Kadıköylü karikatüristten yeni kitap

Karikatürist Kamil Yavuz, yeni kitabı ‘Ben de Karikatür Çizebilirim’de, çocuklara karikatür çizmenin inceliklerini anlatıyor.

02 Ocak 2014 - 08:56

Gökçe UYGUN
 
Kadıköylü karikatür eğitmeni-tasarımcı Kamil Yavuz, yeni bir karikatür kitabı yayınladı. Yavuz, “Ben de Karikatür Çizebilirim…” adlı karikatür eğitim kitabında, ebeveynler ve öğretmenlere şöyle sesleniyor; “O’nun kâğıdı kalemi eline aldığında harikalar yarattığını biliyorsunuz. O’nun güzel çizimleri, anlamlı tasarımları, gözlem ve düşüncelerini bir çırpıda kağıda aktarması, kısaca çizgi yetenekleri sizi çok şaşırtıyor olmalı. Kalem tutan minik elleri yetenekli bir çizere dönüştürmek bizim elimizde...”
Uzmanların okul öncesi döneme, çocukların görsel zekâlarının geliştirilmesi açısından önem verdiğini anımsatan Yavuz, “Çok değil birkaç adımla ileriki yaşamlarında kullanabilecekleri bu yeteneği geliştirmek olası. Öncelikle çocukların önünden kâğıdı, kalemi ve kitabı eksik etmeyin. Onlara sanat adına basılmış yayınlarla dost edin, sergilere götürün” tavsiyesinde bulunuyor.

KARİKATÜRÜN ÖĞRENCİLERE OLUMLU ETKİLERİ
 
Kamil Yavuz, karikatür görsel bir sanat dalı olduğunu, bireylerin de mizah duygusuna çocuk yaşlarda eğilimli olduklarını vurgulayarak, “En ufak bir olayı bile esprili bir dille duymayı veya bunu iletmeyi çok severler. Sınıf içinde toplu eğitim alırlarken en ufak bir espriyi bile kaçırmamaya çalışırlar. Son yıllarda karikatür (Vinyet) eğitim sürecinde bütün dünyadaki ders kitapları içinde sıklıkla görülüyor. Okuma-Anlama ders kitaplarında karışık grafiklerle öğrencilerin ilgisini çok fazla çekmez. Karikatür bir yazıyı süslerse, bu anlama ve akılda kalma sürecini arttırır. Öğrenci öğrenirken eğlenir, konu işleyişi daha cazip hale gelir. Sınıftaki öğretmen ve idarecilerin de eğitimdeki işi kolay olur” yorumunu yapıyor. Yavuz, karikatürün öğrencilere olan faydalarını şöyle sıralıyor;
-Karikatür, öğrenciye tartışma fırsatı verir ve motivasyon kazandırır.
-Karikatür, fen derslerinde özellikle deneylerde çizgisel anlatım ve çözümlerde kullanılabilir.
-Karikatür, öğrencide mantığı geliştirir, doğru sorgulamayı öğretir.
-Karikatür, öğrenci için sıkıntı veren dersleri neşeli hale getirir.
-Karikatür, yer aldığı kitaplara görsel zenginlik katar.
-Karikatür, okulda kulüp faaliyetleri içinde öğrenciye düşüncesini ifade etme imkanı sunar.
 Karikatür, okulda kol veya kulüp olarak haftada iki ders saati yer aldığında öğrenciye sözel, dilsel, mantıksal, matematiksel, kişiler arası, sosyal, kişisel, içsel, doğacı ve varoluşçu farklılıklar geliştirir.
-Çizebilen öğrenciler, evrensel bir dil de öğrenmiş olur. Dünyanın her yanında kendisini kolayca ifade edebilir.

KARİKATÜR ATÖLYESİ YENİDEN KADIKÖY’DE...
Öte yandan karikatüre ilgi duyanlara ve çizmek isteyenlere hizmet veren Kamil Yavuz Karikatür Atölyesi ve Kitaplığı yeniden Kadıköy’e taşındı. İlk olarak 2006’da Kadıköy’de açılan, daha sonra bir süreliğine başka bir yerde hizmet veren ancak tekrar Hasanpaşa’ya dönen Karikatür Atölyesi, her yaştan bu işe gönül vermiş mizah severlerle çalışmaya devam ediyor. “İçinde mizah duygusu olan herkes karikatür çizebilir…” sloganını taşıyan atölyeye devam edenler her hafta yeni bir konuyu derinlemesine düşünüp kağıda aktarıyorlar. Atölye öğrencileri 2006 yılından bu yana ulusal ve uluslararası yarışmalarda 100 den fazla ödül kazandılar. Atölyenin karikatür kitaplığı da araştırma yapmak isteyenlere ücretsiz olarak hizmet veriyor.
Adres: Sarayardı Cad. No: 94/A Hasanpaşa-Kadıköy.
www.karikaturkitapligi.net www.kamilyavuz.net
Etiketler; kamil yavuz

ARŞİV