"Kadın Dilinden Masallar" CKM'de

Beş yıldır devam eden “Kadın Dilinden Masallar” oyunu 25 Mayıs’ta Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyici ile buluşacak

09 Mayıs 2022 - 13:00

Tiyatroya, babasının götürdüğü çocuk oyunları ile tanışan, oyunlardan esinlenerek arkadaşları için gösteriler yapan, gündelik hayatındaki olayları zenginleştirerek “Kadın Dilinden Masallar” adıyla tiyatro oyununa dönüştüren Özden Karakışla, 25 Mayıs’ta Caddebostan Kültür Merkezi’inde (CKM) izleyicinin karşısına çıkacak.

Bu sıralar yeni bir oyun için de çalışan Karakışla ile tiyatro serüveni, ‘Kadın Dilinden Masallar” ve üzerinde çalıştığı oyunla ilgili görüştük.

“KOMŞULARIMIZA GÖSTERİ YAPARDIM”

Karakışla, çocukluk sevdası olan tiyatroya profesyonel adımını eşinin vefatından sonra atmış. “Eşimin vefatından 3 ay sonra Sadri Alışık Akademi’de oyunculuk eğitimine yazıldım” diyen Karakışla, “Tiyatroya ilgim ilkokul öncesi babamın bizi çocuk oyunlarına götürmesiyle başlamıştı. Evde kendi kendime gittiğim oyunları canlandırırdım. Hatta apartmandaki komşularımıza gösteri yapardım” dedi.

Karakışla, “Sadri Alışık Akademi’de 1,5 yıllık temel oyunculuk sertifika programını tamamladım. Kumbaracı 50 sahnesinde ‘Altıdan Sonra Tiyatro’da kursiyer oyuncu olarak çeşitli oyunlarda oynadım. Sadri Alışık Akademi bitirme döneminde Kadın Dilinden Masallar adında proje ile profesyonel olarak oyunculuk hayatım başladı. Tek kişilik performansımı 2017 yılından itibaren Cep Sahne, Moda Sahnesi gibi sahnelerde düzenli oynuyorum. 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi tiyatro kulübünden beraber tiyatro yaptığımız bir grup arkadaşla kurduğumuz ‘Art Niyet Performans Gösteri Sanatları’ tiyatro topluluğunda da Ionesco-Kel Şarkıcı oyununda oynuyorum” dedi.

“KENDİMLE BAĞ KURDUM”

“Kadın Dilinden Masallar” ile bilgi aktaran Karakışla, “Gündelik hayatımda yaşadığım birçok olayı hikaye anlatır gibi anlatıyor ve görselleştiriyordum. Kendimle bağ kurdum. Hızlıca Seiba Hikaye Anlatıcılığı Merkezi’ndeki eğitimleri tamamladım. Bu arada, dünya literatürüne girmiş farklı coğrafyalardan masal derlemesi yapmaya başladım. Masalları derledikten sonra, sahneleme aşaması için Sadri Alışık Akademi’den hocam Gökhan Erarslan’ın supervizörlüğünde 2017 yılında oyunu oluşturduk. O günden bugüne serüven devam ediyor. 5 sezondur hem İstanbul’da hem de İstanbul dışında oynuyoruz.” diye konuştu

“BENİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”

“Biz hayatı yaşarken değil, anlatırken yaşarız” diyen Karakışla, “Masalları anlatarak birtakım kadın hikâyeleri anlatıyorum ama bunun günümüz modern toplumunda yaşananlarla hiç ilgisi yok. Masal kadınları bunlar. Kimi zaman bilge kadın olarak çıkıyorlar karşımıza, kimi zaman da kötü durumlarla sezgileriyle baş eden kadınların hikâyesi olabiliyor. Yani içinde mutlaka bir kadın kahraman değil ama kadınların olduğu masallar. Masal anlatırken duruyorum, seyirciyle konuşuyorum, birlikte masalları konuşuyoruz, gidişatını beraber belirliyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Oyun interaktif bir oyun. Araya metin eklemeleri, geçişleri yaptık. İnteraktif kısmı tamamen doğaçlama. Her oyuna gelen seyirci farklı oluyor, gelen seyirciden aldığım enerji oyunları farklı kılıyor. O nedenle her oyun farklı farklı evriliyor, bu da beni çok heyecanlandırıyor.”

“Kadın Dilinden Masallar”ın devam edeceğini söyleyen Karakışla, “Yeni bir oyun da var. Tek kişilik kadın oyunu, hazırlıklara başladık. Umarım onun da ömrü ‘Kadın Dilinden Masallar’ gibi uzun olur. Eğlenmek, gülmek, masal dünyasında gündelik hayattan kopmak isteyen herkesi 25 Mayıs saat 20:30’da Caddebostan Kültür Merkezi’ne bekliyorum.  


ARŞİV