Kalkedon'un flamenkocuları…

Flamenko dansçıları ve gitaristlerini Kadıköy’de buluşturan Kalkedon Flamenko Kültür ve Sanat Derneği, bir dans kumpanyası kurma hedefinde…

05 Mayıs 2016 - 14:28
Gökçe UYGUN
Kadıköy’de Flamenko sevdalısı bir grup sanatçıdan oluşan Kalkedon Flamenko, sadece bir dans grubu değil, müzik eğitimi de sunan bir oluşum. 2009 yılında Topluluk olarak kurulan Kalkedon Flamenko, 2014 yılı itibariyle dernekleşerek Kalkedon Flamenko Kültür ve Sanat Derneği adını almış. Topluluk olarak birçok konsere imza atan Kalkedon Flamenko’nun kurucularıyla konuştuk…
Kurucular olarak sizleri biraz tanıyalım.
Demet Tekin: 10 seneyi aşkın bir süredir dans ediyorum, 8 senedir de Flamenko dansı üzerine çalışıyorum. Birçok kez İspanya’ya gidip, usta Flamenko sanatçılarıyla çalışarak kendimi geliştirme fırsatı buldum. 5 yılı aşkın süredir Flamenko dans üzerine yaptırdığım atölye çalışmalarının yanında aynı zamanda uzman fizyoterapist ve akademisyenim. Fizyoterapi ve dansı birlikte kullanarak birçok hastamda oldukça başarılı sonuçlar aldım. Aynı zamanda profesyonel dansçıların yaralanma ve sakatlıklarını tedavi ediyorum. Dansı ve dans etmeyi çok seviyorum. Kendi koreografilerimi üretmeye ve sahnelemeye devam ediyorum. 
Dinçer Dedeoğlu:  Yaklaşık 13 senedir Flamenko gitar ile uğraşıyorum, aynı zamanda akademisyenim. Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamında İspanya’da, Flamenko gitar eğitimi aldım ve usta Flamenko sanatçıları ile çalışma fırsatı buldum. Şimdiye kadar birçok konser ve organizasyonda solist ve eşlikçi gitarist olarak yer aldım. Derneğimize Flamenko gitar teknikleri, dansa eşlik, şarkıya eşlik ve palmas atölye çalışmaları açısından katkı sağlamakta ve çalışmalarımı Kalkedon Flamenko bünyesinde sürdürüyorum.
Kalkedon Flamenko neler yapıyor?
Dernek bünyesinde Flamenko dans, ritm ve gitar ile birlikte ud, kanun, usûl-nota ve nazariyat atölye çalışmaları ve eğitimleri var. Ticari bir amacımız olmadığından talepleri tercihlerimiz doğrultusunda değerlendiriyoruz. Birçok değerli Flamenko sanatçısını ağırladık ve çalıştaylar düzenledik, düzenlemeye de devam ediyoruz.
Flamenko’yu nasıl tanımlarsınız?
İnsanların yaşadıkları zor sosyal şartlar, baskılar, talihsizlikler, Müslüman Araplar’ın,  Çingenelerin İspanya’dan sürülmesi, ayrıcalıklı tutum ve davranışlar… Tüm bu tarihi ve sosyal şartların bileşimi, güçlü bir şekilde insanların ifadelerinde,  heyecanlarında göze çarpar. Bütün bunlar Flamenko’nun kökleridir. Özetle Flamenko, insanların en temel ve en gerçek duygularının ifadesi…
Dernek bünyesinde bir de “Fasl-ı Flamenko müzik grubu” mu var?
Kalkedon Flamenko olarak, Flamenko’nun farklı dil, din, etnik grup, kültür ve coğrafyadan insanları ortak paydada buluşturan en güzel örneklerden biri olduğunu vurgulamak niyetindeyiz. Fasl-ı Flamenko Projesi’ni hayata geçirmekteki amacımızı; Unesco Kültür Mirası listesine de alınmış olan Flamenko üzerinden, bu sanatın temel öğelerine sadık kalarak, Anadolu’nun sahip olduğu kültürel zenginliği Flamenko ile harmanlamak olarak özetleyebiliriz.
Projenin planlama ve tasarım aşamasında geleneksel ve modern Flamenko, Halk Müziği ve Sanat Müziği eserleri arasından benzer armonik ve melodik yapıya sahip eserler seçtik. Daha sonra söz konusu eserlerin icrasında arzu edilen duyumun elde edebilmesi amacıyla hangi enstrüman kombinasyonu ile ne şekilde icra edilmesi gerektiğini değerlendirerek gitar, ud, kanun, cajon, def ve palmastan oluşan enstrüman grubunu uygun kombinasyon olarak belirledik. Repertuvarın icra aşamasında Flamenkonun temel öğelerinden olan dans da yerini alıyor.
Dernek/grup olarak Flamenko ile ilgili hedef ve projeleriniz neler?
Bir dans kumpanyası kurmak ve yurtdışındaki sanatçılarla birlikte ortak projelere imza atmak.

“KADIKÖY, SANAT ŞEHRİ OLMALI”
Bizler için Kadıköy’ün yeri ayrı. Kadıköy’ün sanat ortamı, potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma ulaşabilir. Kadıköy’ün, sanatçıların dinleyiciyle herhangi bir kısıt olmadan buluşabildiği ortamlara kavuşmasını temenni ediyoruz. Açıkçası özellikle son yıllarda Kadıköy’de faaliyet yapmak daha da zorlaştı. Kültür sanat ile ilgili tüm hususların, işin ehli olan kişilerce üstlenilmesi ve gerekli önemin verilmesi lazım. Kadıköylü olarak Kadıköy’ün bir kültür ve sanat şehri olarak öne çıkmasını temenni ediyoruz.
Etiketler; flemenko

ARŞİV