‘Kadın Bakışı’ndan kareler...

“Dünyada olup bitenlere kadın vizöründen baksak ne değişir?” sorusuna fotoğraf diliyle yanıt arayan “Kadın Bakışı” sergisi Müze Gazhane’de açıldı

27 Ekim 2021 - 12:22

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen 212 Photography Istanbul festivali kapsamında Female Gaze (Kadın Bakışı) adlı özel bir proje gerçekleştiriliyor. Fotoğrafla ilgili kültürel bir platform yaratmak üzere yola çıkan 212 Photography Istanbul’un 2021 programına ek olarak hazırlanan bu proje, dünyada ve Türkiye’de medya dünyasında kadın fotoğrafçıların ve foto muhabirlerinin sayıca az olması verisinden hareketle fotoğrafın değişen rolüne ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde ortaya çıkan tartışmalara odaklanan bir takım etkinliklerle hayata geçiyor. 

(Hindistan Güvenlik Sınır Gücü Memurları, Hindistan’ın ele geçirdiği Keşmir eyaletindeki Srinagar’ın ‘yaz başkenti’ndeki pitoresk Dal Gölü’nde devriye geziyor /Ami Vitale)

Proje kapsamında, fotoğraf alanında dikkat çeken ve imza bakışıyla tanınan Amerikalı fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı Ami Vitale’nin yanı sıra, Rena Effendi ve Özge Sebzeci’nin çarpıcı karelerinden oluşan karma sergi, 7 Kasım’a dek Müze Gazhane’de yer alıyor. Sergide dört odada 27’si Vitale’nin, 22’si Effendi’nin ve 12’si Sebzeci’nin olmak üzere toplam 61 fotoğraf sergileniyor. 

(12 yaşındayken Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Suriyeli Khadija’nın günlük yaşamından bir kare / Özge Sebzeci)

ATÖLYE VE RÖPORTAJLAR

212 Photography Istanbul Direktörü ve Female Gaze Proje Yöneticisi Banu Tunçağ, projenin fotoğrafın rolünün sürekli değiştiği bir dünyada, medyada fotoğrafçılık ve foto muhabirlik alanında görülen toplumsal cinsiyet eşitsizliği kaynaklı boşluklar hakkında bir tartışma yaratmayı hedeflediğini söyledi. Tunçağ, “Amerikan Büyükelçiliği’nin değerli katkılarıyla hayata geçen bu proje, bu boşlukların kapatılmasına katkıda bulunması amacıyla önem taşıyor.” dedi.

(Kent dışındaki mülteci yaşam alanının ortasında nadir görülen bir zakkum ağacı-(Bakü/Azerbaycan / Rena Effendi)

Program kapsamında sergiye ek olarak dört günlük fotoğraf atölyesinin yanı sıra, sektör profesyonelleriyle çevrimiçi röportajlar da yer alıyor.  “Bir İnsan Hikâyesi Anlatmak” başlıklı atölye çalışması, kendisini ‘küresel hikâye anlatıcısı’ olarak tanımlayan ve çalışmalarını sosyal eşitsizlik, çatışma ve çevre temalarında şekillendiren ödüllü dokümanter fotoğrafçı Rena Effendi moderatörlüğünde gerçekleşecek. Sınırlı sayıda katılımcıya açık olan ve ön başvuruyla alınan fotoğrafçı ve foto muhabirler 28 - 31 Ekim tarihleri arasında Müze Gazhane’de biraraya gelecek. Program dahilinde Binnaz Saktanber moderatörlüğünde “5 Kadına 5 Soru” başlığı altında online söyleşi serisi de yer alıyor. Her biri kendi alanında profesyonel olan fotoğrafçı ve fotoğraf sanatçıları Ebru Yıldız, Dilan Bozyel, Mine Kasapoğlu, Ekin Özbiçer ve Özge Sebzeci’nin konuk olduğu söyleşi dizisinde, fotoğraf dünyasındaki erkek egemen bakış açısı moda, müzik, spor gibi farklı disiplinler üzerinden masaya yatırılıyor. Söyleşileri 212 Studio’nun YouTube kanalında izlemek mümkün.

www.212photographyistanbul.com/kadin-bakisi


ARŞİV