Kadıköylü rapçi Hayki: ‘Kadıköy benim ilham perim’

İlk albümünü çıkaran Kadıköylü rap sanatçısı Hayki: "İnsanların özgürlük, eşitlik, savaş, barış, para, yalnızlık, samimiyetsizlik gibi kavramlardan oluşan tonla derdi var.. Bunları dile getiriyorum. "

10 Ocak 2013 - 15:13
 
Gökçe UYGUN
 
Gerçek adı Aytuğ Tunal... Doğma büyüme Kadıköy çocuğu... Hip hop dünyasındaki mikrofon ismi ise Hayki… Kim olduğunu önce ondan dinleyelim; “Yıl 1983. İstanbul'da bir Kandil gecesi, yanlış iş sonucu doğmuş doğru kişi olduğumu varsayıyorum. Sonra büyüdüm, gördüm, bildim. Okul okuduğum söylenemez. İşsizim fakat dişliyim, kopartmadan bırakmam. 14 yaşımdan beri çalışırım. Her şeyi yerim – içerim, ağlar diye korkar, ardıma komam! Müziği severim, bilirim ki müzik de beni sever. Bulduğumu dinler, vurduğumu deviririm. Çok ünlemli adamım!.. Bir kadınım var, sahibim - aitim! Bir de Boxer cinsi dostum, onun da adı Flow. Paraya ihtiyaç duymam, o bana duysun. Kimseye uymam, kalabalıktan kaçarım. Onlarca albüm yaptım, yüzlerce şarkı. Biri de çıkıp ne yapıyorsun sen be adam? demedi. Varsın demesinler, benim söyleyecek çok sözüm, yapacak çok işim var!”
Hayki, 1995'ten beri rap müziğini takip ediyor. Rap yapıyor olmasının nedeni kendini en özgür biçimde ifade edebileceğim bir tür olması. Rap müziğini ciddiyetle üreten çok isim olmasına rağmen yapım şirketlerinin bu türe yatırım yapmaktan çekinmelerini de eleştiriyor; “Rap müzik, popüler kültürün bir parçası olmayı reddettiği için de hep ayrı bir tarafta duruyor.”
 
‘RAP BİR İLETİŞİM ARACIDIR’
 
10’a yakın underground albümü var Hayki'nin. Şimdi ise ilk yasal albümü “Birkaç Milyar Soluk” ile dinleyicilerinin karşısına çıktı. Albüm sürecini şöyle anlatıyor: “Daha önceki çalışmalarım bu müzikle alakalı eğitim sürecimdi diyebilirim. Bir de maalesef ki beni ciddiye almaları için yasal bir albümümün olması gerekiyor. Kemik kitlemi oluşturduktan sonra genele hitap edebilmek adına buna ihtiyaç duydum. Rap'in müzik piyasasında hatırı sayılır bir yere sahip olabilmesi için de bu gerekli. Bir bakıma müzikal bir kimlik gibi. Bu albümde underground duruştan taviz vermedim. Çok daha zor bir döneme girdiğimin farkındayım. Tedirgin değilim, korkmuyorum, bugüne kadar neyi anlattıysam albümde de onu anlattım. Daha sert, daha akıllı ve daha sabırlı bir biçimde.”
Hayki, “Neler anlatıyorsunuz şarkılarınızda?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Benden, senden, bizden, hayattan, bazen yalnız bir adamdan, bazen kızgın bir çocuktan, umutsuz bir insandan ya da inançlı bir bireyden. Hayata gözlerini yummuş bir kadından, barıştan, sevgiden, eşitlikten, ülkemden, yalandan, zamandan, dünyadan, doğadan...”
Kendisini sadece gerçekten anlayabilen, hissedebilen kimselerin beni dinlemesini tercih ediyor. Kimsenin önüne, içi boş bir paketmişçesine, endüstri tarafından hazırlanıp koyulmak istemiyor, aranmak ve ulaşılmak istiyor. Zira ona göre rap günübirlik bir eğlence değil bir iletişim aracı!

‘KADIKÖY BENİM AİLEM...’
 
Hayki için Kadıköy’ün önemi büyük. Hasanpaşa'da doğduğu evde 27 yıl yaşamış. “Kadıköy benim ailem, çocukluğum, mutluluğum, kavgalarım, yalnızlığım... Askerdeyken Kadıköy'e yazdığım bir mektup bile var. Benim için Kadıköy, tıka basa hatıralarla dolu bir dünya” diyen Hayki’ye göre,
Kadıköy’ün samimi bir enerjisi var. Ne zaman Kadıköy'den uzaklaşsa ertesi gün dayanamaz geri dönermiş. Gerçi şimdi Kadıköy’den uzakta yaşıyor ama bunu da kendince bir avantja çevirmeye hazırlanıyor; “Henüz tam anlamıyla Kadıköy'ü anlatan bir çalışma yapmadım. Kadıköy’den çok uzak bir yerde yaşıyorum ama onunla yaşadığım kadar onu özlemeyi de bilmeliyim. Doğru zamanı bekliyorum çünkü gerçekten özel olacak.”
 
 
 

ARŞİV