Kadınların sözü var!

8 Mart haftasında Kadıköy Belediyesi kültür merkezlerinde, kadınlardan kadınlar için etkinlikler yapılıyor

10 Mart 2017 - 12:18

Kadıköy Belediyesi, geçen hafta başladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini sürdürüyor. İşte o ücretsiz etkinlikler:

KADIN FİLMLERİ GÜNLERİ

Kadıköy Belediyesi’nin 8 Mart haftası nedeniyle düzenlediği Kadın Filmleri Günleri, 10 Mart Cuma günü iki özel filmin gösterimiyle sona eriyor.

*Toz Bezi: Toz Bezi, İstanbul’un farklı kutupları arasında hayatı anlamaya çalışıp kendilerine yeni yollar çizmeye çalışan iki kadının hikâyesini ele alıyor. İstanbul’da yaşayan Nesrin ve Hatun gündelikçi olarak çalışan iki yakın arkadaştır. Hatun’un tek hayali çalışmaya gittiği semtlerden birinde ev almakken küçük kızıyla birlikte yaşayan Nesrin kocasının neden evi terk ettiğini anlamlandırmaya çalışır. Ahu Öztürk’ün yazıp yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Asiye Dinçsoy, Nazan Kesal, Serra Yılmaz, Didem İnselel gibi isimler yer alıyor. (10 Mart Cuma 13.30 / CKM)

*Camille Claudel 1915: Film, yaşamı bir erkek (Auguste Rodin) tarafından çalınmış, akıl hastası diye yaftalanmış ve ailesi tarafından Fransa’nın güneyinde bir akıl hastanesine yatırılmış heykeltıraş Camille Claudel’in akıl hastanesindeki günlerini anlatıyor. Fransız sanatçı Camille Claudel’in gerçek hayat hikayesinden uyarlanan filmin başrolünde Juliette Binoche yer alıyor. Filmin senaristliğini ve yönetmenliği ise Hadewijch ve Flandres adlı filmlerden tanıdığımız Bruno Dumont üstleniyor. (10 Mart Cuma 16.00 / CKM)

KADINLAR ÇİZİYOR

Feminist Dayanışma ile 25 Yıl / Sergi

Mor Çatı’nın 25. kuruluş yıl dönümü nedeniyle hazırlanan Feminist Dayanışma ile 25 Yıl kitabı, Mor Çatı’nın ve erkek şiddetiyle mücadelenin yakın tarihine Mor Çatı’ya emek veren kadınların tanıklıkları ve Ayşen Baloğlu, Eda Oral Nuhoğlu, Gülay Batur, İpek Özsüslü, İrem Öker, Özlem Çelik, Rana Mermertaş, Semra Can ve Sibel Bozkurt’un çizgileriyle göz atma fırsatı veriyor. Kitapta yer alan çizimlerin orijinalleri 10-26 Mart 2017 tarihleri arasında Karikatür Evi Sergi Salonu’nda görülebilecek.

Türkiye’de Kadın Çizer Olmak / Söyleşi

İlk karikatürleri Leman’da yayınlanan Ayşen Baloğlu, Mikrop’ta karikatür yayınlarına başlayan Gülay Batur ve karikatür yolculuğuna Gırgır’la çıkan Eda Oral’ın yolları Türkiye Feminist Tarihi yolculuğunda önemli bir durak olan Pazartesi Dergisi’nde kesişir. İlk illüstrasyonlarını Sosyalist Feminist Kolektif’in süreli yayını Feminist Politika’da yayımlayan Özlem Çelik de çeşitli feminist yapıyla dayanışmak için illüstrasyon yapmaya devam etmektedir. Her dört çizer de karikatürle tanışma, karikatür-mizah dünyasında kadın çizer olarak yer alma hikayelerini paylaşacaklar. (12 Mart Pazar 15.00 / Karikatür Evi)

7 ŞEHİRDE KADINLARIN SİNEMASI

15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 11 Mart’ta başlıyor. 30 Nisan’a kadar 7 şehirde sürecek. Kadınların Sineması, Kadınların Sineması-Türkiye, Yeryüzünden Edilenler, Deepa Mehta- Yeryüzü Sineması, Feminist Değilim Ama… bölümlerinde yeryüzünün dört bir yanından 42 film, forumlar, atölyelerle kadınlar, filmleri, deneyimleri, ürettikleri, sözleri, düşleri buluşacak...

İstanbul’da, 9 Mart Perşembe akşamı Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda açılan festival 11-19 Mart arası Beyoğlu Fransız Kültür Merkezi’nde olacak. 15. yılın Mor Kamera: Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü, Koma Dam filmiyle Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’a verilecek. 

Festival İstanbul’un ardından; Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 25-26 Mart’ta Bodrum’da, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 1-2 Nisan’da İzmir’de, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 8-9 Nisan’da Bursa’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 22-23 Nisan’da Giresun’da, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 27-28 Nisan’da Adana’da, Mersin Kadın Platformu ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Mersin’de olacak.

15. Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl tüm şehirlerde ücretsiz, tüm kadınlar davetli, bol buluşmalı, dayanışmalı, Gülten Akın’lı: “Aç avuçlarını sesini yükselt, gel dirilt değiştir”


ARŞİV