Kalamış'ta Kız Çocukları Günü sergisi

Demeter’in Kızı Persephone sergisi, Dünya Kız Çocukları Günü’nde Duende Art Gallery’de gerçekleşti

17 Ekim 2024 - 11:30

Depremden etkilenen kız çocuklarına destek olmak amacıyla Kalamış’taki Duende Art Gallery’de Buse Söğütlüoğlu’nun “Demeter’in Kızı Persephone” sergisi açıldı. Küratörler Alev Cınbarcı ve Emine Özkarslıoğlu tarafından gerçekleştirilen sergiden elde edilen tüm gelir Koruncuk Vakfı’na bağışlandı.

8.sınıf öğrencisi Buse Söğütlüoğlu, Yunan mitolojisinden etkilenerek kızı kaçırılan ve yeraltında hapsedilen Persophone’nin annesi Demeter’in duygularını ve doğayı resmetmek istedi. “Demeter in Kızı Persephone” sergisi de bu şekilde çıktı. Söğütlüoğlu, sergiden elde edilen gelirinin tamamını depremden etkilenen kız çocuklarının da bulunduğu Koruncukköylere destek olmak amacıyla Koruncuk Vakfı'na bağışladı. 20 eserden 16’sının satışı Dünya Kız Çocukları gününe denk gelen 11 Ekim Pazar günü gerçekleşti.

DEMETER VE PERSEPHONE’NİN HİKAYESİ

Demeter, Yunan mitolojisinde bereketin, tarımın, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçası olarak biliniyor. Bir gün çok sevdiği kızı Persephone Hades tarafından yeraltına kaçırılır. Kızını diyar diyar arayan Demeter, bulma umudunu yitirince yaşama küser ve yeryüzünde kıtlık başlar. Zeus bunu önlemek için yeraltında Pesephone'yi bulur ve yılın belli zamanlarında yeryüzüne çıkartarak annesiyle buluşmasını sağlar. Persephone'nin yeryüzüne çıkıp annesi Demeter'le bulustuğu zamanlarda yeryüzünde bahar ve yaz, gitmesine yaklaştığı dönem hüzünlü sonbahar, yeraltına indiği zamanlarda da kış mevsimi yaşanır. Demeter’in Kızı Persephone sergisi, annenin kızına duyduğu tarifsiz sevginin gücünü, doğa üzerinden betimliyor. 


ARŞİV