Kadınlar, Ekmek ve Gül Şenliği'nde buluştu

Hayat TV’nin kadınların sesini ekranlara taşıyan programı Ekmek ve Gül, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen bir şenlikle sezona veda etti.

03 Temmuz 2014 - 15:25
   
Hayat Televizyonu’nda, 7 sezondur kadınlara dayatılan izdivaç ve yarışma programlarına alternatif olarak kadınların sesini, sözünü, dayanışma gücünü ekranlara taşıyan Ekmek ve Gül programı, bir sezona daha veda etti. Sezon finallerini ‘Ekmek ve Gül Şenliği’yle gelenekselleştiren program, şenliği bu kez, Gezi’den sonra park forumlarıyla da adını duyuran Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşti. 29 Haziran Pazar günü yapılan şenlikte halaylar çeken kadınlar, türküler söyledi, kürsüden kız kardeşlerine seslendi. İstanbul’un pek çok ilçesinden kadınların bir araya geldiği şenlik alanına, elinde örgüsüyle geleni de vardı, semaverini kucağında taşıyanı da… Çok sayıda sanatçının yer aldığı sahne programında ise, Kürtçeden Türkçeye, Çerkesçeden Romenceye her dilden türküler söylendi.
“Gezi’den Soma’ya Haydi Kadınlar Dayanışmaya” şiarıyla gerçekleşen şenlik, programın Sunucusu Gülşah İmrek’in açılış konuşmasıyla başladı. Acısıyla, neşesiyle, direnciyle öfkesiyle koca bir seneyi geride bırakırken kadınların biriktirdiği mücadele deneyimlerinden bahseden İmrek, Ekmek ve Gül’ün bundan sonra da kadına dair her şeyi kadınlarla birlikte işleyeceği bir program ve dergi olması için dayanışmayı daha da büyütmenin çağrısını yaptı.
 
‘ORTAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR’ 
Şenlikte, bir konuşma yapan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, hayatı yaratan kadınların Ortadoğu’da süren savaşa, IŞİD gibi gerici güçlerin kadınlara zulmüne sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Gürkan, “Ekmeğe, güle ve bunun için ortak mücadeleye her zamankinden fazla ihtiyacımız var” dedi.
Taksim Dayanışması üyesi ve EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin de, şenlikte yaptığı konuşmada devlet ve güçlerinin en çok kadınların mücadelesinden korktuğunu ve bu yüzden de kadınlara dair söylemlerini daha da sertleştirdiğini söyledi. Kırmızı elbiseli kadını ve tenceresiyle tavasıyla sokaklara dökülen kadınları hatırlatan Metin, Gezi direnişinin sloganı olan “Bu daha başlangıç” diyerek tüm kadınları özgün talepleriyle bir arada olmaya çağırdı.
Pendik’te kurulan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ile henüz girişim aşamasında olan Kocaeli Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar da şenlikte deneyimlerini paylaştı.
Grup Velvele, Nurhan Fidan Kube, Ayla Yılmaz, Mare Kadın Sesleri Topluluğu, Koma Awazen Jinan, Kızçeler ve Mehtap Meral’in birbirinden güzel türküleri seslendirdiği sahne programında ayrıca Pendik Kadın Tiyatro Grubu’nun sahnelediği skeç büyük ilgi gördü.

ARŞİV