Kadın sanatçıların 'buluşma'sı...

Kadıköylü öğretmen-sanatçı Canan Kılıçkeser'in öğretmenliğe ve atölyesine veda sergisinde, farklı disiplinlerden 5 kadın sanatçı destek için buluşuyor...

06 Haziran 2013 - 13:38

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Baran ÇEVİK
Kadıköy gelecek hafta anlamlı bir dayanışma sergisine ev sahipliği yapacak. Kadıköylü resim öğretmeni ve sanatçı Canan Kılıçkeser, hem öğretmenlikten emekli oluşunu kutlamak hem de kapatacağı atölyesine veda için bir sergi düzenliyor. Kılıçkeser, sergiye giden süreci şöyle anlatıyor; “Ben Haydarpaşa Lisesi'nde 23 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Ancak son yıllarda tüm sanat dersleri kaldırıldı. Sanat dersleri yoksa, benim de resim öğretmeni olarak orada olmanın ve eğitime devam etmenin bir anlamı kalmadı artık! artık. Benim dönemim çok güzeldi, sanat dersleri verilirdi öğrencilere ancak maalesef o dönem bitti. Benim de devam etmeye isteğim kalmadı. Bu nedenle emekli oluyorum.” 
Ayrıca, Kadıköy'de 10 yılı aşkı süredir eserlerini ürettiği atölyesini de ekonomik nedenlerle kapatmak durumunda olduğunu söyleyen Kılıçkeser, “Bu beni çok üzüyor. Kendime uygun, yine Kadıköy’den başka bir atölye mekânı bulana dek üretimlerime ara vermek durumunda kalacağım. İşte bu nedenlerle bir veda sergisi düzenlemeye karar verdim. Sağolsun kadın sanatçı arkadaşlarım da-ki birisi kızım Berika- beni yalnız bırakmıyor” diyor.
 
SANATÇI KADIN DAYANIŞMASI
Canan Kılıçkeser, sergiyi bir sanat galerisinde değil de kendi atölyesinde yapıyor olmasına dikkat çekerek, böylece sanat galerilerinin tekelinin kırılmasında bir adım daha atılmış olduğunun altını çiziyor. Sergideki sanatçıların hepsinin kadın olduğuna da vurgu yapan Kılıçkeser, “Sanatçı kadınların hayatı zor. Yaşamın tüm yükü kadınların üstüne yükleniyor zaten hayatta. Sanatçı kadınlar hayatla mücadele etmekten, evle uğraşmaktan, çocuk bakmaktan kimi zaman sanatlarına vakit ayıramıyorlar. Sergiye katılan kadın arkadaşlarım da benzer durumda. Ben de bir nevi onları teşvik etmek istedim, istedim ki sanatlarını yapıp, bu üretimlerini biraraya getirsinler. Bu sergiye, karşılıklı olarak birbirimize destek oluyoruz esasen ve mühim olan da bu....” diye konuşuyor.
“Buluşma” adlı karma sergiye; Kılıçkeser, Berika Köksal, Binnur Eralp Akdağlı, Çiğdem Çakar Fanning ve Filiz Ada Stephenson 50’ye yakın resim, heykel, seramik ve mozaik eserleriyle katılacaklar. 15 Haziran Cumartesi saat 16.00'de atölyede ve sokakta yapılacak bir açılışla başlayacak olan sergi, 1 Temmuz'a dek ziyaret edilebilir.
Canan Kılıçkeser Resim & Heykel Atölyesi.
Serasker Caddesi Rızapaşa Çıkmazı Yüce Apartmanı No:13 9/B Bahariye
 

ARŞİV