcem Akustik Konser
Dördüncü solo albümü Hayata yı Pasaj Müzik etiketiyle Nisan ayında çıkaran ve CKM'de ilk defa sahne alacak olan Keremcem, müzikal yolculuğuna başladığı yıllardan bugüne kadar herkesin eşlik etmekten mutluluk duyacağı şarkılarıyla sahnede olacak. Keremcem'in akustik konseri, 14 Aralık Çarşamba günü saat 20.30'da.

-MSGSÜ Senfoni Orkestrası
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Senfoni Orkestrası, 15 Aralık Perşembe günü saat 20.00'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde ücretsiz bir konser verecek. Orkestra, konserde R. Wagner ve P. İ. Çaykovski'nin eserlerini çalacak.

KİTAP

-5. Kadıköy Kitap Günleri
Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi'nin bu yıl 5.sini düzenleyeceği Kadıköy Kitap Günleri ünlü yazarların, çeşitli yayınevlerinin imza ve söyleşilerine ev sahipliği yapacak. 16, 17 ve 18 Aralık'ta saat 10.00-20.00 arası üç gün boyunca sürecek olan Kitap Günleri, CKM Performansbir katı, 3. Kat Fuaye A ve B Salonları'nda gerçekleştirilecek.

FİLM

-!Geceyarısı Filmleri!
Serdar Kökçeoğlu'nun hazırladığı Geceyarısı Filmleri , KargART'ta devam ediyor. Bu kapsamda 16 Aralık Cuma akşamı saat 22.00'de Johnny Legend'in küratörlüğünü yaptığı lsquo;The Complete Weird Cartoons' filmi gösterilecek. Giriş ücretsiz.

SÖYLEŞİİMZA

-Emrah Serbes ile Söyleşi ve İmza
Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi romanının yazarı Emrah Serbes, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Kütüphanesi'nin konuğu oluyor. Son Hafriyat kitabını imzalayacak olan Serbes, okurlarıyla Behzat Ç. üzerine söyleşecek. Söyleşi ve imza günü 10 Aralık Cumartesi günü saat 15.00'te.

SERGİ

-Manipule Demokrasi Hikâyeleri
Manipüle Demokrasi Hikâyeleri adlı sergi, yaşamla olan eleştirel politik, toplumsal ve siyasi bakışın tekrar yorumlanmasını amaçlıyor. Küratörlüğünü İnsel İnal'ın yaptığı sergi; kendini var eden oluşumlar içinde bile yaptırımcı duruşuyla, seyirciye demokrasinin ne kadar manipulatif bir durum olduğunu sorgulatırken, demokrasi kavramının da kişinin yaşadığı yere, ideolojisine, hatta cinsiyetine göre değişkenlik gösterebileceğini vurguluyor. Sergi 9-18 Aralık tarihleri arasında Kadıköy KargART'da görülebilir.

-Geçmiş Zaman Olur Ki
Pipa Sanatevi,1900'lü yıllardan başlayarak 1970'lere kadar yaşamımıza giren çeşitli eşya ve anıları toplayarak Geçmiş Zaman Olur Ki adıyla bir sergi açıyor. 11 Aralık Pazar günü saat 16.00'da açılacak sergi 21 Aralık'a kadar görülebilecek. Bu sergide karşınıza 1910'larda öğrencilerin kullandığı bir bardak, bir Osmanlı Paşasına ait kılıç, yüzyıllık bir fasit veya eski belgeler gibi birbirinden farklı eşyalar çıkabilir. Ayrıca bu sergi bir başka özel çalışmaya da ev sahipliği yapacak. Ressam Nazife Ferhatoğlu'nun yeni yıl temalı eserleri izleyicinin beğenisine sunulacak. Unuttuğumuz ama çok sevdiğimiz yılbaşı kartlarını yağlı boya tablolara geçiren ressam, farklı hediye arayışında olanlara da alternatif sunuyor.

-Bedri Rahmi Eyüboğlu Yazma Festivali
Bedri Rahmi Eyüboğlu desenlerinden yola çıkarak özenle hazırlanan kalıplarla yapılan yazmalar, 17 Kasımndash;13 Aralık 2011 tarihleri arasında CKM Performansbir katındaki sergiyle sanatseverlere buluşuyor. Ayrıca sergi süresince belirli günlerde workshop çalışmaları yapılıyor.
-İpekbaskı Karma Resim Sergisi
Caddebostan Düş Yolcusu Sanat Durağı'nda devam eden sergi, ipekbaskı (serigrafi) ile üretilmiş özgünbaskı bir seçkiden oluşturuyor. Remzi Oğuz Yılmaz'ın Boyalı Değirmen Sanat Atölyesi ürünü olan özgünbaskılar 1987'den günümüze dek yapılmış çalışmalardan bir seçki niteliği taşıyor. Sergi 16 Aralık'a kadar görülebilir.

-Canan Aydoğan Sesleri Arayış Sergisi
Eserlerinde düşünsel gelişimi yansıtma eğiliminde olan sanatçıCanan Aydoğan, dışa vurumcu fırça darbeleriyle insanları, kenti, gizli yüzleri iç dünya gerçekliğini yansıtıyor. Aydoğan'ın Sesleri Arayış sergisi 5-15 Aralık arasında CKM'de görülebilir.
- 1000 Turna 1 Dilek Proje Sergisi
Barışın ve nükleer silahsızlanmanın sembolü olan turna kuşunun, kağıttan yapılmasının öğretildiği Doğuş Üniversite'deki atölye çalışmaları sonucunda katlanan 1000 adet origami turna kuşu, bu sergide izleyiciyle buluşacak. 1000 Turna 1 Dilek Sergisi, 1-12 Aralık günleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde görülebilir.
-Volkan Kiper Renkler Resim Sergisi
Volkan Kiper'in Renkler isimli sergisi 1-13 Aralık tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde görülebilir.

-lsquo;İzler' Fatih Mika Kişisel Sergi
Gravür sanatçısı Fatih Mika, değişik dönemlerinde farklı tekniklerle gerçekleştirdiği yaklaşık yüz gravürünü İzler adı ile 23 Kasım -17 Aralık 2011 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde Kadıköylü sanatseverlerle buluşturacak.

-Ürün'de Karma Sergi
Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mehmet Pesen, Reha Yalnızcık, Işıl Özışık resimleri, Kamil Masaracı karikatürlerinden oluşan karma sergi 17 Aralık tarihine kadar Ürün Sanat Galerisi'nde izlenebilir.
Tel: 0216 363 12 80

- Hiç Tezhip, Minyatür, Hat ve Katı Sergisi
Ayten Pelit'in tezhip, minyatür, hat ve katı sanatından eserlerin bulunduğu geleneksel Türk El Sanatları sergisinde, kültürümüze özgü klasik sanatların yanında günümüz sanat anlayışı özümsenerek yapılmış özgün eserleri de yer alıyor. Hiç adlı sergi 9-18 Aralık günleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi'nde görülebilir.

ATÖLYE

-Sıcak Cam Atölyesi
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde faaliyet gösteren Seramik-Cam Bölümü, 1993 yılında Cam Anasanat Dalı'nı da bünyesine katarak, ilk çağdaş cam sanatçılarının yetişmesine olanak sağladı. Sıcak Cam Atölyesi'nin faaliyete geçmesiyle de önemli bir görevi yerine getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla 14 Aralık Çarşamba günü saat 14.00'de Sıcak Cam Atölyesi'nin açılışı yapılacak.
Tel: 0216 326 26 67 / 141-148

ÇOCUK

-Oyuncaklar
Bozuk oyuncaklar rafına atılmış, oynanmayan oyuncakların hayatı bir uğur böceğinin gelmesiyle değişir. Çünkü bu noktalı böcek tamir etmeyi biliyordur. Ama bu arada yaz mevsimi de bitmek üzeredir. Uğur böceği doğaya mı dönecek yoksa kalıp arkadaşlarını tamir mi edecek? Bu oyundan çıktığınız zaman çocuklarınız, artık oyuncaklarına farklı bir gözle bakacaklar. Tiyatro Alkış'ın sahnelediği Oyuncaklar , 10 Aralık Pazar günü saat 12.00'de Kozyatağı Kültür Merkezi'nde.

-Hansel Gratel
Grimm kardeşlerin aynı adlı masalından uyarlanan müzikli çocuk oyununda zengin olmak için yanlış yola sapan yetişkinler ile düştükleri zor durumdan kurtulmaya çalışan çocukların hikâyesi komik bir dille anlatılıyor. İstanbul Çocuk Sanat grubunun sahneye taşıdığı Hansel Gratel , 14 Aralık Salı günü 11.00 ve 13.30'da Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

KADIKÖY DIŞINDAN

SÖYLEŞİ

-Yönetmen Bahman Ghobadi ile Söyleşi
İBB Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇGSM) bu ay uluslararası bir konukla söyleşi gerçekleştiriyor. Çağdaş İran sinemasının en önemli isimlerinden, birçok uluslararası ödüle sahip, Sarhoş Atlar Zamanı , Kaplumbağalar da Uçar , Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok gibi filmlerin yönetmeni, hâlihazırda ülkemizde yeni filminin çekimlerini gerçekleştiren Bahman Ghobadi ile quot;Çağdaş Sinema Oyunculuğu üzerine yapılacak söyleşi; 13 Aralık Salı günü saat 15.00'te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi fuayesinde düzenlenecek.



ARŞİV