Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu ve şu sıralar Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimine devam eden Elif Çatlıoğlu, hem sanatçıların çalışabilecekleri ortak mekan kurmak hem de çeşitli atölyelerle insanlara eğitim verebilmek için 8 yıl önce X House projesine imza attı. Caferağa Mahallesi’nde faaliyet gösteren bu mekanda seramikten resime, plastik sanatlardan makete, illüstrasyondan dokumaya kadar birçok atölye düzenleniyor. Çatlıoğlu ile hem X House projesini hem de atölye çalışmaları hakkında konuştuk.
X House nedir biraz bahseder misiniz? Nasıl kurdunuz burayı?
X House tam 8 yıl önce kuruldu. 3 senedir de kurumsal anlamda hizmet veriyor. X House asıl olarak bir sanatçı projesi. Hedefi ve amaçları arasında sanatçı ve tasarımcıyı desteklemek var. Bu sayede tüm X House’la yolu kesişenlere sanat ve tasarımı ulaştırmayı hedefliyoruz.
Neler yapılıyor bu mekanda?
Her ay yeni programlar çıkardığımız olabildiğince standartlaşmış başlıklardan uzak kreatif atölyeler ve sohbetler düzenliyoruz. Daha fazla tasarımcı ve sanatçıya ulaşmak ve iş birlikleriyle üretime katkı sağlamak istiyoruz. Her zaman sohbete ve tanışmaya açık bu alanda her gün yeni bir proje doğabiliyor. Çocuk Atölyeleri - Aile Atölyeleri - Bireysel Gelişim sanat Atölyeleri , grup atölyeleri ve kurumsal atölyeler düzenli olarak gerçekleşiyor.
Peki, insanlar neden burayı tercih ediyor?
Günümüz tüketici toplumunda gündelik stres ve monotonluklarından kurtulabilmek için insanlar evleri dışında kafalarını dağıtabilecekleri yeni ortam arayışı içine giriyorlar. Her yerin birbirine benzemesi, satın alınan dekorasyon ürünlerinin standartlaşması, etrafımızı dekore edebilecek malzemelerin kısıtlanması ile bu yeniliği sağlamak zorlaşıyor. Bu gibi nedenlerden ötürü insanlar kişisel veya duygusal bir bağ kurabilecekleri, benimseyebilecekleri, takdir edecekleri, paylaşacakları atmosferi bulmakta zorluk yaşıyor. X House Project olarak atölyelerimiz, tasarımlarımız ve etkinliklerimiz bu yaşadığınız sıkıntıları çözümlemekte yardımcı oluyor.
Genelde çocuklar için atölyeler düzenliyorsunuz, belli bir yaş sınırı var mı?
Pedagojik formasyon eğitimli bir ressam olduğum için sanatı ve sanat tarihini çocuklara aşılayabilmek ve onların yeni başlıklarla yeni üretimler yapabilmesi en büyük amacım. Bir sanat atölyesin de özgürce üreten çocuklar görmek bir diğer hedeflerimizden biri. Her yaş aralığına uygun atölyelerimiz mevcut. Hatta çocuk yetişkin sınırlamadan aynı donanımı çocuklara uygun bir şekilde anlatım sağlayarak veriyoruz.
Anne-çocuk etkinlikleriniz de var sanırım, bahseder misiniz onlardan?
Anne-çocuk ve baba - çocuk ya da aile atölyeleri diyebiliriz. Amacımız Anne ve Baba dominantlığı olmadan eş düzeyde birlikte öğrenebilmelerini sağlamak. Yeni deneyim alanları üretiyoruz. Böylelikle iletişim oranlarını yükseltmiş ve sanatın içinde birbirlerini özgürce ifade edebildikleri ve beraber vakit geçirebilecekleri bir atölye deneyimi sağlamış oluyoruz.
Gelecek ile ilgili planlarınız nedir?
X House bu zamana kadar bünyesinde bir çok şehirden ve de yabancı uyruklu sanatçı ve tasarımcıları ağırladı. X House’un bir diğer hedeflerinden biri X House’u hem şehirler arası hem de yurtdışına açılabilmek. Şu an bunun zeminleri oluşturuluyor. Çok yakında yurt içi ve yurt dışında aktif bir şekilde atölyeler düzenliyor olacağız.