Kadıköylü yazar Mehmet Seyda anılacak

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Kadıköylü yazar Mehmet Seyda’yı ölüm yıldönümünde mezarı başında anacak.

12 Temmuz 2012 - 14:41
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Kadıköylü yazar Mehmet Seyda’yı ölüm yıldönümünde mezarı başında anacak. 15 Temmuz Pazar günü saat 15.00’de Göztepe Sahrayıcedid Mezarlığı’nda başlayacak anma etkinliği, saat 16.00’da Bostancı Hatay Restaurant’ta devam edecek. Etkinlik, Dernek Başkanı Aslı Durak’ın konuşmasıyla başlayacak, daha sonra Seyda’nın yazar dostları Adnan Binyazar, Adnan Özyalçıner, Burhan Günel, Celal Özcan, Ertan Mısırlı ve Cemal Süreya’nın eşi şair Zuhal Tekkanat, Seyda ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşacak.  
Uzun yıllar Kadıköy’de yaşamış olan Mehmet Seyda, 15 Ağustos’ta İstanbul’da doğdu. Öğrenimini liseye kadar devam ettirdi daha sonra çalışmaya başladı. Merzifon’da devlet dairelerinde görev aldı, daha sonra İstanbul’a gelerek Eğlence Yerleri Kontrol Memurluğu yaptı. Son olarak da Basın İlan Kurumu’nda çalıştı.
Hikâyeleri Yücel, Yeni Edebiyat, Küllük, Yeni Ses, Yeni Adam, Yedigün dergilerinde çıkan Mehmet Seyda, 1949’dan sonra Zafer, Akşam, Gece Postası, Tercüman ve Cumhuriyet gazetelerinde Necded Ası ve Özkan Çeliker takma isimleriyle yazılar yazdı. 1958 yılından itibaren Yelken, Varlık, Yeditepe, Forum, Dost, Yeni Dergi, Papürüs, Yeni Ufuklar, Yeni Edebiyat dergilerinde hikâye ve eleştiri yazan Mehmet Seyda, bol ödüllü yazarlarımız arasında bulunuyor. 1958’de Ne Ekersen ile Yunus Nadi, 1964’te Bir Gün Büyüyeceksin’le Doğan Kardeş Çocuk Romanı Armağanı, Başgöz Etme Zamanı’yla Sait Faik Hikâye Armağanı, 1968’de İhtiyar Gençlik’le May Edebiyat Ödülü, 1970’te Yanartaş’ta TRT Roman Başarı Armağanı, İçe Dönük ve Atak ile de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazanan Mehmet Seyda 13 Temmuz 1986’da Kadıköy’de yaşamını yitirdi.

 


ARŞİV