Kadıköylü çocuklar Avrupa sahnelerinde

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri, Almanya ve Polonya’da konserler verdi

22 Ekim 2019 - 12:50

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi (ÇSM)’nde müzik eğitimi alan çocuklar, Almanya’ya giderek, bu yıl 5.’si gerçekleştirilen “Zelle 12” (her iki yılda bir müzisyen gençlerin bir araya geldiği bir organizasyon) projesine katıldı.

3- 13 Ekim tarihleri arasında yapılan etkinliğe, 5’i keman, 2’si vokal olmak üzere toplam 7 öğrenci katıldı. ÇSM Proje Koordinatörü/ Akademik ve Sanat Danışmanı F.Yeşim Altınay, “Friedrichshain-Kreuzberg Müzik Okulu’nun bu yıl kuruluşunun 70. yılı idi ve biz bu kutlama etkinlikleri çerçevesinde yine orkestra ve koroda görev aldık. Projenin bu seneki teması Şarkılardaki Kadınlar (Women in Song) idi. Bu kapsamda öğrencilerimizden Zeynep Kaptan ve Zeynep Hümeyra Kuru, Nil Karaibrahimgil’in Kanatlarım Var Ruhumda parçasını solist olarak seslendirerek bizi ziyadesiyle gururlandırdılar. Orkestranın şefi Robert Mat, 15-16 Mart 2018’de ÇSM’ye gelerek çocuklarla önceden küçük bir çalışma yapmıştı. Ve bu çalışma neticesinde özellikle solist çocuklarla da tanışma fırsatı olmuştu. Orada da öğrencilerimiz koroda görev alarak 10 parçayı birlikte seslendirdiler.” dedi.

Bu projeye Szczcecin (Polonya), Kadıköy (Türkiye), İngelheim (Almanya) ve Wiesbaden(Almanya) müzik okullarından öğrencilerin katıldığını anlatan Altınay, “Müzik grubu (Band) ise Friedrichshain-Kreuzberg Müzik Okulu orkestrasından oluşuyordu. Her zaman olduğu gibi yaylı çalgılar orkestrası (keman, viyola, çello), koro ve müzik grubu (band) gibi bölümlerden yaşları 12 -20 arası genç müzisyenler, Berlin’de 11 gün boyunca bir araya geldiler. Özellikle kadın bestecilerin 10 pop-caz müzik parçalarından oluşan programın, bir hafta boyunca günde 6-8 saat süren çalışmalarla gerçekleşmesini sağladılar. Okulun Berlin dışından gelen öğrencileri her yıl olduğu gibi seçilmiş ailelerin yanlarında kaldılar ve ağırlandılar. Öğrencilerimiz için bu da farklı bir deneyim oldu.” diye konuştu.

11 GÜNDE 3 KONSER

ÇSM Proje Koordinatörü/ Akademik ve Sanat Danışmanı F.Yeşim Altınay, Women in Song projesi ilk konserinin 9 Ekim’de Berlin Zelle 12 konser salonunda verildiğini anımsatarak, şu bilgileri verdi: “Belediye Başkanımız Şerdil Dara Odabaşı ve eşi, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Orkestra Şefi Özgür Günay ve Kültür Müdürlüğü personeli Nazan Gevher Çam Ay da ilk konserimizde bizlerle beraber oldular. Sonra proje, kutlama yıldönümünden dolayı turneye çıktı. İkinci konser 10 Ekim’de Szcycecin (Polonya) kentinin filarmoni konser salonunda, son konser de 12 Ekim’de Ingelheim (Almanya) kentinde verildi.

Bütün bu çalışmaların öğrencilerin hayatında farklı bir ufuk açtığını, bir öğrenci dışında yeni öğrencilerle bu projeye katıldıklarını vurgulayan Altınay, “Bir çocuğun müzik aleti çalması ve düzenli olarak bu konuda çalışıyor olmak hafızasını güçlendirdiği gibi, dikkatini daha çabuk odaklamasına yardımcı olur ve çalışma disiplinini pekiştirir. Ayrıca müzik ile çocuğun kendine güveni artar, liderlik özelliği, sorumluluk bilinci ve olumlu davranışlar pekişir. İşte biz farklı bir ülkede tam da bunu deneyimlemiş olduk.” ifadelerini kullandı.

MÜZİĞİN DİLİNİ KONUŞTULAR…

  • Zeynep Hümeyra Kuru (koro-solist): Almanya’ya bu seferki gelişim, diğer ikisinden farklı olarak bana yeni tecrübeler kattı. İki ülkede verdiğimiz konserlerin temposu yorucu olduğu kadar öğretici ve eğlenceli geçti. Yeni arkadaşlıklar edinmek, eski arkadaşlarla birarada olmak ve onlarla bu güzel projede müzik yapmak benim için çok güzeldi.
  • Zeynep Kaptan (koro-solist): Yaşadığım en güzel deneyimlerden biriydi. Beni her anlamda geliştirdi. Yetenekli müzisyenlerle aynı ortamda müzik yapma imkânım oldu. Yeni arkadaşlıklar edindim, yeni şehirler gezdim ve bunları yaparken her daim müzikle iç içeydim.
  • Zehra Erdoğan (keman): Almanya ve Polonya gittiğim ilk ülkeler oldu. Farklı kültürden müzisyenlerle müzik yaptık ve bu oldukça keyifliydi. Bu ülkelerdeki insanların çalışma disiplinlerini gördüğümde kemana olan bakış açım değişti. Artık kemanı daha disiplinli çalışmam gerektiğini anladım.
  • Rüya Özkan (keman): Yoğun fakat çok eğlenceli bir projeydi. Hem güzel arkadaşlıklar kurduk hem de keman eğitimimiz açısından iyi bir deneyim oldu. Farklı kültürlerden gelen farklı kişilerin müzik yapmak için buluşmaları gerçekten de çok büyüleyiciydi.
  • Esin Özkan (keman): Yaptığımız projenin benim için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Farklı kültürlerden insanların tek bir amaçla biraraya gelmesi ve müzik yapması beni çok etkiledi. Hepimiz farklı diller konuşup farklı ülkelerde büyümemize rağmen müzik diliyle bir olduk.
  • Tuğrul Gürses (keman): Keman çalmaya başladığımda hayatımı bu kadar etkileyeceğini tahmin edemezdim. Konserlerimiz sayesinde müziğin gerçekten evrensel bir dil olduğunu yurt dışına konser vermeye çıktığımızda anladım. Farklı dillerden ve kültürlerden bir araya gelen gençler aynı dili konuşmasak da müzik diliyle anlaştık.
  • Serra Demir (keman): Ülkemi, Kadıköy Belediyesi’ni ve ailemi Almanya turnesinde temsil etme fırsatını yakaladım. İlk defa başka kültürleri, benim gibi minik müzisyenleri tanıma şansına sahip oldum. Hem eğlendik hem de dünyaya bakış açımı geliştirdim. Artık yarınlara daha büyük umutlarla bakıyorum.


ARŞİV