Kadına yönelik şiddet mağduruna tiyatrolu destek

Eşinin kurşunlarıyla felçli kalan Dilber Aras’a sahneden destek geldi. Arkadaşlarının başlattığı yardım kampanyasına destek veren Müjdat Gezen Tiyatrosu, CKM’nin ücretsiz açtığı salonunda oynayacağı Artiz Mektebi’nin gelirini akülü sandalye için bağışlayacak.

02 Kasım 2011 - 10:06

Her gün ortalama 5 kadının, eşi, sevgilisi, babası tarafından öldürüldüğü ülkemizde kadına yönelik şiddet giderek daha görünür oluyor. Bir taraftan kadın örgütleri mücadele yürütüyor, diğer taraftan kadınlar yasalarla koruma altına alınmaya çalışılıyor. Kadına yönelik şiddete karşı toplumsal duyarlılık ise her geçen gün biraz daha artıyor.

Dilber Aras da eşi tarafından şiddet gören kadınlardan biri. Bundan tam 7 yıl önce, defalarca fiziksel şiddet gördüğü eşinden boşanmak istediğinde çok daha büyük bir şiddetle karşılaştı. En büyüğü 18 yaşında üç kızıyla evde otururken eşi eve geldi ve hepsine silah doğrulttu. Aras’ın büyük kızı babasına karşı çıktı, annesini korumaya çalıştı. Onlar tartışırken iki küçük kız kardeş koşup merdiven altına gizlendi, Dilber Aras da yardım istemek için kendini sokağa attı. Ancak tam bu sırada silah seslerini duydu. Kızına kurşun sıkan baba, Dilber Aras’ın arkasından koşarak sırtına kurşun yağdırdı, sonra da aynı silahla intihar etti.
 
7 YILDIR FELÇLİ
 
Dilber Aras kurtuldu ancak omuriliğine gelen kurşunlar yüzünden 7 yıldır felçli olarak yaşıyor. Büyük kızı ise sağ kolunu kullanamaz durumda. Üç kızından sadece biri çalışıyor. Küçük kızı bu yıl üniversiteyi kazandı ancak annesine bakmak zorunda olduğu için okula gidemiyor. Eşi yüzünden hayatı altüst olan Aras ve kızları, hiçbir yardım almadan hayat mücadelesi veriyor.
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Gülnaz Akdoğan ve Sevim Bulut yanlarına Saime Altınbulak’ı da alarak Aras için bir yardım çalışması başlattılar. CKM Genel Sanat Yönetmeni Yücel Canyaran, arkadaşlarına akülü sandalye almak isteyen bu kadınlar için Büyük Salon’u ücretsiz açtı. Müjdat Gezen Tiyatrosu da bir oyunlarını Dilber Aras için oynamayı kabul etti.
 
ARTİZ MEKTEBİ 8 KASIM’DA ARAS İÇİN OYNANACAK
 
Müjdat Gezen ve Kandemir Konduk’un yazdığı ve artık bir klasik olan Artiz Mektebi, 8 Kasım Salı günü yani bayramın üçüncü günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde bu sefer Dilber Aras için sahnelenecek. Müjdat Gezen Tiyatrosu, bilet satışından elde edilen gelirin masraflar dışında kalan kısmını akülü sandalye için bağışlayacak.
Dilber Aras’ın arkadaşları “Bu oyuna gelerek hepimiz bir nebzede olsa bu arkadaşımızın hayatında bir fark yaratabiliriz. Hepinizin katkılarını bekliyoruz” diyerek şiddete karşı duyarlılık çağrısı yapıyorlar.
 
Semra ÇELEBİ


ARŞİV